Franker bepleit grotere rol voor Davis Cup

In de stad waar de clown Ilie Nastase vergeefs dong naar het burgermeesterschap, begint het Nederlands Davis Cup-team morgen aan een 'onvoorspelbare' wedstrijd....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

BOEKAREST

Technisch directeur Franker is in de loop der jaren afwerend geworden. Hij kon kort na zijn aantreden nog wel eens opgeruimd de wereld bezien en met de nodige zelfspot ook zijn eigen rol daarin. Maar bijna met tegenzin wijdt hij zich nu aan bespiegelingen en het lijkt hem zelfs moeilijk af te gaan de feiten te memoreren. Pas als hij het vooruitzicht heeft om weldra met rust gelaten te worden, ontspant hij zich enigermate. Het is aan hem te zien dat hij geen spijt heeft van het besluit om 1997 zijn laatste jaar als captain te laten zijn.

Franker is een fervent voorstander van de Davis Cup en hij voorspelde dat Nederland die onder zijn leiding ooit zou winnen. Hij herinnert zich ontmoetingen uit de jaren vijftig, met 23.000 Australische toeschouwers per dag. 'Dat zijn records', zegt hij met onmiskenbare nostalgie. 'Het professionele tennis is uit de Davis Cup voortgekomen. Het is nog net niet zorgelijk hoe het nu gaat. Maar het programma is te vol en het rating-systeem van de ATP laat niet toe dat spelers zich volledig voor de Davis Cup inzetten.

De captain is een voorstander van meer Davis Cup-wedstrijden. 'De betrokkenheid van het publiek is daarbij het grootst. We hebben zelfs voorgesteld uit- en thuiswedstrijden te spelen, maar daar zal het wel niet van komen.'

Volgens Franker zullen de ATP (spelersvakbond annex organisator van het circuit) en ITTF (internationale tennisbond) de 'koppen bij elkaar moeten steken om het professionele tennis te redden'. Dat klonk nogal zwaar, gezien de buitenproportionele weelde waarin het tennis zich wentelt. Maar misschien besefte hij plotseling in een land, Roemenië, te zijn waar nieuwe armoede is ontstaan en waar oude nationale gevoelens opkomen.

Niet bekend

De Roemenen Voinea en Pavel zouden graag op gravel hebben gespeeld. Maar de vloer van het 'Palatul' zou bij de stort van gemalen baksteen waarschijnlijk bezweken zijn. En dus moest gekozen worden voor het 'langzaamste' alternatief: Taraflex. De Roemenen kozen, om het hun tegenstanders extra moeilijk te maken, bovendien voor relatief zware gravel-ballen, die in het ATP-circuit nooit worden gebruikt. Maar de ITTF staat nu eenmaal toe dat het thuisland de voorwaarden vaststelt.

Paul Haarhuis versloeg Voinea, de nummer 48 van de wereldranglijst, al eens op Taraflex. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat Haarhuis en Schalken de enkelspelen voor hun rekening nemen. Maar pas vandaag maakt Franker de definitieve samenstelling van zijn ploeg bekend.

En misschien verkiest hij uiteindelijk toch Jan Siemerink, die gisteren in de lege, eroderende hal een trainingsartij tegen Haarhuis ondanks wisselvallig spel zonder al te veel gekanker won. Haarhuis zelf was zoals gewoonlijk weer vol zelfverwijt.

Stanley Franker heeft misschien gelijk dat het geen sinecure wordt tegen Roemenië. 'Ik sprak de vroegere Davis Cup-speler Haradau en die vertelde hoe die zesduizend Roemenen hier als een man achter hun ploeg zullen staan. Het ergerlijke is dat ze waanzinnig enthousiast zijn, maar niets van het spel begrijpen. Daarom ook heb ik het gevoel dat ik de steen der wijzen zal moeten vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden