'FIFA start intern onderzoek naar corruptie'
De FIFA is een intern onderzoek gestart naar de corruptiebeschuldigingen. Dat hebben twee betrokkenen tegen persbureau Reuters gezegd. De ontwikkeling lijkt erop te wijzen dat de FIFA hechter gaat samenwerken met de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en Zwitserland.
FIFA-leden zijn vorige maand tijdens een besloten vergadering op de hoogte gesteld van het onderzoek, zei een van de bronnen op basis van anonimiteit.
Quinn Emanuel Uruquhart & Sullivan, een Amerikaans advocatenkantoor, gaat het onderzoek uitvoeren, lieten de bronnen weten. De FIFA heeft het advocatenkantoo niet alleen ingeschakeld om zijn belangen te verdedigen in het Amerikaanse en Zwitserse onderzoek, maar ook om intern onderzoek te doen. De wereldvoetbalbond heeft volledige medewerking toegezegd aan justitie in de Verenigde Staten en Zwitserland.
Wordt het Platini?
Of de voetbalwereld erop vooruitgaat valt te bezien, maar de opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt bekend. Michel Platini (60), preses van de Europese voetbalbond UEFA, heeft woensdag na lang dralen laten weten zich te kandideren voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Lees hier meer (+).
Smeergeld
De FIFA kwam in mei onder vuur te liggen. Amerikaanse aanklagers dienden toen een aanklacht in tegen negen huidige en voormalige voetbalofficials die betrokken waren bij de FIFA en vijf functionarissen uit de sportmarketing. De aanklagers stelden dat de 14 de sport corrupt hadden gemaakt door akkoord te gaan met meer dan 150 miljoen dollar aan smeergeld voor media- en reclamerechten.
Een woordvoerder van de FIFA stelde dat de organisatie meewerkt met de autoriteiten, maar verder geen uitspraken wil doen over het lopende onderzoek. 'We zijn toegewijd aan het verbeteren van de organisatie en we zullen doorgaan met het versterken van het bestuur en de verantwoordelijkheid van de FIFA. We willen het hoogst mogelijke nastreven voor de internationale voetbalgemeenschap.'
De scheidende voorzitter Sepp Blatter is geen verdachte in beide zaken, hoewel zijn naam toch veelvuldig in verband is gebracht met corruptie. De 79-jarige Blatter werd op 29 mei herkozen, maar maakte enkele dagen later bekend zijn functie neer te leggen. Op 26 februari wordt zijn opvolger gekozen.
Ontslagen
Eerder op vrijdag werd bekend dat secretaris-generaal Enrique Sanz van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, is ontslagen naar aanleiding van het FBI-onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA. Dat bevestigde zijn advocaat.
Sanz is een van de verdachten in het onderzoek. De Colombiaan werd in juni al geschorst. Hij was pas sinds 2012 de hoogste man bij de Amerikaanse bond. Daarvoor werkte hij jarenlang voor een voetbalmarketingbedrijf in Noord- en Midden-Amerika en onderhield vele contacten binnen Concacaf en de FIFA.
Sanz is de tweede secretaris-generaal van de Concacaf die vertrekt na een corruptieschandaal. Zijn voorganger Chuck Blazer, die de functie vervulde van 1990 tot 2011, werd vorige maand door de FIFA voor het leven geschorst. In de zaak die tegen hem liep gaf hij toe schuldig te zijn aan het aannemen van steekpenningen. Blazer werd vervolgens een getuige in het Amerikaanse onderzoek naar voetbalcorruptie.