FIFA kan in Zürich niet om eigen problemen heen

Te midden van het gekrakeel over nieuwe en oude beschuldigingen en in het vizier van de steeds verder uitdijende justitiële onderzoeken, is de top van de wereldvoetbalbond bijeen. Zelfs de doorgaans zo voorspelbare lijst met agendapunten verraadt dat ook het FIFA-bestuur de problemen in eigen kring niet langer kan negeren.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Sepp Blatter (rechts) met zijn voormalig secondant Jérôme Valcke in maart. Valcke wordt beschuldigd van corruptie. Beeld AFP
Sepp Blatter (rechts) met zijn voormalig secondant Jérôme Valcke in maart. Valcke wordt beschuldigd van corruptie.Beeld AFP

Opmerkelijk is het laatste van alle agendapunten die sinds gisteren in Zürich worden besproken. Punt 24 behandelt de datum en plaats waar het uitvoerend bestuur van de wereldvoetbalbond de volgende keer samenkomt. Maanden geleden was al afgesproken dat de FIFA het roerigste jaar uit haar bestaansgeschiedenis met een tweedaagse vergadering in Japan zou besluiten. Daar is dan het WK voor clubs aan de gang.

De voorzitter van de Japanse voetbalbond, Kuniya Daini, zei er deze week nog steeds op te rekenen dat hij over drie maanden de FIFA-top over de vloer krijgt. Maar het is de vraag of de 26 bestuursleden er net zo over denken. De suggestie wordt gewekt dat sommigen het plezierreisje liever overslaan, uit vrees te worden opgepakt als ze voet op Japanse bodem zetten.

Een woordvoerster van de FIFA wilde deze week niet zeggen waarom de afspraak in Azië op de helling is komen te staan. Sinds de VS en Zwitserland hun justitiële tentakels hebben uitspreid, wordt toch al elke uitspraak in Zürich op een goudschaaltje gewogen. Dat weet ook voorzitter Sepp Blatter, die vandaag geacht wordt de pers bij te praten over het resultaat van twee dagen delibereren op het FIFA-hoofdkantoor.

FIFA

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over het FIFA-schandaal.

Reisschema

Wie daarin is geïnteresseerd, is de vraag. De 79-jarige Zwitser kan vooral vragen verwachten over zijn gesneuvelde secondant Jérôme Valcke. De Fransman zou zich hebben verrijkt door wedstrijdkaarten van het WK in Brazilië onderhands te verkopen aan een bevriend ticketbureau. Hij ontkent stellig, maar de FIFA aarzelde niet en zette haar secretaris-generaal prompt aan de kant.

Over Valcke zal het vandaag gaan en vast ook over de woorden die de Amerikaanse justitieminister Loretta Lynch twee weken geleden uitsprak, nota bene op Zwitsers grondgebied. Met de openbaar aanklager van het land aan haar zijde zei ze dat een nieuwe golf arrestaties in het kader van het corruptieonderzoek te verwachten valt. Op de naam van Blatter ging ze niet in, al zei ze dat ze 'niet van zijn reisschema op de hoogte is'.

Van een reisschema is ook geen sprake meer. Blatter begeeft zich niet meer buiten Zwitserland, op een uitstapje naar de bevriende Russen na. Hij zegt al zijn tijd te steken in het hervormen van de FIFA, zolang het nog kan. De FIFA ontkomt niet aan samenwerking met de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten, meldde hij gisteren in een nieuwsbrief van de bond: 'Dit is de moeilijke weg die we moeten volgen als we verandering serieus nemen.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Loretta Lynch. Beeld anp
Loretta Lynch.Beeld anp
Jerome Valcke. Beeld anp
Jerome Valcke.Beeld anp

Ethische code

Over die twee separate onderzoeken praat hij zijn gehavende bestuur dezer dagen bij. Er is zelfs een agendapunt van gemaakt: 22.2. En anders is er nog een ander heikel thema, onder punt 20. Daarmee stemmen de bestuurders in met een aanpassing van FIFA's ethische code. De kritiek, ook uit de eigen kring, is dat die code nog altijd niet tot voldoende transparantie leidt en corruptie niet heeft kunnen tegengaan. Zo verbieden de ethische regels de namen van onderzochte bestuurders te openbaren, zolang diegenen anoniem willen blijven.

Het uitvoerend bestuur is toch al zichzelf niet. Nog niet één keer sinds de invallen in mei kwam het gezelschap in de beoogde samenstelling bijeen. Zo liet Marco Polo Del Nero, de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, alle vergaderingen aan zich voorbijgaan. Hij wist niet hoe snel hij Zwitserland moest ontvluchten toen de Amerikanen vier maanden geleden zijn voorganger bij de Braziliaanse bond, José Maria Marin, van zijn bed lichtten in Zürich.

Del Nero zou donderdag een toespraak houden als voorzitter van het organisatiecomité van het olympische voetbaltoernooi, punt 5 op de agenda. Ook Valcke is er niet meer bij, net als de twee FIFA-vicevoorzitters en andere voetbalofficials die bij de invallen in mei werden vastgezet. Sommigen van hen vechten vier maanden later nog steeds tegen hun uitlevering. Niet vanaf het pluche van de vergaderzaal, maar vanuit een Zwitserse gevangenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden