FIFA-baas Infantino ging te ver met stemadvies ten koste van Van Praag

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft de ethische code van de wereldvoetbalbond overtreden. Volgens bronnen van de Volkskrant, die op voorwaarde van anonimiteit spreken, heeft de 46-jarige Zwitser een stemadvies gegeven over de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Infantino bij de finale van de Copa América. Beeld epa
Infantino bij de finale van de Copa América.Beeld epa

Infantino stuurde eind mei een 'adviseur' naar een vergadering van Noord-Europese voetbalbonden in Milaan om te zeggen dat niet KNVB-voorzitter Michael van Praag, maar de Sloveen Aleksander Ceferin de UEFA moet gaan leiden.

De ethische code van de FIFA schrijft voor dat werknemers van de wereldvoetbalbond 'politiek neutraal moeten blijven'. De ethische commissie van de FIFA laat in een reactie weten alle relevante informatie en klachten te onderzoeken, maar kan daarover pas naar buiten treden als een formele procedure is geopend.

Ontzetting

De boodschap van Infantino werd overgebracht door de Noor Kjetil Siem, die hij eerder die maand had benoemd als directeur strategie bij de wereldvoetbalbond. Siems mededeling leidde tot ontzetting bij sommige aanwezigen. Toch maakten vier Noord-Europese bonden - Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland - een paar dagen later bekend dat ze Ceferin steunen.

De FIFA ontkent dat de ethische code is overtreden. 'Kjetil Siem is niet naar Milaan gestuurd namens de FIFA-voorzitter', aldus de wereldvoetbalbond in een schriftelijke verklaring. 'Ten tijde van de vergadering was Siem nog een werknemer van de Noorse voetbalbond. Aangaande de voorzittersverkiezing van de UEFA is het aan de leden van UEFA om een nieuwe voorzitter te kiezen. De FIFA-voorzitter is niet betrokken bij deze verkiezingen en steunt geen van de kandidaten.'

Tegenslag voor Van Praag

De bemoeienis van Infantino is een tegenslag voor KNVB-voorzitter Michael van Praag. De Nederlander en Ceferin zijn vooralsnog de enigen die azen op het voorzitterschap van de UEFA. Andere gegadigden hebben tot vanavond om zich kandidaat te stellen. Op 14 september beslissen de Europese landen wie de geschorste Michel Platini opvolgt als voorzitter.

Van Praag, die het in het openbaar altijd heeft opgenomen voor Infantino, is door Europese bondsvoorzitters ingelicht over het stemadvies van de FIFA-voorzitter. Hij zegt dat hij Infantino voorafgaand aan de Champions League-finale op zijn hotelkamer in Milaan heeft geconfronteerd met het stemadvies. De Zwitser ontkende daarop dat hij een voorkeur heeft voor Ceferin. Van Praag: 'Hij was boos dat dit verhaal rondging en zei dat hij zich zulke dingen als FIFA-voorzitter niet zou kunnen permitteren.'

Officieel onderzoek

De ethische commissie van de FIFA maakt vermoedelijk deze week bekend of er vanwege eerdere beschuldigingen een officieel onderzoek naar Infantino komt. De FIFA-voorzitter, die al is verhoord, zou medewerkers in strijd met de regels hebben benoemd en ontslagen, ongeoorloofd gebruik hebben gemaakt van privévliegtuigen en privéuitgaven hebben gedeclareerd. Als er een officieel onderzoek naar hem wordt ingesteld, kan hij tijdelijk worden geschorst.

Infantino volgde in februari de omstreden Sepp Blatter op als FIFA-voorzitter en kondigde onder grote publieke druk aan schoon schip te maken bij de door corruptieschandalen geplaagde organisatie. In plaats daarvan staat zijn eigen integriteit ter discussie.

Macht verstevigen

De afgelopen maanden stelde Infantino alles in het werk om zijn macht in de voetbalwereld te verstevigen. Zo beraamde hij voorafgaand aan het FIFA-congres in Mexico in mei een plan om de voorzitter van FIFA's controle- en nalevingscomité Domenico Scala af te zetten. De benoeming van de hem goed gezinde Ceferin als voorzitter van de machtige UEFA past in dat plaatje.

Kjetil Siem was de afgelopen vier jaar secretaris-generaal van de Noorse voetbalbond. Daar kwam hij onder vuur te liggen, nadat hij meermaals had geweigerd declaraties van officials, inclusief hemzelf, openbaar te maken. Uiteindelijk ging hij onder publieke druk toch akkoord. Vrijwel meteen daarna werd bekend dat hij de overstap naar de FIFA zou maken. 'Ik ben erg gelukkig om Kjetil Siem aan boord te hebben', zei Infantino op 18 mei op de website van de Noorse voetbalbond, een week voor de vergadering van de Noord-Europese landen plaatshad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden