Fortuna Sittard moet toch mee mogen doen aan competitie

Fortuna Sittard moet volgend seizoen toch kunnen uitkomen in het betaald voetbal. Dat heeft de rechter woensdag bepaald (met video).

Van onze redactie

De rechter noemde het besluit van de KNVB om de licentie van Fortuna in te trekken ‘onzorgvuldig’.

De KNVB had de proflicentie van Fortuna eerder ingetrokken, omdat na de afgeketste fusie met Roda JC de financiële huishouding niet op orde zou zijn. De club verkeert al jaren in de financiële problemen. De club was het niet mee eens met het besluit van de bond, en spande een kort geding aan. De club uit de Jupiler League eiste een schorsing van het besluit totdat de zaak helemaal uitgevochten is voor de rechter.

Volgens de rechter kleven er ernstige formele bezwaren aan het besluit van de licentiecommissie van de KNVB. Ook het besluit van de beroepscommissie is in de ogen van de rechter niet volgens de regels genomen.

Tegen de regels
Voorzieningenrechter Jaap Sap stelde vast dat Fortuna niet de mogelijkheid heeft gekregen om tegen de afkeuring van het eigen plan van aanpak in beroep te gaan bij de beroepscommissie van de KNVB. Ook zou de KNVB de club niet op tijd hebben gewaarschuwd. De voetbalbond heeft niet met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gehandeld, oordeelde rechter Sap.

De beroepscommissie van de KNVB die het besluit van de licentiecommissie vervolgens toetste, bestond uit drie leden. Volgens de reglementen had die commissie uit vijf leden moeten bestaan. Ook zat in de beroepscommissie een lid die werkzaam is bij een sponsor van voetbalclub Willem II. Ook dat is tegen de regels.

De rechter zag daarin voldoende aanleiding om het besluit van de KNVB te schorsen. De KNVB moet Fortuna mee laten doen aan de competitie op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per wedstrijd, met een maximum van 2 miljoen euro.

De KNVB beraadt zich op een beroep tegen de uitspraak. De voetbalbond laat in een reactie weten het vonnis te bestuderen. Volgende week beslist de KNVB of er een beroep komt.

Schorsing
Het kort geding zou eventueel nog gevolgen kunnen hebben. De wereldvoetbalbond vindt dat sportieve geschillen niet voor de burgerrechter moeten worden uitgevochten en dreigt doorgaans met forse straffen als rechtszaken van clubs tegen hun bond worden doorgezet. Zo verweerde het Portugese Gil Vicente zich in 2006 tegen de terugzetting van de club naar de tweede divisie. Nadat een rechtbank de zaak had opgeschort, voorkwam een diplomatieke oplossing dat alle Portugese clubs niet toegelaten zouden worden tot de Europese competities.

In datzelfde jaar werd ook Juventus een divisie lager geplaatst vanwege een omkoopschandaal. De club overwoog een rechtszaak, maar zag daar uiteindelijk onder grote druk vanaf. De FIFA had gedreigd de Italiaanse bond in zijn geheel te schorsen. Eurocommissaris Kroes sprak indertijd haar afkeuring uit over de gang van zaken.

]]>

Het Fortuna stadion (ANP) Beeld
Het Fortuna stadion (ANP)
(ANP) Beeld
(ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden