Financiële nood dwingt profvoetbal tot bezinning

Het betaald voetbal komt dit seizoen uit op een totaalverlies van bijna 90 miljoen euro. Van de 37 clubs in eredivisie en eerste divisie zijn slechts zes ingedeeld in categorie 3, dat wil zeggen dat ze kerngezond zijn. Liefst 14 clubs verkeren, na het faillissement van Haarlem en Veendam, in acute nood (categorie 1).

‘De bedrijfstak ziet zelf ook wel in dat de situatie allerminst rooskleurig is’, zei directeur betaald voetbal Henk Kesler na de laatste vergadering onder zijn leiding.

‘Ik vertrek met de vraag in hoeverre je op dit moment nog kunt spreken van betaald voetbal. We moeten eens ophouden met voortdurend te spreken over het zoeken naar Europese aansluiting.

Marktprobleem

‘Ajax werkt met een begroting van 60 tot 65 miljoen, maar clubs als Newcastle United en Werder Bremen komen al bijna op het dubbele van dat bedrag uit. Het Nederlands voetbal heeft geen sportief, maar een marktprobleem’, aldus Kesler. ‘We kunnen niet putten uit de tv-gelden zoals in concurrerende landen.’

De scheidend directeur riep op tot nieuw realisme met de stelling dat clubs die financieel geen bestaansrecht hebben van het toneel moeten verdwijnen. ‘Ik sluit niet uit dat we al over een paar jaar teruggaan naar twee divisies van 16 clubs. Een paar jaar geleden heb ik daar al op gewezen, toen was het nog vloeken in de kerk. Nu zien de clubs zelf ook wel in dat ze niet onder de radar van de economische crisis door kunnen vliegen.’

Clubs moeten economisch wijs worden, zei ook Kesler. Hij putte voldoening uit de steun die ze gaven aan de aanbevelingen van oud-minister Willem Vermeend om het betaald voetbal te bevrijden uit zijn crisissituatie.

Mismanagement

Vermeend laakte het mismanagement in het betaald voetbal en riep de licentiecommissie op strenger op te treden tegen clubs en functionarissen die weigeren in de pas te lopen. Hij wil publicatie van jaarverslagen, harde bankgaranties, meerjaren begrotingen, lagere personeelskosten en een zwarte lijst van bestuurders die verantwoordelijk zijn voor falend beleid.

Zijn 22 aanbevelingen werden in grote meerderheid aangenomen. Directeur Kesler gaat ervan uit dat bij de seizoenstart op 8 augustus het nieuwe licentiesysteem van kracht is. Dat zal leiden tot een straf sanctiesysteem, waarbij de namen van clubs-in-problemen bekend worden gemaakt. Kesler: ‘Het moet ons aller uitdaging zijn nu aan te tonen dat het betaald voetbal over voldoende zelfreinigend vermogen beschikt.’

Als de KNVB vermoedt dat er bij een bepaalde club financieel iets mis is, mag de voetbalbond een externe accountant laten ‘invliegen’ om de boeken te controleren. Clubs die te laat zijn of in gebreke blijven bij het betalen van salarissen of sociale premies moeten onder meer rekening houden met puntenaftrek.

Kesler rekent erop dat een aantal clubs het nieuwe seizoen met puntenaftrek begint. Uit de WK-begroting van het betaald voetbal blijkt dat de KNVB alleen aan het toernooi verdient als Oranje in Zuid-Afrika de kwartfinales bereikt. Bij een wereldtitel strijkt de bond 7 tot 8 miljoen euro op.

Integriteitseenheid

Komend seizoen doet de ‘integriteitseenheid’ zijn intrede in het betaald voetbal. Zij is in het leven geroepen naar aanleiding van de vermoedens die er bestaan op het gokken op Nederlandse wedstrijden.

Naar nu blijkt heeft de competitiewedstrijd Roda JC - Heracles (op 19 februari, uitslag 2-1) lang als verdacht gegolden naar aanleiding van een meting van de UEFA naar verhoogde goklust op de Aziatische markt.

Onderzoek van de aanklager wees uit dat er geen ongeregeldheden hebben plaatsgevonden, maar volgens UEFA-waarnemer Karl de Hont lopen er nog meer onderzoeken. De KNVB zet met zijn integriteitseenheid een groep experts in en zal ook een tiplijn in het leven roepen. ‘Er wordt in Azië al driftig gewed op het Nederlandse vrouwenvoetbal en de beloftencompetitie’, aldus de Hont.

KNVB-directeur Kesler (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden