Formule 1 racet door met beursgang

De beursgang van de Formule 1 moet zo'n vier miljard dollar opbrengen en maakt van één man een miljardair: Bernie Ecclestone....

HANS FABER

IN HET WERELDJE zelf hebben ze het enige tijd over de periode 'A.E.', oftewel After Ecclestone. Dat mag dan wellicht schertsenderwijs bedoeld zijn, het geeft wel aan hoezeer de teams, coureurs en sponsors bezig zijn met de vraag wat er met de Formule 1 gaat gebeuren als Ecclestone de touwtjes niet meer in handen zou hebben.

Ecclestone is de godfather van de Formule 1. De coureurs zijn de helden van de sport, tijdens het raceseizoen gebeurt er echter niets zonder medeweten en specifieke toestemming van Mr. E., zoals hij zijn faxen simpelweg pleegt te ondertekenen.

Fortuin maakte Ecclestone in de projectontwikkeling, naam in de Formule 1. De Brit werkte zich op van eigenaar van de Brabham-racestal tot grote man de Formula One Constructors' Association, de Foca, de door hem opgerichte club die races organiseert. Daarnaast controleert Ecclestone tal van ondernemingen die zich bezighouden met belangrijke zaken als promotie en verkoop van tv-rechten. Bovendien heeft hij een belangrijke stem in de FIA, de International Motor Sport Federation.

Ooit omschreef Ecclestone de Formule 1 als een 'sport van zakelijke garagehouders', tegenwoordig zijn de raceteams geoliede ondernemingen die werken met budgetten van tientallen miljoenen. Die weelde hebben ze vooral te danken aan de rigoureuze manier waarop Ecclestone de Formule 1 in de markt heeft gezet. Hij wist de Formule 1 in 25 jaar te transformeren van een kleine sport voor alleen kenners tot een mondiaal mediacircus.

Alleen de Olympische Spelen en het WK-voetbal trekken wereldwijd net zoveel tv-kijkers als de zeventien Grands Prix, zo wordt de Foca niet moe te vertellen. En die andere evenementen worden slechts eenmaal in de vier jaar gehouden.

Het leverde Ecclestone niet alleen lof op. Een machtswellusteling, een dictator en een geldmaniak wordt hij door zijn tegenstanders vanwege zijn werkwijze wel genoemd. In Zandvoort is Ecclestone niet geliefd. 'Een stoffige boel', noemde de Brit het circuit tien jaar geleden. Prompt ging het circus aan de Hollandse badplaats voorbij.

Ecclestone houdt niet van stof. Razend wordt-ie als hij kruimels in zijn eigen Lear Jet vindt, zo willen de verhalen. Hij zou zelfs eens de trucks van alle Formule 1-stallen hebben laten restylen - hij vond ze niet goed bij elkaar passen. Zelf spreekt Ecclestone dergelijke verhalen niet tegen. Hij merkte al snel dat het niet nadelig is als tegenstanders je raadselachtig vinden.

Die raadselachtige man heeft nu het plan geopperd in Londen en New York een beursnotering aan te vragen voor de Formule 1-organisatie. Die zou in augustus liefst 4 miljard dollar (7,3 miljard gulden) moet opleveren. Vooral de voorspelde winsten uit tv-rechten zouden een dergelijke opbrengst rechtvaardigen. Elke race wordt uitgezonden in 130 landen, goed voor 330 miljoen kijkers. Kortgeleden werden in Groot-Brittannië de rechten nog verkocht voor zeventig miljoen pond (220 miljoen gulden).

De tv-rechten worden nu nog verkocht aan de meest biedende zenders, maar in het seizoen '98 moeten kijkers kennismaken met Ecclestones pay-per-view systeem. Samen met het Duitse Kirch-concern wordt al geëxperimenteerd met een systeem waarbij de kijker tegen betaling kan kiezen of hij meerijdt met Michael Schumacher of bijvoorbeeld diens jongere broer Ralf. Niemand twijfelt er aan dat het experiment slaagt: een enquête van Der Spiegel wees onlangs uit dat één op de twee Duitsers bovenmatig is geïnteresseerd in Formule 1.

Ecclestone zelf heeft meer dan 150 miljoen gulden in het systeem gestoken, een bedrag dat hij gemakkelijk op tafel kan leggen. Jaarlijks kent hij zichzelf een salaris van 85 miljoen toe. Voor het geld hoeft Ecclestone dan ook niet naar de beurs.

Waarom dan wel? 'Om er zeker van te zijn dat er een vorm van stabiliteit is als Ecclestone verdwenen is', zegt hij zelf. De Brit is inmiddels 65, en een opvolger staat niet klaar.

'U weet dat ik volgens de wijdverbreide geruchten nu elke week kan overlijden', grapte Ecclestone afgelopen weekeinde tegenover journalisten.' Het zou nog wel eens lang kunnen duren voordat de periode 'A.E.' aanbreekt.

Hans Faber

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden