Fijne duels met Elfenbeinküste in de Hammergruppe

Zitten we dus in één poule met Ivoorkust (het sterkste land van Afrika), Argentinië (het op een na sterkste land van de Amerika's) en Servië en Montenegro (een heel onsportief samenwerkingsverband tussen twee ijzersterke voetballanden)....

Bert Wagendorp

Ik keek zaterdagavond nog even naar de Duitse tv, en daar had depresentator het over groep C, onze groep, als de Hammergruppe. Pelé zatbij hem aan tafel, en die knikte, dus die vond het ook de Hammergruppe.Daar waren we klaar mee. Ergens anders las ik dat we in de Albtraumgruppezaten, wat ook behoorlijk onheilspellend klonk.

We hoeven er niet omheen te draaien: we zijn genaaid. Je maakt mij nietwijs dat je een groep hebt met Duitsland, Costa Rica, Polen en Ecuador(vier zwakke landen), een groep met Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Korea enTogo (zelfs Dick Advocaat gaat de volgende ronde halen) èn onzeHammergruppe, en dat dat op geheel toevallige wijze tot stand is gekomen.We zitten verdomme met drie andere potentiële wereldkampioenen in ééngroep. Dat is toch niet normaal? Of wel soms?

In Duitsland is de zaak op het hoogste niveau voorgebakken, in eengeheim en volledig geluidsdicht kantoor op het FIFA-hoofdkwartier zijn depuntjes op de i gezet en vervolgens waren wij het haasje.

Bij de ARD zag het er vrijdag eerst nog tamelijk onschuldig uit, groepC, maar dat kwam doordat we waren ingedeeld bij Elfenbeinküste. Makkie,zei ik tegen mijn vriendin, we zitten in de poule bij Kabouter Plopland.Geen idee hoe die nou opeens op het WK zijn beland. Nulletje of acht, evenlekker inschieten. Maar het bleek dus om Ivoorkust te gaan. Om machtigespelers als Drogba, Koné, Touré en de oude geslepen Kalou, die straks nogeen rekening met ons heeft te vereffenen omdat we zijn broertje hebbeningepikt.

Er zit maar een ding op. Behalve de jonge Kalou moeten we ook de oudenaturaliseren, evenals Koné. Zo haal je de angels uit de ploeg en mogenwe hopen op 0-0. Ik vind dat na die lotings-farce nu echt alles istoegestaan. Het is oorlog, misschien wil Kezman van Servië (en Montenegro)wel Brabander worden.

Het verbaasde me eigenlijk nog dat Franz Beckenbauer er niet in wasgeslaagd Trinidad en Tobago uit elkaar te trekken en afzonderlijk bijDuitsland in de poule te zetten, samen met Iran.

Wij mógen geen Weltmeister worden, dat is het hele punt. HollandWeltmeister is vanuit financieel oogpunt niet aantrekkelijk voor de FIFA.En de Duitsers hebben het liever ook niet, die arrogante spandoeken aan degrens met Wilkommen in das Land des Weltmeisters erop. Dus dan verzinnenze er gewoon wat op. Even een Hammergruppe uit de hoge hoed toveren enklaar is kees.

Wie trok Nederland uit de lotingsbeker 3? Pelé. En waar komt Pelévandaan? Brazilië. En welk land móet er wereldkampioen worden? Brazilië.En welk land zou er, bij een beetje normale loting, de grote concurrent vanBrazilië zijn geweest? Precies. Zo werken die dingen. (Waar is het WK? InDuitsland. Ook zoiets.)

Franz Beckenbauer was laatst in Nederland. En maar de charmeuruithangen en ons de oren van de kop slijmen en thee drinken metWillem-Alexander en lachen over een finale Nederland - Argentinë. Dat jeecht dacht: die gaat ons geen oor aannaaien. Maar toen wíst-ie dus al datwe met Argentinië en Elfenbeinküste in de Hammergruppe kwamen! Dat istoch ongelooflijk brutaal? Die zit daar gewoon de zelfgebakken koekjes vanMáxima op te eten, terwijl hij weet dat die zogenaamde loting van 'm dathuwelijk zwaar op de proef gaat stellen. Die Beckenbauer, dacht ik, heeftons in 1974 de das omgedaan, en nu doet-ie het nog een keer.

Maar gelukkig hebben wij Van Basten.

Zondag zag ik op de website van de BBC een interviewtje met debondscoach. Hij zei dat we hopelijk nice games konden produceren en dathet allemaal van die fijne echte voetballanden waren, bij ons in de groep.Maar of Argentinië dan geen moeilijke tegenstander was, vroeg deinterviewer.

Nou nee, ach ja, zei Marco, het was juist een erg leuke tegenstander,net als Servië en Montenegro en Ivoorkust trouwens. Het was alsof VanBasten het over het Appelflappentoernooi had, in plaats van over het WK.

Geen woord over Hammergruppe of Poule des Doods. Marco zei ook heelsierlijk Côte d'Ivoir, waarmee we die wedstrijd alvast hadden gewonnen.

Ik was helemaal gerustgesteld.

Weltmeister!

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden