Flamboyante Gullit liet als trainer nog weinig zien

De nieuwe assistent-bondscoach van Oranje

Met Ruud Gullit als assistent van bondscoach Dick Advocaat keert een grootse oud-voetballer en een boegbeeld terug bij Oranje. Meer dan ooit zal de flamboyante Amsterdammer (54) moeten teren op zijn reputatie. Zijn trainerscarrière kwam nooit van de grond en leek na een treurige episode bij Terek Grozny in het door een burgeroorlog verscheurde Tsjetsjenië al te zijn beëindigd. Gullit was sinds 2011 vooral wereldburger en analist.

Gullit tijdens zijn trainerschap bij Feyenoord. Beeld anp

De trainer Gullit is `niet te benijden', zei hij, tijdens zijn mislukte dienstverband bij Feyenoord in het seizoen 2004-'05. Dat zelfbeklag is hem blijven achtervolgen. Het lag volgens Gullit aan de matige spelers, die hem niet begrepen. Of aan het gebrek aan geld bij Feyenoord, dat toen al op instorten stond en enkele jaren later nagenoeg bankroet was. Onder leiding van toenmalig technisch directeur Mark Wotte en Gullit kwamen teveel spelers naar Rotterdam, die voornamelijk opvielen door hun mooie vriendinnen.

Als trainer wist Gullit niet te overtuigen. Zijn tactische keuzes waren vaak discutabel, zijn trainingen misten inhoud. Gullit was toch vooral naar de Kuip gehaald vanwege zijn charisma, hij zou Feyenoord de allure geven die nodig was om jaarlijks om de landstitel te spelen. Je kunt Gullit slechts nageven dat het niet alleen aan hem lag, nu zelfs de eerste landstitel voor Feyenoord na 18 jaar nog een zware bevalling blijkt.

Sport en politiek

In mei 2005 werd Gullit ontslagen bij Feyenoord, dat als vierde was geëindigd. In 2008 was hij tijdelijk trainer bij het Amerikaanse LA Galaxy, waar de Britse middenvelder David Beckham miljoenen dollars opstreek. Nog eens drie jaar later baarde Gullit opzien met een bizar avontuur bij Terek Grozny, de club van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Ging uitgerekend Gullit, die de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela adoreerde, trainen bij een man met bloed aan zijn handen?

Plotseling moesten sport en politiek gescheiden blijven volgens de geëngageerde Gullit. Het was een noodsprong, fluisterden criticasters, ingegeven om de alimentatie voor zijn zes kinderen bij drie ex-vrouwen te kunnen betalen. Gullit pareerde de kritiek met het argument dat hij altijd zijn gevoel volgde en voor het avontuur koos. Na vijf maanden moest Gullit vertrekken, na een zielloos verblijf bij een club die onder sinistere omstandigheden zijn wedstrijden afwerkte.

Ruud Gullit met Ramzan Kadyrov, de omstreden leider van Tsjetsjenië én baas Terek Grozny. Beeld epa

Van de coach Gullit werd sindsdien niets meer vernomen. Twintig jaar nadat hij als speler-trainer bij Chelsea de FA Cup veroverde, keert hij in trainingspak terug op het veld. Een eerste poging om hem als assistent aan bondscoach Danny Blind te koppelen mislukte, bij de herkansing toonde technisch-directeur Hans van Breukelen zich grootmoedig. Zakelijkheid zal het motto zijn van Gullit als assistent, winnen is heilig.

Gullit mag dan een schitterend symbool zijn van de Hollandse school uit de gouden jaren '80, als trainer heeft hij altijd het Italiaanse resultaatvoetbal gepropageerd. Zijn periode als speler bij AC Milan vormde het fundament voor de trainer Gullit, die ook het verdedigen tot kunst wilde verheffen. Het is interessant om te zien hoe Gullit met de nieuwe generatie omgaat, want met de lichting van tien jaar geleden had hij geen enkele affiniteit.

Mentaal tekort

Als trainer van het Nederlands elftal onder 19 jaar haalde hij genadeloos uit naar de jonge internationals. 'Sommige jongens zaten lachend achterin de bus, de nederlaag tegen de Hongaren interesseerde ze geen reet', vertelde Gullit, aan de Volkskrant, na de mislukte EK-kwalificatie in 2004. 'En dan hebben ze 's nachts om half twee op hun kamer nog keihard de muziek aan. Dan denk ik: ik heb een stelletje a-socialen bij me.'

De jeugd schiet mentaal tekort, constateerde Gullit. In het harmoniemodel gelooft hij evenmin. 'Af en toe een bommetje onder de groep is lekker', zei hij, in 2004. Ook als analist gooide Gullit geregeld 'bommetjes', hij zal de internationals ook als assistent graag blijven prikkelen. Een romanticus is de trainer Gullit allerminst, al moet Gullit de coach in zichzelf opnieuw ontdekken.

Lees ook

'Legendarisch' persmoment van de KNVB: Advocaat bondscoach, Gullit assistent
Op een langdurige en bij vlagen curieuze persconferentie heeft de KNVB officieel bekendgemaakt dat Dick Advocaat officieel is aangesteld als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Met Ruud Gullit als assistent krijgt hij de taak Oranje naar het WK van 2018 te leiden.

Zo zagen de eerdere KNVB-jaren van Dick Advocaat eruit
lVoor de derde keer krijgt Dick Advocaat het Nederlands elftal onder zijn hoede. Advocaat wil Oranje alsnog naar het WK in Rusland helpen. Welke gedaante neemt hij ditmaal aan? Iwan Tol zette in april op een rijtje hoe de eerdere KNVB-jaren van Advocaat eruitzagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.