Finishen is voldoende voor het kampioenschap

Met de moderne vijfkamp wil het maar niet lukken. Toch ziet bondscoach Maas lichtpuntjes. Na jaren van schaarste toont de jeugd weer interesse in deze combinatiesport....

Het gekke was dat ze zich niet om concurrenten hoefde te bekommeren. Die waren er niet. De Limburgse studente rechten veroverde de nationale titel omdat ze meedeed en alle nummers tot een einde bracht.

Bondscoach Jan Maas haast zich dan ook te zeggen dat zijn hoop niet is gericht op de deelnemers aan dit evenement. Wil de moderne vijfkamp werkelijk aan niveau winnen, dan zal de sport zich op de toekomst moeten richten. En daar is kans op, want de instroom van jongelingen die zich tot de combinatiesporten paardrijden, schieten, hardlopen, schermen en zwemmen aangetrokken voelt is momenteel behoorlijk groot.

Zo groot zelfs dat Maas, sportinstructeur bij defensie, volgende maand gaat hij met pensioen, optimistisch vooruit durft te kijken. 'Als we nu in onze junioren investeren dan is er een goede kans dat we over zeven, acht jaar internationaal een rol van betekenis kunnen spelen.'

Dat zou mooi zijn, want het is lang geleden dat Nederland op de moderne vijfkamp iets voorstelde. De beste prestatie ooit is de negende plaats die Johannes Willem van Rhijn behaalde tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Daarna werd het minder en nu is het al tientallen jaren kommer en kwel. Dat bleek vorige week nog eens in Cairo. Tijdens kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap eindigde de Nederlandse equipe royaal als laatste van de 26 deelnemende landen.

Als het echter aan Maas ligt begint de victorie voor de moderne meerkamp op de Veluwe. Bij de omnivereniging Putten is hij inspirator van de vijfkamptak. Tachtig leden zijn er waarvan de helft tussen acht en zestien. 'De jeugd heeft het spelletje ontdekt. Ze horen van vriendjes dat het leuk is om te doen. Het verloop is minimaal.'

Er doen 31 kinderen mee aan de nationale titelstrijd. 'Vooral om te laten zien hoe ze er zelf voor staan', zegt Maas. 'Een kind dat niet goed kan hardlopen omdat het te dik is kan misschien beregoed zwemmen. En zo het verlies compenseren.' Organisator Jaap de Vreede is mild voor de jongste deelnemers.

'Zij mogen eigenlijk alleen zwemmen en lopen, maar we laten ze ook lekker prikken met de degen en ze mogen ook schieten', merkt hij monter op.

Bij de mannen zijn er drie deelnemers. De strijd om de eerste plaats gaat tussen de kapitein der infanterie Chris Scherpenzeel en student Kelvin Hilgeholt. Al viel Scherpenzeel van het paard, schieten en schermen won hij en bij de overige onderdelen veroverde hij voldoende punten voor de eindzege. 'De hoeveelste titel? Ik meen de vierde', meldt hij stoer.

Bert Ouweneel, misschien wel de beste moderne vijfkamper van dit land, is er niet bij. Bij de masters vorig jaar ontmoette hij een leuke partner met wie het klikte. Nu woont het stel in Zuid Afrika.

Favoriete Judith Maas (29), dochter van de bondscoach, schakelde zichzelf uit voor de eindzege door maar aan drie onderdelen deel te nemen. Paardrijden en schermen vond ze te riskant. Tijdens het Nederlands kampioenschap van vorig jaar viel de postbode uit Ermelo van haar paard en brak beide armen. Ze is nog niet helemaal van de kwetsuren hersteld.

Volgend jaar wil ze er weer bij zijn. Hopelijk Annemarieke van Hulst ook. 'Zij was overtraind', weet bondscoach Maas, 'maar ik heb gehoord dat ze misschien weer gaat beginnen. Zou mooi zijn. Dan hebben we volgend jaar tenminste drie deelnemers.'

Na het laatste onderdeel, de 200 meter zwemmen, klampt winnares Kathy Mulders zich uitgeput vast aan de bassinrand. Hoewel ze de afstand slechts behoeft te voltooien om het kampioenschap te veroveren heeft ze er voor haar doen een toptijd uitgeperst, drie minuten en 41 seconden.

'Voor mij is dat erg goed, al stelt de tijd helemaal niks voor', hijgt ze. 'Maar dat maakt me niet uit, ik doe hier alleen voor de lol mee. Zwemmen komt voor mij neer op balans, techniek en coördinatie. Dat moet perfect zijn. Als ik in bed lig en ik voel de spieren dan komt alle energie vrij. Dan weet ik waar ik het voor doe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden