FIFA-bestuur akkoord met hervormingen: meer vrouwen en zittingstermijn

Meer vrouwen in de top en een voorzitter die de FIFA maximaal twaalf jaar mag leiden. Het bestuur van de wereldvoetbalbond stemde donderdag in met deze en andere hervormingsvoorstellen. Of die worden aangenomen, hangt af van de 209 bij de FIFA aangesloten landen. Zij hebben op 26 februari het laatste woord, als ook de nieuwe FIFA-voorzitter wordt gekozen.

Willem Feenstra en Mark Misérus
null Beeld afp
Beeld afp

In de plannen gaat het door schade en schande geplaagde FIFA-bestuur op de schop. De commerciële en operationele werkzaamheden komen voortaan te liggen bij het te vormen secretariaat-generaal. De bestuursraad van de FIFA mag zich alleen nog bezighouden met de langetermijnstrategie.

Corruptieschandaal

Dat is een rechtstreeks gevolg van het corruptieschandaal waarin de bond verwikkeld is geraakt en donderdag tot twee nieuwe arrestaties leidde. Twee vicevoorzitters van de FIFA, de Hondurees Hawit en de Paraguayaan Napout zijn aangeklaagd in het kader van het Amerikaanse corruptieonderzoek in het wereldvoetbal. Ze zouden zich hebben verrijkt via de marketingrechten van toernooien in hun regio's, respectievelijk Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

Sinds de vorige arrestatiegolf in mei, waarbij ook al voetbalbestuurders in alle vroegte uit hotel Baur au Lac in Zürich werden meegenomen, staat de FIFA onder grote druk om te hervormen. Een van de voorstellen die tot meer transparantie moet leiden, is het bekendmaken van de inkomens van de bestuursleden. Ook de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft nooit willen onthullen hoe veel hij verdient.

Zwitserse politie bij het Baur au Lac-hotel, donderdagochtend. Beeld afp
Zwitserse politie bij het Baur au Lac-hotel, donderdagochtend.Beeld afp

Donderdag werd ook bekend dat het aantal deelnemende landen aan WK-toernooien allicht uitgebreid wordt, van 32 naar 40 landen. Wereldvoetbalbond FIFA besluit hier 'later' over. Lees hier meer.

Openheid over inkomsten en meer vrouwen

Sinds de vorige arrestatiegolf in mei, waar ook al voetbalbestuurders in alle vroegte uit hotel Baur au Lac in Zürich werden meegenomen, staat de FIFA onder grote druk om te hervormen. Een van de voorstellen die tot meer transparantie moet leiden, is het bekendmaken van de inkomens van de bestuursleden.

Elk van de zes werelddelen moet in de toekomst minstens een vrouw afvaardigen. Nu zetelen er drie vrouwen in de FIFA: een uit Burundi, een van de Turks- en Caicoseilanden en een uit Australië. Verder worden de 26 commissies van de FIFA teruggebracht tot negen en mogen bestuursleden nog maar drie termijnen van vier jaar volmaken. Blatter (79) gaf sinds 1998 leiding aan de wereldvoetbalbond.

Of het WK uitgebreid wordt van 32 naar 40 landen, zoals donderdag werd gesuggereerd, wordt later pas beslist.

Overzicht hervormingen

- een duidelijke scheiding binnen de leiding van de FIFA van politieke en uitvoerende taken.
- een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van de council.
- alle zes confederaties leveren minimaal één vrouw aan het FIFA-bestuur.
- kandidaten voor een bestuursfuncties moeten eerst een integriteitscontrole ondergaan.
- een onafhankelijk comité houdt toezicht op alle processen en geldstromen binnen de FIFA.
- openheid over salarissen van de FIFA-voorzitter en andere topofficials.
- om de FIFA efficiënter te maken, wordt het aantal commissies teruggebracht van 26 naar negen.
- er komt een nieuwe commissie waarin allerlei stakeholders uit de voetbalwereld zitting krijgen.
- de FIFA legt in de reglementen vast dat het zich sterk maakt voor de internationaal erkende mensenrechten.

'Hervormingstrein'

Voorzitter François Carrard van de hervormingscommissie vergeleek op de persconferentie na de bijeenkomst de veranderingen bij de FIFA met een trein. 'De motor is op gang, we zijn op koers', zei Carrard. 'Het eerste station is het congres in februari. Daarna moet de trein tijdens zijn reis nog veel stations bezoeken.

'De FIFA gaat door een diepe crisis', vervolgde Carrard, die in de ochtend hoorde over de arrestatie van Hawit en Napout. 'Maar een crisis is ook een unieke kans voor verandering en vernieuwing', zei hij. 'Dit leidt tot een nieuwe periode in de rijke historie van de FIFA. Het was indrukwekkend om te zien dat de bestuursleden van alle confederaties, met hun verschillende achtergronden, unaniem achter dit hervormingsproces gingen staan.'

Francois Carrard. Beeld getty
Francois Carrard.Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden