FIFA laat rotatiesysteem WK los

Het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond (FIFA) laat het omstreden rotatiesysteem voor de organisatie van het eindtoernooi om de wereldtitel los....

ANP

Het Belgische parlementslid Alain Courtois liet in een reactie weten dat de Benelux zich nu officeel kandidaat gaat stellen voor het WK in 2018. ‘We zijn heel blij met de beslissing van de FIFA en gaan officieel een bid indienen om het evenement in 2018 in de Benelux te organiseren, met wedstrijden in Nederland en België.’

De KNVB wil echter nog geen voorschot op de kandidatuur nemen. ‘Er loopt nog een haalbaarheidsonderzoek’, aldus woordvoerder Rob de Leede. ‘Er komt pas een beslissing als we daar uitsluitsel over hebben. Maar het besluit van de FIFA is wel heel positief. De deur die op een kier stond is verder open gegaan, want de bond had ook een ander continent kunnen aanwijzen. Dan waren we klaar geweest. Nu kunnen we door waar we mee bezig zijn.’

Zodra het WK van 2014 is toegewezen, kunnen alle lidstaten van de FIFA trachten het volgende titeltoernooi binnen te halen, mits het betreffende continent niet al de twee voorgaande keren aan de beurt is geweest. Dat liet vice-voorzitter Chung Mong-joon maandag in Zürich weten na een FIFA-vergadering in Zürich.

De FIFA besloot in 2000 om het WK om de vier jaar beurtelings aan een van de zes continentale federaties toe te kennen. Daarvan profiteerde Afrika als eerste. Voor het WK van 2010 kreeg Zuid-Afrika de voorkeur. In 2014 is Zuid-Amerika aan de beurt. Brazilië is de enige overgebleven kandidaat en krijgt dinsdag in Zürich officieel de organisatie van de FIFA toegewezen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was aanvankelijk een warm pleitbezorger van het rotatiesysteem. De Zwitser krabbelde echter langzaam maar zeker terug toen bleek dat dit toewijzingsbeleid de kwaliteit van de WK-campagnes niet ten goede kwam en dat er op een uitverkoren continent weinig tot geen concurrentie was tussen de verscheidene lidstaten, zoals nu in Zuid-Amerika met Brazilië het geval is.

Ook kwam er steeds meer kritiek uit Europa, dat zichzelf als één van de krachtcentrales beschouwt van het mondiale voetbal. Een wereldkampioenschap in Europa eens in de 24 jaar vond de UEFA feitelijk veel te karig. Met het opengooien van de markt kan het WK weer bij de beste kandidaatnatie, en niet te vergeten de hoogste bieder, terecht komen, zo redeneren nu Blatter en co.

Het gewijzigde FIFA-beleid komt de Concacaf-federatie heel slecht uit. Op basis van het rotatiesysteem was Midden- en Noord-Amerika en het Caribisch gebied aan de beurt voor het WK van 2018. Na het WK in 2006 in Duitsland kunnen de Europese lidstaten nu dus ook weer meedoen in de campagnestrijd. Nederland, België en Luxemburg hebben al interesse getoond en ook Engeland is in de markt. Andere gegadigden zijn Mexico, Verenigde Staten, Australië en China.

FIFA-baas Blatter sprak al met de Britse premier Gordon Brown over een mogelijke kandidaatstelling van Engeland. Op 14 november komt de Zwitserse voorzitter naar Nederland om de WK-plannen van de Benelux-landen te bespreken. ‘Als elke Nederlander 10 euro stort, dan zijn we met 160 miljoen in de pot goed op weg’, liet KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler eerder deze maand quasi-serieus weten.

De KNVB sprak begin juli al met premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport over de haalbaarheid van de WK-organisatie in 2018. De KNVB organiseerde eerder tot grote tevredenheid van de voetbalwereld EURO 2000 (met België), het WK onder 20 (2005) en het EK onder 21 (2007).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden