Fiscaal geschil of belastingfraude?

Guus Hiddink verschijnt vandaag voor de rechtbank in Den Bosch. Hij wordt verdacht van belastingfraude...

Wat is er gebeurd?

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst (Fiod) doet op 25 oktober 2005 invallen bij toenmalig PSV-trainer Hiddink, voormalig directeur Spooren en het accountants- en administratiekantoor Van der Boomen in Waalre, waar veel rijke Nederlanders hun zaken laten behartigen.

Bij Hiddink, verdacht van belastingfraude, wordt het huis volledig overhoop gehaald. Ongeveer vijftig ambtenaren zijn betrokken bij de invallen. ‘Dan denk ik: wat een overdaad, alleen om even wat ordnertjes op te halen. Dat maakte mij furieus’, aldus Hiddink in de recent verschenen autobiografie Dit is mijn wereld.

Waar komt die verdenking vandaan?

Hiddink woont na zijn terugkeer uit Zuid-Korea, waar hij succesvol bondscoach was op het WK van 2002, ongeveer een half jaar in het Belgische plaatsje Achel. Althans, officieel. Hij is inmiddels een man in bonis en hoeft in België minder belasting te betalen.

Hiddink is op zoek naar definitieve woonruimte in Nederland, waar hij inmiddels trainer is van PSV, en verblijft vaker bij zijn vriendin in Amsterdam dan in België. De belastingdienst vindt dat hij belasting heeft ontdoken en dat zijn aangiftes over 2002 en 2003 niet deugen. Na de omstreden periode woont Hiddink in Waalre en Amsterdam.

Hoe komt Justitie Hiddink op het spoor?

Justitie onderzoekt de gangen van directeur Spooren, die wordt verdacht van seksuele handelingen met minderjarigen in Eindhovense parken. Spooren heeft vrijwel dagelijks telefonisch contact met Hiddink over PSV. Zijn telefoon wordt getapt en zo komen de opsporingsambtenaren bij Hiddink terecht. Ze posten onder meer langs de snelweg A2, om te kijken hoe vaak Hiddink in Amsterdam verblijft. Werkelijk alles wordt uitgezocht, tot de gasrekeningen van het huis in België toe.

En Hiddink is verhoord?

Ja natuurlijk, en hoe. De verhoren duren in totaal ongeveer 30 uur. Het langste verhoor beslaat een uur of tien. ‘Je voelt je een crimineel’, zegt hij eens. ‘Die woede maakt mij tot een vechter.’

Justitie heeft toch een sterke zaak in handen?

Dat moet nog blijken. Zo is niets overgebleven van de zich ruim acht jaar voortslepende en onlangs afgesloten zaak tegen voormalig voorzitter Van den Herik en Feyenoord. Hiddink benadrukt dat hij een schoon geweten heeft, op grond van afspraken met de belastingdienst in Eindhoven. Hij stelt vertrouwen in het accountantskantoor, waarvan de directeur als hoofdverdachte geldt. Volgens Hiddink gaat het hier hoogstens om een fiscaal dispuut.

Hoe houdt Hiddink zich onder de zaak?

Hiddink is boos. Sterker nog, hij is woedend. Hij ergert zich aan de soms intimiderende sfeer van de ondervragers, die hem wel met ‘jij’ en ‘Guus’ aanspreken. De oorspronkelijke teksten over de affaire in zijn geautoriseerde biografie zijn op aanraden van zijn advocaten enigszins gekuist.

Vermoedt het kamp-Hiddink bijbedoelingen?

Jazeker. Hiddink komt er achter dat de zaak is gelekt naar Voetbal International, terwijl hem was beloofd dat de zaak een laag profiel zou krijgen. ‘Het is natuurlijk bizar dat ik tegelijkertijd door diverse ministeries nog steeds word gevraagd Nederland te vertegenwoordigen bij handelsmissies’, zegt hij in het boek.

Hoe verloopt de afhandeling?

Volgens zijn advocaat Leliveld is Hiddink op alle drie zittingsdagen aanwezig. Vandaag worden in Den Bosch de dossiers doorgespit en geeft Hiddink antwoord op vragen. Op 2 februari worden deskundigen gehoord. De officier van justitie houdt dan zijn requisitoir. Op 6 februari is het tijd voor de pleidooien.

Heeft Hiddink hier tijd voor?

Hij heeft geen keuze. Saillant is vooral de datum van de laatste zittingsdag. Hiddink is bondscoach van Rusland en speelt een dag later in Amsterdam een interland tegen het Nederlands elftal. Als het een beetje meezit en de pleidooien niet te veel uitlopen, heeft hij nog ruimschoots de tijd om zich vanuit Den Bosch naar Amsterdam te spoeden, om even met zijn selectie te trainen in de Arena. Hij mag daarna ook gewoon in Amsterdam blijven slapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden