FIFA-baas Infantino beschuldigt media na lozen van corruptiejagers: 'Fake news'

FIFA-baas Gianno Infantino heeft zich in Donald Trump-stijl kritisch uitgelaten over 'fake news' in de media. 'Het bashen van de FIFA is een nationale sport geworden in sommige landen.' De ophef ontstond na de vervanging van ethische commissievoorzitters Hans-Joachim Eckert en Cornel Borbely. Honderden fraudezaken dreigen hierdoor stil te vallen, waarschuwden zij.

FIFA-voorzitter Gianno Infantino in Bahrein, tijdens het jaarlijkse congres van de wereldvoetbalbond. Beeld epa
FIFA-voorzitter Gianno Infantino in Bahrein, tijdens het jaarlijkse congres van de wereldvoetbalbond.Beeld epa

'Fake news' en 'alternative facts', noemde Infantino de media-aandacht voor het aan de kant schuiven van de corruptiebestrijders. Wat het publiek gelooft is niet per se de waarheid, stelt hij. 'Wij zijn bezig het vertrouwen te herstellen. De nieuwe FIFA is een democratie, geen dictatorschap. Het is een goudeerlijke organisatie, die geen geld besteedt zonder doel.'

Infantino's beslissing om rechter Eckert en aanklager Borbely de deur te wijzen, staat haaks op zijn verkiezingsbelofte schoon schip te maken. Beide heren werden bij aankomst in Bahrein, waar donderdag het jaarlijkse FIFA-congres plaatsvindt, nietsvermoedend op de hoogte gesteld van een voldongen feit.

Volgens Eckert en Borbely stellen FIFA-bewindslieden hun eigen belang boven dat van de organisatie. 'Deze overduidelijk politiek gemotiveerde beslissing legt de hervormingen in feite stil. Het vertrouwen in de bond zal verder dalen en het toch al slechte imago van de FIFA raakt nog meer beschadigd', zeiden ze in een verklaring.

Infantino repte donderdag in zijn relaas met geen woord over Eckert en Borbely en hun beschuldiging. De FIFA maakte dinsdag van hun vertrek ook geen melding: de verontwaardigde juristen zochten zelf de publiciteit op. Volgens de statuten van de voetbalbond hadden beide afdelingshoofden recht op nog twee termijnen van vier jaar, zouden ze verkiesbaar zijn gesteld.

Interne corruptiebestrijders

Als rechter en aanklager waren Eckert en Borbely nauw betrokken bij het onderzoeken van meer dan zestig officals tijdens de grootste interne corruptiecrisis in het bestaan van de FIFA. Meest prominent zijn de vervolgingen van oud-voorzitter Sepp Blatter, diens rechterhand Jerome Valcke en UEFA-baas Michel Platini.

De twee waren sinds 2012 actief bij de vernieuwde ethische commissie, opererend met twee onafhankelijke kamers. De Duitse Eckert was voorzitter van de rechtsprekende tak, de Zwitser Borbely leidde de onderzoeksafdeling. Onder hun leiding veranderde de ethische commissie van een slapende club naar een orgaan dat kon bijten.

Honderden onderzoeken lopen onvermijdelijk vertraging op en worden belemmerd, stellen de scheidende commissieleden. Zij moeten de zaken overdragen aan hun donderdag officieel aangestelde vervangers: de Griekse rechter Vassilios Skouris, voormalig voorzitter van het Europese Hof, en de Colombiaanse aanklager Maria Claudia Rojas. 'Onze opvolgers zullen zich volledig moeten inlezen in alle dossiers en processen.'

Hans-Joachim Eckert (links) en Cornel Borbely zijn door de FIFA aan de kant geschoven. Beeld AFP
Hans-Joachim Eckert (links) en Cornel Borbely zijn door de FIFA aan de kant geschoven.Beeld AFP

Lees meer over de FIFA

Over voetbal ging het amper tijdens het jaarlijkse congres van de FIFA. De vertrouwde stank van corruptie dringt zich ook onder voorzitter Gianno Infantino op.

Van Infantino's voornemens om Sepp Blatters corrupte nalatenschap uit te wissen, komt voorlopig weinig terecht. Eind maart besliste de voorzitter tot een controversiële salarisverhoging voor de top van de wereldvoetbalbond. Ook zijn plannen voor een nog vollere internationale speelkalender, door onder andere het WK-deelnemersveld uit te breiden van 32 naar 48 landen, kregen veel kritiek uit de voetbalwereld. Infantino zou zich net als Blatter gedragen: als een autocraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden