Fraaie collectie olympische memorabilia
Of de sportgeoriënteerde leiding van de Hogeschool van Amsterdam naar Friesland wilde komen, naar de woning van archivaris Ton Bijkerk. Hij bezat na een eerdere verkoop aan het rijke Qatar nog 73 memorabilia van de Olympische Spelen van 1928, die van Amsterdam. Er lagen in het huis en de garage 3.500 olympische boeken van 1896 en jonger opgestapeld.
De HvA mocht ze allemaal hebben. Bijkerk, 85 en blind, wist dat ze bij Jan Luitzen en Cees Vervoorn in Amsterdam in goede handen waren. Het Amsterdamse deel van Bijkerks schatkamer wordt vanaf vrijdag op de eerste verdieping van het Dr. Meurerhuis in Osdorp tentoongesteld.
Docent en sporthistoricus Luitzen is in zijn vrije tijd redacteur van het magazine De Sportwereld. Hij weet dat olympische geschiedenis in Nederland nauwelijks belangstelling heeft. Zijn kompaan, sportlector Cees Vervoorn, olympisch zwemmer tussen 1976 en 1984, beaamt dat. 'Eigenlijk had NOC*NSF deze collectie moeten krijgen en uitstallen. Maar waar?'
Het Olympion van Lelystad is gesloten. Het Olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid mist het geld en de benodigde ruimte om een museum te bouwen. Zelfs voor de archivering, door Bijkerk gedaan in zijn vrije tijd, is geen budget. Bij de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO, van 1925), onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, proberen ze met beperkte financiën een fundament te leggen voor een olympisch studiecentrum. Want eens zal dat museum er toch komen?
Naast Bijkerks boeken (kasten vol, uitgeruimd en ontsloten door archivaris Wilfred van Buuren) en herinneringen is er de collectie van Alphert Schimmelpenninck van der Oye, tussen 1925 en 1943 IOC-lid en voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC). Die is in bruikleen gegeven door zijn kleinzoon David. Het is een opvallende collectie spelden en penningen, onder meer van de nazi-Spelen van 1936.
De collecties van Bijkerk en Schimmelpenninck zullen volgens docent Luitzen de basis vormen voor studieprojecten. Het gaat erom dat de geschiedenis van de Olympische Spelen in Amsterdam weer gaat leven. Vanuit een vitrine en stevige boekenkasten.