Financier van omkoping gaat vrijuit

Een voetbalwedstrijd is nooit beslist voor het laatste fluitsignaal klinkt. Net zo onvoorspelbaar als het voetbal is ook de rechtspraak van de UEFA....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

BRUSSEL

Juridisch klopt dat ook, zo geeft de UEFA toe. Want na tien jaar is een corruptiezaak verjaard. Maar het uitvoerend comité van de Europese bond wilde toch een voorbeeld stellen. Daarom deed het een beroep op artikel 28 van het UEFA-reglement, dat handelt over 'onvoorziene omstandigheden'.

En dus werd Anderlecht voor een jaar uitgesloten van Europees voetbal, met ingang van volgend seizoen. Het werd een politieke beslissing genoemd, gewettigd op grond van 'ethische en morele redenen'. Want omkoping en pogingen tot omkoping - Anderlecht had in 1983 ook al geprobeerd de scheidsrechter van de wedstrijd tegen Banik Ostrava om te kopen - zijn 'een zware inbreuk op de sportieve moraal'.

In het Constant Vanden Stockstadion zijn ze er nog beduusd van. Voorzitter Roger Vanden Stock, die de leiding vorig jaar overnam van zijn vader, weigert tot dusver elk commentaar. Hij wil de uitspraak eerst bestuderen. Maar veel kan ook hij niet uitrichten. Want beroep is niet mogelijk.

Niettemin denkt Anderlecht wellicht toch aan juridische stappen. Secretaris-generaal Collin zei in een eerste reactie op de uitspraak al dat deze niet zomaar zou worden geslikt. 'Is er geen sprake van verjaring? Deze uitspraak is abnormaal.'

Voor Anderlecht is het vonnis een enorme tegenvaller. Want de Brusselse miljoenenclub kan de Europese inkomsten eigenlijk niet missen. Het zou vooral een strop zijn als de lucratieve Champions League aan de neus van paars-wit voorbijgaat. Maar gezien de povere resultaten tot dusver is de kans op deelname niet bijster groot.

Na drie verloren thuiswedstrijden is Anderlecht niet meer dan een middenmoter. Afgelopen vrijdag bezette het Brusselse publiek zelfs woedend het veld. Het eiste na de nederlaag tegen Moeskroen het vertrek van trainer Vandereycken. Het bestuur houdt hem nog de hand boven het hoofd, maar de vraag is voor hoelang. Trainers als Neumann en Peruzovic werden om minder de laan uitgestuurd.

Het is ook de vraag of alle vedetten de club trouw zullen blijven in deze periode van 'miserie'. Maar voor het oog van de buitenwereld houden de spelers zich groot en fier. 'De club kan meer dan ooit op mijn onvoorwaardelijke steun rekenen', zei Scifo. En aanvoerder Zetterberg: 'Constant Vanden Stock blijft een grote meneer in mijn ogen.'

De erevoorzitter zelf heeft zich na zijn emotionele tv-interview vanuit Cannes niet meer laten horen of zien. In Brussel gaan al speculaties rond dat Constant Vanden Stock definitief afscheid zal nemen van zijn geliefde club. De UEFA heeft de oude 'patron' nochtans gespaard. Hem is geen enkele straf opgelegd. Volgens bondspreses D'Hooge heeft de UEFA daarmee respect getoond voor het rijke voetbalverleden en de hoge leeftijd van Constant Vanden Stock.

Een beetje vreemd is dat wel. Want hij was de initiatiefnemer en de financier van de omkoping. Nu moet alleen Raymond de Deken, de begeleider van de scheidsrechters, persoonlijk boeten. Hij is door de UEFA tot 'persona non grata' verklaard. Maar in feite was De Deken slechts een tussenpersoon, die de opdrachten van zijn baas uitvoerde.

De UEFA heeft met de onverwachte veroordeling van Anderlecht een duidelijk signaal willen geven dat corruptie moet worden bestraft. Maar tegelijkertijd stelt menigeen zich vragen over de mildheid van de straf. Roma werd in 1986 voor vier seizoenen uitgesloten wegens omkoping. Dynamo Kiev bood een Spaanse arbiter in 1993 dertigduizend dollar plus twee bontjassen aan en mocht wegens dat vergrijp twee jaar niet meedoen.

Nottingham Forest, de verliezer van de omgekochte halve finale, wil in elk geval een veel zwaardere straf. De club eist ook schadevergoeding wegens gederfde inkomsten. De UEFA onderzoekt of Forest zoveel jaren na dato nog compensatie geboden moet worden.

De grootste vraag blijft echter hoe de omkoopaffaire heeft kunnen verjaren. Want gisteren gaf UEFA-voorzitter Johansson toe dat de Belgische bond al in 1992 belastende documenten over de affaire had doorgestuurd naar het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon. 'Ik heb geen reden om te betwijfelen dat ze verstuurd zijn, maar toch heeft de UEFA deze documenten niet gevonden', aldus Johansson. De UEFA stelt een intern onderzoek in naar dit communicatieprobleem.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden