FIFA schorst voormalig vicevoorzitter Jeffrey Webb voor het leven

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag voormalig vicevoorzitter Jeffrey Webb een boete van 1 miljoen dollar opgelegd en voor het leven geschorst. Webb was één van de zeven hoge FIFA-officials die vlak voor het begin van het congres vorig jaar mei in Zwitserland, met de herbenoeming van voorzitter Sepp Blatter, werden gearresteerd.

Redactie
Jeffrey Webb Beeld afp
Jeffrey WebbBeeld afp

In tegenstelling tot de zes anderen verzette hij zich niet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verdenkt Webb onder meer van fraude en van witwassen. Hij gold als één van de vertrouwelingen van Blatter in het hoofdbesuur van de FIFA.

Behalve de ban van Webb kondigde de ethische commissie van de FIFA vrijdag nieuwe gerechtelijke stappen tegen Sepp Blatter. De aanklacht richt zich op salarissen en bonussen die de voormalig voorzitter van de bond heeft ontvangen. Ook tegen voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en het voormalig financieel hoofd Markus Kattner zijn stappen aangekondigd.

Volgens een verklaring van de FIFA die vrijdag is gepubliceerd, zal de ethische commissie kijken naar mogelijke schendingen van algemene gedragsregels en eventuele belangenconflicten. Ook onderzoekt de commissie of Blatter, Valcke en Kattner geschenken of andere financiële voordelen hebben aangenomen of zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en corruptie. Daarnaast bekijken de onderzoekers of Kattner de geheimhoudingsplicht van de FIFA heeft overtreden.

Begin juni maakte de FIFA bekend dat Blatter, Valcke, Kattner en andere gevallen bestuurders van de FIFA zo'n 72 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. 'Ik was sprakeloos toen ik die beschuldigingen hoorde', zei Blatter 'De bedragen kloppen niet. Mijn betalingen en bonussen zijn eerlijk en schoon.'

Eerder bleek al dat Blatter, Valcke en Kattner zichzelf en elkaar consequent salarisverhogingen en bonussen toekenden. De structuur bij de FIFA was zo ingericht dat het drietal van niemand toestemming nodig had om zichzelf miljoenen toe te bedelen. Ze gaven de salarisadministratie door hoeveel moest worden betaald en aan wie. De afdeling viel onder Kattners verantwoordelijkheid.

Lees ook

Blatter weet het ook: hij is niet meer te redden (+)

'Je kunt het verleden niet overdoen', zegt Sepp Blatter in een interview met Mark Misérus en Willem Feenstra.

null Beeld epa
Beeld epa

Blatter

Blatter heeft lang gedacht dat hij ongeschonden uit het strijdperk kon stappen, ook al was zijn wereldvoetbalbond het mikpunt van justitie in Zwitserland en de VS. Vorig jaar juni legde hij onder druk van juristen zijn mandaat neer bij de wereldvoetbalbond. Vier maanden later maakten de Zwitserse autoriteiten alsnog bekend een onderzoek in te stellen naar een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro.

Blatter houdt tot de dag van vandaag vol dat er niets mis was met de overboeking van de FIFA aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini, maar de ethische commissie van de FIFA dacht anders over dat 'herenakkoord' (dixit Blatter). De commissie legde Blatter en Platini een schorsing van acht jaar op, al bedongen de twee met hun gang naar de beroepscommissie twee jaar strafkorting. Via het internationaal strafhof voor de Sport CAS hoopt Blatter volledige vrijspraak te bereiken. Dat is Platini niet gelukt bij het tribunaal.

Valcke

Valcke, jarenlang de rechterhand van Blatter, raakte vorig jaar in opspraak. Hij zou betrokken zijn geweest bij illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië. De Fransman verscheen eerder al negatief in het nieuws omdat hij 10 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden