Flipke opgelucht na nederlaag tegen Kuerten

Kroonprins Philip van België nestelde zich vrijdag in een zetel in de ereloge van Roland Garros en Vlamingen en Walen zaten gekluisterd aan het televisietoestel....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

PARIJS

Een wedstrijd te vroeg ontwaakte Filip Dewulf uit de trance waarin hij elf dagen had verkeerd, waardoor gisteren in vier sets (6-1, 3-6, 6-1, 7-6) een einde kwam aan zijn avontuur op Roland Garros.

Negen wedstrijden telde de missie van Dewulf, te beginnen met drie overwinningen in de kwalificaties, waarna in het hoofdtoernooi achtereenvolgens de Italiaan Caratti, de Braziliaan Meligeni, de Spanjaarden Portas en Corretja, en tot slot de Zweed Norman in de Belg hun meerdere vonden.

Maar het plezier was vrijdag verdwenen, nadat Dewulf zich een slachtoffer was gaan voelen van zijn eigen sensationele optreden in Parijs. De Franse sportkrant L'Equipe wijdde dagelijks paginagrote verhalen aan de 25-jarige tennisser uit Leopoldsburg en familieleden hadden hem verteld dat 'thuis' in België de ganse natie in de ban van gravelkoning Flipke was. En Dewulf leerde dat de anonimiteit nog niet zo kwaad is.

Dewulf: 'Het was te veel geworden. Niet zozeer het tennissen, maar alles er omheen. Ik had er geen plezier meer in. De gekte die in België ontstaan was, vond ik belachelijk, dat wilde ik helemaal niet.

'Geestelijk was ik moe, ik kon het niet meer opbrengen om te vechten. Ik was tevreden met wat ik bereikt heb, het was een fantastische week. De ambitie om de finale te halen was weg.'

En de magie in zijn spel bleek verloren. De forehand was niet meer het gevreesde wapen dat door zijn slachtoffers zo was geroemd en de Vlaamse bluf die de als achtste geplaatste Spaanse matador Corretja tot wanhoop had gedreven - twee stopvolleys bij 15-40 - bleek op de drempel van de finale verdwenen. En die enkele keer dat Dewulf de schroom toch van zich afwierp, viel de bal telkens enkele centimeters buiten de lijnen.

Waar Dewulf niet als eerste qualifier in de geschiedenis de finale van een Grand Slam haalde, mag Kuerten zondag proberen om als derde ongeplaatste speler in de historie van de Open Franse kampioenschappen de titel te veroveren. Marcel Bernard, in 1946, en Mats Wilander, in 1982, gingen de Braziliaan voor.

Zenuwen lijken zondag Kuertens belangrijkste vijand te worden, wanneer tweevoudig winnaar Sergi Bruguera met hem de strijd aanbindt. De Spanjaard ontdeed zich in een zenuwslopende viersetter (6-7, 6-1, 7-5, 7-6) van de Australiër Rafter en ook al speelde Bruguera niet zijn beste westrijd van de afgelopen dagen, het killersinstinct dat hij op de valreep toonde mocht een waarschuwing zijn voor Kuerten. In de vierde set vocht Bruguera terug van een 1-4 15-40 achterstand.

Steun kan Kuerten vinden in de gedachte dat hij niet als favoriet aan de finale begint en voor zover mogelijk vrijuit kan spelen. Na zijn verrassende overwinningen op de titelpretendenten Muster en Kafelnikov trad de Braziliaan in de halve finale voor het eerst wel als favoriet in het strijdperk en de daaruit voortvloeiende mentale druk kreeg, in de slotfase van de vierde set, zichtbaar vat op hem. Kuerten sloeg zich er doorheen.

Kuerten: 'Ik was veel nerveuzer dan bij de vorige wedstrijden. Als je in de halve finale zit, dan wil je ook de finale halen. Wie weet kom je er nooit weer zo dichtbij.'

Het bijna fatale moment kwam bij een 5-4 voorsprong in de vierde set, toen Kuerten zelf mocht gaan serveren voor de winst. Tot dan had de Braziliaan zijn vier voorgaande opslagbeurten in die set soeverein gewonnen - Dewulf scoorde in totaal drie punten - maar met de zege in het vizier werd het racket in de hand van Kuerten plotsklaps loodzwaar. De dropshot die hij staand achter de baseline bij 30-30 trachtte te spelen, was kenmerkend voor zijn gemoedstoestand.

Het waren de fases waarin Dewulf zijn beste tennis liet zien en dat was evenmin toeval. In verloren positie gaan tennissers vaak over tot va banque-spel en een soepele, ontspannen arm slaat de bal nu eenmaal eerder in dan uit. Dat verklaarde waarom Dewulf eerst bij een ogenschijnlijk hopeloze 6-1, 3-1 achterstand opleefde en later bij een opnieuw uitzichtloze 5-3 achterstand in de vierde set nogmaals een serie magistrale winners wist af te leveren.

Maar die briljante acties waren niet maatgevend voor de krachtsverhoudingen tussen de Belg en de Braziliaan, erkende Dewulf. 'Ik kon weer in de wedstrijd komen omdat hij me de kans gaf. Als hij een voorsprong had opgebouwd, verslapte hij soms.' Die lezing werd door Kuerten onderschreven. 'Het ging in de eerste set en het begin van de tweede zo makkelijk, dat ik het te gemakkelijk ging opvatten. Die fout zal ik niet weer maken.'

Filip Dewulf verliet het court central van Roland Garros met een cheque van 300 duizend gulden en de zekerheid dat hij niet langer als nobody door het circuit zal toeren. Van de 122ste plaats op de wereldranglijst stijgt Dewulf naar een klassering bij de beste zeventig tennisser van de wereld en die hoeven geen kwalificaties te spelen. 'Daar ben ik mooi van verlost.'

PARIJS: open Franse kampioenschappen: mannen, halve finales: Kuerten (Br) - Dewulf (Bel) 6-1, 3-6, 6-1, 7-6, Bruguera (Sp) - Rafter (Aus) 6-7, 6-1, 7-5, 7-6. Bruguera in finale tegen Kuerten.

Vrouwen, dubbel, halve finale: Gigi Fernandez/Zvereva (VS/WRus/1) - Hingis/Sanchez (Zwi/Sp/3) 3-6, 7-6, 10-8, Mary Joe Fernandez/Raymond (VS/5) - Fusai/Tauziat (Fr/8) 3-6 6-4 6-1. Finale: Gigi Fernandez/Zvereva - Mary Joe Fernandez/Raymond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden