FIFA-top bijeen voor verkiezingsdatum

Een maand na de aankondiging van Sepp Blatters vertrek als FIFA-voorzitter, komt de top van de wereldvoetbalbond vandaag bijeen om te praten over een datum. Aangenomen wordt dat de verkiezingsdag waarop Blatter afzwaait en zijn opvolger zich installeert, in december of januari plaatsvindt.

Redactie
Sepp Blatter. Beeld anp
Sepp Blatter.Beeld anp

Van de FIFA krijgen kandidaten voor het voorzitterschap minstens vier maanden om zichzelf te profileren, voordat de 209 landen in een urenlange stemronde hun voorkeur mogen bepalen. UEFA-voorzitter Michel Platini zou volgens de Spaanse krant AS zijn gestopt met dralen en zich hebben opgeworpen als kandidaat. De Duitser Wolfgang Niersbach zou hem dan bij de Europese voetbalbond opvolgen.

Platini heeft volgens de krant al de steun vergaard van vier van de zes voetbalcontinenten. Alleen Afrika en Azië hebben een andere voorkeur, aldus AS. Michael van Praag, inmiddels opgeklommen tot vice-voorzitter van de UEFA, trok zich als kandidaat kort voor de vorige verkiezing terug, met de Portugese oud-prof Figo. Blatter kreeg uiteindelijk meer stemmen dan de Jordaanse prins Ali.

Sepp Blatter zal voor een van de laatste keren de vergadering voorzien van een openingswoord, waarna de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen: het uitschrijven van een verkiezingsdag en de van buiten zo gewilde hervormingen. Beeld anp
Sepp Blatter zal voor een van de laatste keren de vergadering voorzien van een openingswoord, waarna de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen: het uitschrijven van een verkiezingsdag en de van buiten zo gewilde hervormingen.Beeld anp

Stoelendans in de FIFA-top

Platini vergadert maandag mee met de FIFA-top, die een ander aangezicht heeft gekregen sinds de politie-invallen van eind mei in vijfsterrenhotel Baur Au Lac. Toen lichtten Zwitserse agenten zeven hoge officials van de wereldvoetbalbond van hun bed, op last van de Amerikaanse autoriteiten. Die openbaarden dezelfde dag de aanklacht tegen de in totaal veertien mannen die zich verrijkt zouden hebben via een web van smeergeld, belastingontduiking en samenzweringen.

De arrestaties leidden tot een stoelendans in de FIFA-top. Vice-president Jeffrey Webb verloor zijn positie aan Sonia Bien-Aime van de Turks- en Caicoseilanden. De tweede vrouw in het bestuur is nu een van de vertegenwoordigers van de bond van Noord-, Midden-Amerika en de Cariben.

Alfredo Hawit vervangt de opgepakte Costaricaan Eduardo Li. Ook een andere vicepresident, Eugenio Figueredo uit Uruguay, is uit het bestuur gezet. Allen zijn voorlopig geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

De top van de bond heeft maandag in Zürich een agenda voor zich liggen die maar vier punten beslaat, waaronder een openingswoord van Blatter. Het belangrijkste onderwerp, behalve het uitschrijven van een verkiezingsdag, zijn de hervormingen waarom buiten de FIFA luid wordt geschreeuwd.

UEFA-voorzitter Michel Platini zou volgens de Spaanse krant AS zijn gestopt met dralen en zich hebben opgeworpen als kandidaat. Beeld anp
UEFA-voorzitter Michel Platini zou volgens de Spaanse krant AS zijn gestopt met dralen en zich hebben opgeworpen als kandidaat.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden