Fifa-voorzitter Infantino lijkt serieus werk te maken van transparantie binnen voetbalbond: 'We proberen te leren van onze fouten'

Het nog betrekkelijk nieuwe gezicht van de Fifa liet zich dinsdag in Amsterdam zien van zijn charmante, lachende en sympathieke kant. Voorzitter Gianni Infantino laveerde handig om kritische vragen heen en toonde mededogen. 'Een ramp voor het voetbal', noemde hij het ontbreken van Nederland op het WK in Rusland.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino en KNVB-voorzitter Michael van Praag tijdens een persbijeenkomst. Beeld anp

Infantino kan makkelijk een reclameverhaal over voetbal houden, in het zaaltje van het chique hotel. Als journalisten vragen naar de grootste uitdagingen, loopt zijn antwoord na een paar zinnetjes feilloos door naar een bijna-slogan: 'Voetbal is nog nooit zo populair geweest als nu. De kwaliteit stijgt overal.' Dan heeft hij ook al gezegd dat de Fifa het voetbal moet beschermen. Dat er doping is, geweld, racisme en nog meer kwaad.

Infantino's voorganger Sepp Blatter zei ook altijd dat de Fifa op aarde was voor de bescherming van het spel, maar niemand luisterde nog naar hem, omdat de Fifa verdronk in een zee van corruptie, tot ingrijpen van de FBI toe. Moest een bond zonder moreel kompas de wereld vertellen hoe het moest?

Revanchisme

Infantino is net als Blatter een Zwitser, maar daarmee houdt de vergelijking op. Hij is veel jonger (47 om 81 jaar) en lijkt serieus werk te maken van transparantie, al ontwijkt ook hij duidelijke antwoorden en is hij in zijn beginmaanden als preses steenhard aangepakt, mogelijk door revanchisme van collega's die noodgedwongen afzwaaiden.

'Ik ben niet zo belangrijk', stelt hij. 'Ik ben een normaal persoon met grote verantwoordelijkheid. Het verschil met mijn baan bij de Uefa - hij was daar secretaris-generaal - is immens. Het herbouwen van de Fifa is veel werk.' De vergadering van dinsdag, met bondsvertegenwoordigers uit drie continenten, was zo'n vrucht van besturen nieuwe stijl. Beslissingen over besproken zaken vallen overigens pas na de laatste sessie in maart.

'Ik ben niet zo belangrijk', stelt Infantino. 'Ik ben een normaal persoon met grote verantwoordelijkheid.' Beeld anp

Gevangenis

Infantino's gezicht is een open boek, maar in zijn taal is hij vrij gesloten. Dus als de verslaggever van de NOS wil weten waarom zo veel mensen zijn verdwenen uit commissies, antwoordt de voorzitter: 'Niemand is weggestuurd. Hun termijn liep af.' Een andere Fifa impliceert andere werknemers. 'Je moet eens kijken naar de cv's van leden die nu in commissies zitten. Die gaan echt hun reputatie niet op het spel zetten.'

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB: 'Transparantie bestond niet bij de Fifa. Ik heb destijds gesproken met mensen die nu in de gevangenis zitten. Alleen: veranderingen kosten tijd, vooral ook omdat er eerst een cultuurverandering moet komen. We hebben afscheid genomen van bepaalde mensen. Nu is er financiële transparantie en zijn discussies open. We zijn kritisch naar elkaar. Wie kritisch is, hoeft niet meer bang te zijn dat hij niet wordt gevraagd voor een commissie.' Infantino: 'Wij zijn ook niet perfect. We proberen te leren van onze fouten.'

Tevreden

De KNVB is tevreden met Infantino, al ging de baan dan niet naar Van Praag, die zich destijds even opwierp als mogelijke opvolger van Blatter. Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong prijst de Zwitser in de wandelgangen om zijn vermogen tot luisteren. Van Praag spreekt over de gewoonte van Infantino, toen die nog bij de Uefa werkte, om in kleinere comités open te discussiëren. Dat gebeurt nu dus ook bij de wereldbond.

Infantino countert behendig na vragen over het WK in Rusland, waarboven een schaduw hangt vanwege politieke en sportieve (doping)schandalen in het land van Poetin. 'Het WK is in 2010 toegewezen aan Rusland. Ik ben sinds 2016 voorzitter. Onze taak is het beste WK uit de geschiedenis te organiseren.' Op vragen over het aftreden van minister Vitali Moetko, de bij tal van misstanden betrokken sporttycoon van Rusland, reageert hij bedaard: 'Ik heb kennisgenomen van zijn vertrek. Hij heeft ook veel goede dingen gedaan.' En tal van Russische voetballers zijn buiten de landsgrenzen gecontroleerd op doping, terwijl geeneen is betrapt.

Gianni Infantino laat zich werkelijk zien van zijn zonnige zijde. Terwijl het gutst van de regen vertelt hij dat de zon schijnt tijdens de vergaderingen. Op 16 januari wenst hij iedereen nog een gelukkig nieuwjaar en hij belooft dat de Fifa zich zal inspannen om oplossingen te vinden voor problemen als groeiende ongelijkheid, het falende transfersysteem of handel in jeugdvoetballers. Met een grap komt hij zelfs nog terug bij het Nederlands elftal: 'We breiden het WK in 2026 uit van 32 naar 48 landen, om ook Nederland weer op het toernooi te krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden