MatchfixingIbrahim Kargbo

Fifa schorst Ibrahim Kargbo voor het leven wegens matchfixing

Wereldvoetbalbond Fifa heeft voetballer Ibrahim Kargbo levenslang geschorst wegens het manipuleren van meerdere wedstrijden of pogingen daartoe. Dat maakte de bond woensdag bekend. Daarmee komt niet alleen een abrupt einde aan de voetbalcarrière van de 37-jarige middenvelder, ook een eventueel trainerschap in de toekomst is uitgesloten.

Willem Feenstra en Menno van Dongen
Willem II-speler Ibrahim Kargbo in actie tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. De KNVB heeft bewijs gevonden van matchfixing bij de eredivisiewedstrijd Utrecht - Willem II uit 2009. De Sierra Leonese middenvelder Ibrahim Kargbo zou een hoofdrol spelen in het schandaal.  Beeld ANP
Willem II-speler Ibrahim Kargbo in actie tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. De KNVB heeft bewijs gevonden van matchfixing bij de eredivisiewedstrijd Utrecht - Willem II uit 2009. De Sierra Leonese middenvelder Ibrahim Kargbo zou een hoofdrol spelen in het schandaal.Beeld ANP

In 2015 onthulde de Volkskrant dat Kargbo de spil was in een matchfixingschandaal rond eredivisieclub Willem II. Matchfixers uit Singapore betaalden hem en teamgenoten zo’n 100 duizend euro om met meerdere doelpunten verschil te verliezen van Ajax en Feyenoord, bleek uit onderzoek van de krant. Later werd duidelijk dat er over nog zes eredivisieduels van Kargbo verdenkingen waren.

Zowel voetbalbond KNVB als het Openbaar Ministerie (OM) begon na de publicatie een onderzoek. Waar de politie er niet in slaagde matchfixing wettig en overtuigend te bewijzen, achtte de KNVB dit wel aangetoond in de wedstrijd FC Utrecht – Willem II in 2009, die eindigde in 1-0. Dat bleek ­onder meer uit mailcontact tussen Kargbo en een omkoper uit Singapore. Op basis van het tuchtrecht besloot de voetbalbond al in 2016 dat Kargbo nooit meer in Nederland mag spelen.

Kargbo bleef ondertussen gewoon actief als voetballer, eerst als prof, later als semiprof. De laatste jaren speelde hij voor de Engelse zesdeklasser Dulwich Hamlet. Af en toe staken beschuldigingen van matchfixing weer de kop op, telkens ontkende hij.

Nu heeft wereldvoetbalbond Fifa dan toch genoeg bewijs verzameld om de voormalig international van Sierra Leone te schorsen. Woensdag kreeg Kargbo het slechte nieuws te horen, waarna de Fifa een verklaring uitbracht over hem en acht anderen die dezelfde straf krijgen. De sancties zijn volgens de wereldvoetbalbond het gevolg van ‘een uitgebreid en meerjarig onderzoek naar verschillende internationale wedstrijden die meneer Wilson Raj Perumal probeerde te manipuleren voor gokdoeleinden’. Of duels van Willem II daartoe behoren, wil de Fifa niet zeggen.

Miljoenen euro’s

Perumal was de matchfixer uit Singapore met wie Kargbo in zijn Willem II-tijd zaken deed. Hij kende Kargbo van zijn wedstrijden voor het nationale elftal van Sierra Leone, een team waarin meerdere spelers bereid waren tegen betaling te verliezen. ­Wereldwijd manipuleerde Perumal honderden wedstrijden. Met voorkennis verdiende hij vervolgens miljoenen euro’s op de gokmarkt.

Zo ging hij ook in Nederland te werk. Hij ontmoette Kargbo in een horeca­gelegenheid bij Tilburg om afspraken te maken over smeergeld en het gewenste resultaat. Tijdens wedstrijden van Willem II zat hij op de tribune om te kijken of ‘zijn spelers’ zich aan hun beloften hielden.

Zelf heeft Kargbo altijd beweerd dat hij niet betrokken was bij het manipuleren van wedstrijden. ‘Fans vragen me via Facebook nog steeds om naar Tilburg te komen’, zei hij destijds. ‘Als ik de boel had belazerd daar, dan zouden ze dat toch niet doen?’

Lees meer over de Kargbo-geschiedenis

KNVB: voor het eerst matchfixing in eredivisie bewezen
De KNVB bevestigde in 2015 dat er in 2009 matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie. De integriteitseenheid van de voetbalbond heeft daar na een jaar onderzoek voldoende bewijs voor gevonden. De wedstrijd Utrecht - Willem II (1-0) van 9 augustus 2009 is volgens de KNVB met zekerheid gefixt. Ook manipulatie van de benefietwedstrijd van Willem II tegen het nationale elftal van Sierra Leone acht de bond waarschijnlijk.

De toneelstukjes van Willem II tegen Ajax en Feyenoord
Spelers van Willem II hebben in het seizoen 2009/2010 wedstrijden verkocht, bleek begin 2015 uit onderzoek van de Volkskrant. Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo speelde de hoofdrol in het bedrog. Voor de KNVB was het aanleiding om aangifte te doen en opheldering te vragen aan getuigen of betrokkenen. Na een jaar kwam er vandaag dan duidelijkheid over ten minste één wedstrijd, die tussen FC Utrecht en Willem II. Onze verslaggevers schreven in 2015 een reconstructie, lees deze hieronder terug.

‘Geld aangenomen? Nee, nooit’
Ibrahim Kargbo is de centrale figuur in het bedrog van Willem II. Hij had contact met de matchfixers en moest teamgenoten ‘ompraten’. Zijn verhaal uit 2015.

Goksyndicaat fixte duels Willem II
Voor het eerst bleek dat Nederlandse competitiewedstrijden zijn gemanipuleerd. Matchfixers uit Azië betaalden een ton per duel, in ruil voor een ruime nederlaag. De KNVB deed aangifte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden