FIFA-zaak dijt uit: nog eens zestien mensen aangeklaagd

De FIFA-zaak dijt uit. De Amerikaanse justitie heeft nog eens zestien voetbalofficials en zakenmensen aangeklaagd wegens malversaties.

Mark Misérus
Interim-president van de FIFA Issa Hayatou tijdens de persconferentie donderdag. Beeld afp
Interim-president van de FIFA Issa Hayatou tijdens de persconferentie donderdag.Beeld afp

De Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag zestien voetbalofficials en zakenmensen aangeklaagd omdat ze zichzelf ten koste van het voetbal hebben verrijkt voor 182 miljoen euro. Dat maakte Justitieminister Loretta Lynch bekend, uitgerekend een paar uur nadat de wereldvoetbalbond FIFA unaniem had ingestemd met hervormingen die zulk wangedrag in de toekomst moeten voorkomen.

Een maximum aantal zittingstermijnen, het bekendmaken van de salarissen van de FIFA-voorzitter en zijn bestuursleden en meer vrouwen in de top: het zijn een paar van de maatregelen die moeten bijdragen aan het fatsoeneren van de organisatie.Waarnemend FIFA-voorzitter Issa Hayatou (69), die nog steeds met gezondheidsproblemen zegt te kampen na een niertransplantatie vorige maand, kondigde de hervormingen aan tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de FIFA.

De zestien namen die donderdag naar buiten zijn gebracht in het kader van het corruptieschandaal bij de FIFA zijn Luís Chiriboga; Marco Polo del Nero; Eduardo Deluca; José Luis Meiszner; Romer Osuna; Ricardo Teixeira; Héctor Trujillo; Reynaldo Vasquez; Juan Ángel Napout; Manuel Burga; Carlos Chávez; Alfredo Hawit; Ariel Alvarado; Rafael Callejas; Brayan Jiménez en Rafael Salguero.

237 pagina's dikke aanklacht

Het uitvoerend comité kwam daar donderdag bijeen om over hervormingen te praten. Maar nog voor de dag goed en wel op gang was gekomen, waren al twee vicevoorzitters van de FIFA opgepakt. Juan Angel Napout uit Paraguay en de Hondurees Alfredo Hawit behoren tot het zestiental dat zich volgens de Amerikaanse justitie heeft bezondigd aan corrupte handelingen ter waarde van in totaal 200 miljoen dollar (182 miljoen euro). Ook de voormalige president en voetbalbaas van Honduras, Rafael Callejas, is aangeklaagd.

De 237 pagina's dikke aanklacht komt boven op die van mei. Daarin hadden de Amerikanen het voorzien op veertien personen die zichzelf voor 150 miljoen dollar hadden verrijkt, onder meer door het verhandelen van lucratieve marketingrechten van toernooien als de Copa America. Volgens de laatste aanklacht zijn ook wedstrijden in de toekomst besmeurd, zoals nog te spelen kwalificatieduels voor het WK 2022 in Qatar.

De namen van Sepp Blatter en Michel Platini, de tijdelijk geschorste voorzitters van de FIFA en de Europese voetbalbond UEFA, komen niet in het lijvige document voor. Lynch, over Blatter: 'Hij is waarschijnlijk druk bezig om door de aanklacht heen te gaan.' Ook zei ze dat het Amerikaanse onderzoek verder gaat en zich richt op 'vele individuen'.

Hawit en Napout (rechts). Beeld afp
Hawit en Napout (rechts).Beeld afp

Geplande hervormingen

Sinds mei zijn de geplande hervormingen steeds hoger op de agenda komen te staan bij de FIFA. Of de voorstellen worden uitgevoerd, hangt af van de 209 landen die de wereldvoetbalbond vormen. Zij hebben op 26 februari het laatste woord tijdens een buitengewoon congres, waarop de opvolger van Blatter wordt gekozen.

In de plannen gaat het FIFA-bestuur op de schop. De commerciële en operationele werkzaamheden komen voortaan te liggen bij het secretariaat-generaal. De bestuursraad van de FIFA, die het huidige uitvoerend comité vervangt, mag zich alleen nog bezighouden met de langetermijnstrategie. Dit moet het risico indammen dat leden zichzelf op oneigenlijke wijze verrijken.

Hayatou heeft de dagelijkse leiding over de FIFA sinds Blatter in oktober voorwaardelijk werd geschorst vanwege een betaling aan Platini, maar hij werd op de vingers getikt voor het aannemen van smeergeld. Gevraagd of hij de juiste man is om het reorganisatieproces te leiden, zei hij: 'Ik heb nooit één dollar ontvangen. Ik zou hier niet zitten als ik corrupt was.'

Ondanks de nieuwe arrestaties wist François Carrard de moed erin te houden, als voorzitter van de hervormingscommissie van de wereldvoetbalbond: 'De FIFA gaat door een diepe crisis. Maar een crisis is ook een unieke kans voor verandering en vernieuwing. Dit leidt tot een nieuwe periode in de rijke historie van de FIFA.'

Ethische commissie FIFA heeft elf bestuurders op de korrel

De FIFA maakte eind oktober de namen van elf voetbalbestuurders bekend die zich moeten verantwoorden voor mogelijke overtredingen van de ethische regels. Tot dat gezelschap behoren onder meer Sepp Blatter en Michel Platini, de machtigste mannen van het bestuurlijke voetbal die al een schorsing van 90 dagen uitzitten.

Ook Jerôme Valcke, die onlangs als secretaris-generaal door de FIFA op non-actief werd gesteld, is onderwerp van onderzoek. Meer in dit artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden