'Formule 1 is te saai, te voorspelbaar en niet opwindend genoeg'

Het moet allemaal anders, vindt de nieuwe baas van de Formule 1. Raceweekends moeten van de ochtend tot de avond boeien, waarom niet ook met muziek?

Lennart Bloemhof
Een toeschouwer van de Formule 1-race in Oostenrijk maakt een selfie met Chase Carey. Beeld Getty Images
Een toeschouwer van de Formule 1-race in Oostenrijk maakt een selfie met Chase Carey.Beeld Getty Images

Met zijn krulsnor en vriendelijke gezicht lijkt Chase Carey (63) in niets op zijn frêle, getekende voorganger Bernie Ecclestone (86). Toch hebben de nieuwe en oude baas van de Formule 1 meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Ze willen de wereld veroveren met de raceklasse. Alleen op verschillende manieren.

Zondag krijgen raceliefhebbers een voorproefje van de Formule 1 nieuwe stijl. Dan wordt in Austin de eerste Formule 1-race in de VS verreden sinds het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media eigenaar werd van de raceklasse. Max Verstappen (20) wordt zondag kort voor de racestart aan het publiek voorgesteld door boksomroeper Michael Buffer, befaamd vanwege de zinsnede 'Let's get ready to rumble'.

Sprinticoon Usain Bolt geeft daarna het startsein voor de opwarmronde. Na de race betreedt superster Stevie Wonder het podium op het Circuit of the Americas. Zaterdag heeft Justin Timberlake de fans dan al vermaakt op hetzelfde podium. Het is de Formule 1 zoals Carey het graag ziet: een dagje uit met voor ieder wat wils.

Tien maanden is de Iers-Amerikaanse zakenman Carey nu baas van het rondreizende miljardencircus. Als nieuw gezicht is hij de afgelopen maanden vooral druk bezig met handen schudden, netwerken en observeren. Zijn dagen zijn lang, zegt hij. Voor interviews heeft hij geen tijd. Behalve via de mail.

Hij staat voor de uitdaging de koningsklasse van de autosport toekomstbestendig te maken. Uit een enquête onder 150 duizend fans, die het platform Motorsport in mei publiceerde, bleek dat de sport die in tien jaar tijd 200 miljoen kijkers verloor, eenderde van het totaal, nog steeds met tal van problemen kampt. Hoewel de fans minder negatief waren dan in dezelfde enquête twee jaar eerder, ervaart nog steeds zo'n 20 procent de sport als saai, ingewikkeld en te exclusief.

Een inkijkje in het imperium van de Formule 1

Met Max Verstappen is een Nederlander uitgegroeid tot een wereldster in de Formule 1, een mondiale miljardenindustrie. Maar in wat voor sport is Verstappen eigenlijk succesvol? De Volkskrant bezocht dit seizoen de races in Engeland, Italië, Maleisië, Japan en Amerika om de verschillende gezichten van de raceklasse door te lichten. Lees op onze Formule 1-pagina over het verleden, heden en de toekomst van Verstappens wereld.

Carey zegt dat de eerste gesprekken met autosportfederatie FIA, de aandeelhouders en de teams over de F1 1 na 2020 zijn gevoerd. Dan loopt de huidige overeenkomst tussen die partijen af. Hete hangijzers zijn de budgetlimieten, de financiële privileges van topteams, de verdeling van het prijzengeld en het motorenreglement.

De F1-baas vindt het vooral belangrijk dat hij fans straks een sport met 'meer actie, meer onvoorspelbaarheid en meer opwinding' kan voorschotelen. 'Nu hebben maar enkele coureurs daadwerkelijk de kans te winnen.' Oftewel: de Formule 1 moet vooral leuker worden.

Want juist de fans zijn nogal vergeten in de laatste jaren onder Ecclestone. Carey: 'Ecclestone heeft geweldig werk verricht. Daar moet hij ook krediet voor krijgen, maar we vonden het tijd te veranderen hoe de sport wordt aangestuurd. Zeker in de afgelopen vijf tot tien jaar werd er niet voldoende nagedacht over de lange termijn en te veel gekeken naar onmiddellijke verbintenissen.'

Drie mannen hebben de leiding

Chase Carey is de voorzitter (ceo) van een club van drie die sinds januari de Formule 1 aanstuurt. Voormalig topman van sportmagazine ESPN Sean Bratches is zijn rechterhand als commercieel directeur. Ross Brawn, die tussen 1997 en 2006 als technisch manager bij Ferrari de stille kracht was achter zes wereldtitels van Michael Schumacher, gaat als technisch directeur over het sportieve gedeelte.

De megadeals die Ecclestone sloot met circuits, teams en mediabedrijven hebben van de F1 een miljardenindustrie gemaakt. De klasse is daardoor ook een wereld vol tegenstrijdige belangen, scheefgegroeide verhoudingen en pokerspelletjes geworden.

Carey ervoer het in zijn eerste maanden als F1-baas. Zo was hij verbaasd dat de eigenaren van het Engelse circuit van Silverstone in de week voor de GP van Groot-Brittannië in juli aankondigden het contract met de Formule 1 niet te verlengen. De Britten vonden het contract dat met Ecclestone was afgesloten te onrendabel en hoopten met de getimede mededeling een nieuwe, betere deal met de Amerikanen af te dwingen. 'Blijkbaar is het in deze sport normaal in het openbaar te onderhandelen', zei een geagiteerde Carey toen. Het gesteggel overschaduwde de aanloop naar de race. Een doodzonde in de ogen van de nieuwe Formule 1-baas.

Of hij een stugge, kapotte sport is terechtgekomen? Nee, dat ook weer niet, vindt Carey. Liberty Media erfde vooral een sport waarvan de volle potentie bij lange na niet werd benut. Carey: 'Er is te veel afstand met fans, op het circuit en daarbuiten. Daarom was een van onze eerste besluiten de restricties voor coureurs en teams met betrekking tot sociale media te versoepelen. In de eerste helft van 2017 was de Formule 1 het snelst groeiende sportmerk.'

‘Verstappen belangrijk voor Formule 1’

Coureurs als Max Verstappen (20) zijn volgens F1-baas Chase Carey ‘erg belangrijk voor de toekomst van onze sport’. Hij noemt coureurs de ‘hoofdattractie’ van de Formule 1. Hij is daarom dolblij met de tweevoudig racewinnaar die met zijn jonge leeftijd, uitgesproken karakter en racetalent fans wint voor de sport. ‘Ik was onder de indruk van de mensen die Max op de been krijgt. De oranje zeeën in Oostenrijk, Italië en België waren werkelijk fantastisch.'

Op de circuits wil Carey Formule 1-weekends 'die van de ochtend tot de avond boeien'. Onder meer door meer vermaak te bieden buiten de actie op het asfalt, zodat ook fans die niet 'honderd procent verslaafd zijn' toch een race bezoeken. Carey: 'Met muziek bijvoorbeeld? Graag, als het ons meer fans oplevert.'

Hij is niet bang dat de raceklasse op die manier het imago van een show krijgt die met spektakel buiten de baan de tekortkomingen compenseert. Carey: 'Ik geloof trouwens ook niet dat een sport tegelijk een show kan zijn. Onze taak is simpelweg de sport spectaculairder te maken. Daar zijn we vanaf de eerste dag mee bezig.'

Gelijktijdig ziet hij de F1 graag veranderen in een raceklasse waarin succes wordt bepaald door de kunde van coureurs en teams, niet door de hoogte van budgetten. 'En dit zijn geen dromen, maar realistische doelen', zegt Carey. 'Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een Formule 1 die beter is dan die van vandaag.'

‘Race in Nederland een van de vele opties’

Formule 1-baas Chase Carey zegt dat Nederland ‘een van de vele opties’ is als mogelijke nieuwe locatie voor een Formule 1-race. ‘We hebben de afgelopen maanden veel voorstellen voor nieuwe races ontvangen van over de gehele wereld. We verkiezen kwaliteit boven kwantiteit en zoeken naar de juiste mix van races met een geweldige historie, op permanente circuits, stratencircuits en op plaatsen met een speciale uitstraling. We evalueren nu al die voorstellen. Nederland is daar een van, met vele anderen.’

Max Verstappen is nu populair in Nederland. Maar hoe groot is de sport wereldwijd? Kijk hier hoe het zit met de winnaars, de fans, en het geld van een Europese sport, die de vleugels wil en moet uitspreiden.

Achter de schermen een keiharde zakenman

Chase Carey (1954) is een Iers-Amerikaanse zakenman die zijn sporen heeft verdiend in de Amerikaanse mediawereld als rechterhand van mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij maakte zich populair bij Murdoch dankzij zijn instinct voor goede deals. Met name op sportgebied. Zo zag Carey - liefhebber van American football en honkbal - lang voordat American footballcompetitie NFL de rijkste en populairste competitie van het land werd al de potentie van de competitie.

In 1993 overtuigde hij Murdoch de uitzendrechten van de sport te kopen. Een jaar later stond hij aan de wieg van Fox Sports, tegenwoordig een van de grootste sportnetwerken van de wereld. Hoewel er amper iets bekend is over het privéleven van Carey (zijn kenmerkende snor zou hij dragen om een litteken te bedekken dat hij opliep bij een auto-ongeluk in zijn studietijd) en hij te boek staat als een rustige man, kan hij achter de schermen hard zijn.

In 2010 liep een conflict tussen Carey en kabelbedrijven over het uitzenden van de World Series, de finalewedstrijden van het Amerikaanse honkbalseizoen, zo hoog op dat het leidde tot zwarte schermen in miljoenen huiskamers. Carey kreeg uiteindelijk zijn zin. Hij werd zelfs even genoemd als opvolger van Rupert Murdoch, tot Murdoch besloot zijn zoons klaar te stomen het bedrijf over te nemen.

Toen het Amerikaanse Liberty Media van Murdochs grote concurrent John Malone vorig jaar september de Formule 1 voor een kleine 7 miljard overnam, wist Malone meteen wie hij moest strikken om het vlaggenschip van de autosport naar de toekomst te sturen: de eerste luitenant van zijn grote concurrent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden