Het Duitse voetbalelftal werd in 2014 wereldkampioen.
Het Duitse voetbalelftal werd in 2014 wereldkampioen. © anp

WK voetbal met 48 landen, maar plaatsing wordt voor Nederland niet makkelijker

Het wereldkampioenschap voetbal zal vanaf 2026 met 48 in plaats van 32 landen gespeeld worden. Dit heeft het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA vandaag besloten.

Aan de komende twee WK's, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee. Uitbreiding van het WK was een idee van Gianni Infantino, sinds vorig jaar voorzitter van de FIFA. De opvolger van Sepp Blatter wil dat kleine voetballanden meer kans maken op deelname aan het mondiale toernooi.

De landen zullen in zestien poules van drie teams tegen elkaar strijden. Over de exacte opzet van het uitgebreide WK wordt nog vergaderd. Vermoedelijk gaan de nummers een en twee van iedere groep door naar de knock-outfase, die dan dus met 32 in plaats van de gebruikelijke zestien landen wordt gespeeld. Het betekent dat het aantal wedstrijden op het WK van 64 naar 80 gaat.

Het is niet de bedoeling dat het WK langer gaat duren. En om wereldkampioen te worden moet je nog steeds zeven wedstrijden spelen.

Van Volkskrant-verslaggever Willem Vissers had de uitbreiding niet zo gehoeven. 'Maar ik zie ook wel voordelen: het brengt het voetbal op nog meer plekken op de wereld. Dat is uiteindelijk ook de doelstelling van de FIFA: zo veel mogelijk mensen laten voetballen en de mogelijkheid geven om naar voetbal te kijken.'

Volgens Vissers verandert er waarschijnlijk niet zo veel voor Nederland. 'Het gaat om het aantal landen dat mee mag doen per continent. Europa zal er misschien twee of drie plekken bij krijgen. Vooral groeicontinenten als Afrika en Azië zullen meer landen mogen afvaardigen.'

Voetbalbond KNVB heeft gemengde gevoelens over de uitbreiding. 'De KNVB staat open voor vernieuwing van het WK, maar alleen als dit het voetbal vooruit helpt', zei operationeel directeur Gijs de Jong dinsdag in een schriftelijke reactie op het besluit van de FIFA.

De Jong vindt dat het sportieve belang altijd zwaarder moet wegen dan financiële en commerciële belangen. 'Uitbreiding van het WK biedt meer landen kans op plaatsing, wat goed is voor de ontwikkeling en beleving van het voetbal wereldwijd. De FIFA kent 211 leden. Het is een begrijpelijke wens dat de kleinere landen en andere continenten meer kans willen maken op deelname aan een WK. Tegelijkertijd moet uitbreiding niet tot onnodige toename van oninteressante wedstrijden en meer overbelasting voor spelers leiden, want daar zit niemand op te wachten. De charme en kracht van het WK mag niet verloren gaan.'

Europese clubs, die verenigd zijn in de ECA, vinden het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld 'onacceptabel' hoog en spraken zich daarom eerder al uit tegen uitbreiding. Het FIFA-bestuur had dinsdag echter weinig tijd nodig om unaniem akkoord te gaan. Naar schatting levert uitbreiding van het deelnemersveld de FIFA ongeveer 1 miljard euro extra aan inkomsten op.

Aan het eerste WK voetbal in 1930 in Uruguay deden dertien landen mee. Tot en met het toernooi van 1978 was zestien landen gebruikelijk. Na vier WK's met 24 deelnemers, mogen sinds 1998 aan ieder WK 32 landen meedoen. Het is nog niet bekend wie het mega-WK van 2026 mag organiseren. De Verenigde Staten worden genoemd als voornaamste kandidaat, mogelijk in combinatie met Mexico en Canada.

Het EK werd afgelopen jaar voor het eerst met 24 landen gespeeld, acht meer dan in de vijf voorgaande edities. Vijf landen debuteerden in Frankrijk op de Europese eindronde.

Vissers: 'Nederlanders die nu grappen maken over het feit dat we ons sowieso gaan kwalificeren moeten niet vergeten dat de kwalificatiereeks op het afgelopen EK op papier misschien wel de makkelijkste was uit de geschiedenis.'