Flink aantal Nederlandse schaatsers verkiest wereldbeker en Olympische Spelen boven EK in Kolomna

Bij eerste Europese afstandskampioenschappen schaatsen ontbreekt een flink aantal Nederlandse olympiërs. Op weg naar de Winterspelen past de wedstrijd niet in hun voorbereiding, maar dat geldt niet voor iedereen. Het toernooi in het Russische Kolomna vanaf vrijdag heeft meerdere gezichten: van troosttoernooi tot laatste strohalm.

Sven Kramer tijdens het ophalen van de Olympische uitrusting afgelopen dinsdag. Kramer is er ook niet bij in Kolomna aankomende vrijdag. Beeld anp

Twaalf van de twintig schaatsers die zich vorige week op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor Pyeongchang plaatsten zijn er niet bij, onder hen Sven Kramer, Kjeld Nuis, Ireen Wüst en Jorien ter Mors. Zij verkiezen de wereldbekerwedstrijd in Erfurt, later deze maand, boven de EK.

Evengoed zijn er acht Nederlanders die de EK wel zien zitten op weg naar de Winterspelen. Onder meer Ronald Mulder, Koen Verweij, Marrit Leenstra en Annouk van der Weijden denken hun vorm van het OKT verder aan te kunnen scherpen.

Lotte van Beek is ook een van de olympiërs die in actie komt. Zij sloeg zelfs de olympische ploegpresentatie van dinsdag op Papendal over om een extra dag te kunnen acclimatiseren in Rusland. 'Ik wilde het EK heel graag rijden. Er zijn hier Europese titels te winnen en dat vind ik mooier dan een wereldbekerwedstrijd.'

De 26-jarige doet voor het eerst mee aan een EK. Zij profiteert van de wijziging die de Internationale Schaatsunie in 2016 doorvoerde. In een poging om de populariteit van het EK, dat sinds 1891 enkel als allroundtoernooi werd verreden, op te vijzelen, ging de kalender op de schop. Voortaan staan er in even jaren Europese afstands-kampioenschappen en in oneven jaren allround- en sprinttitelstrijd op het programma.

Een uitkomst voor een schaatser als Van Beek, die te traag is voor een sprinttoernooi en te veel moeite heeft met lange afstanden om als allrounder mee te kunnen.

De Nederlandse EK-ploeg bestaat naast de acht olympiërs ook uit schaatsers die vorige week met lege handen achterbleven. Hein Otterspeer bijvoorbeeld. Hij werd zowel op de 500 als de 1.000 meter vierde. Ook al heeft hij nog een minieme kans om als vervanger van Kai Verbij opgeroepen te worden voor Pyeongchang, zijn olympische droom ligt in feite in duigen.

Lotte van Beek na de 1500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf Heerenveen. Beeld anp

De 29-jarige sprinter gebruikt de wedstrijden in Kolomna om de teleurstelling te verbijten. Na het kwalificatietoernooi had hij geen idee wat hij moest. 'Het is eigenlijk wel fijn om meteen in een wedstrijdstramien getrokken te worden.' De pijn van de mislukte olympische missie voelt zo minder scherp, zeker als hij een medialle pakt.

Naast de Nederlanders komen ook de Noren met een magere selectie naar Kolomna, maar voor de meeste andere schaatslanden zijn de EK afstanden juist een welkome aanvulling op het wedstrijdschema. Helge Jasch, assistent-bondscoach van Duitsland: 'Hier kan je je testen voor de Spelen.' De Duitse schaatsers hebben op het EK nog een kans op een olympisch startbewijs, als ze dat nog niet via de wereldbekerwedstrijden hadden veroverd.

Dat geldt niet voor Karolina Erbanova. Zij is al zeker van de Spelen. In Tsjechië heeft de regerend Europees kampioene sprint geen concurrentie. Ze traint daarom in Nederland bij coach Dennis van der Gun. Terwijl haar ploeggenoten zich op het OKT het vuur uit de schaatsen reden, had zij weinig omhanden. De EK zijn haar generale repetitie voor Pyeongchang. 'Dit is een goede prikkel. Anders waren Nederlanders allemaal in vorm door het OKT en ik niet.'

Dat de besten van Europa er niet allemaal zijn bij de eerste continentale afstandskampioenschappen is jammer, maar ze begrijpt het wel. Iedere sporter moet vrij zijn om een eigen route te volgen in een olympisch seizoen, vindt ze. 'Of je er wel of niet bij bent, doet er niet toe. Aan het eind van het seizoen telt alleen maar wat je op de Spelen hebt gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.