Feyenoordfans met hoofd in de wolken, maar waar blijven de versterkingen?

De halve basisploeg is weg. Waar blijven de versterkingen? Geen Feyenoordfan die zich daar op de eerste training druk om maakt.

Bart Vlietstra
Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst met zijn keepers Brad Jones (rechts) en Kenneth Vermeer op de eerste training van het nieuwe seizoen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst met zijn keepers Brad Jones (rechts) en Kenneth Vermeer op de eerste training van het nieuwe seizoen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zelfs als ze in een traag bewegende file staan om de parkeerplaatsen rond de Kuip te verlaten zijn ze vrolijk, de drieduizend Feyenoordfans die deze zonnige zaterdagmiddag de eerste openbare training van de Feyenoordselectie aanschouwden. Ze toeteren collectief op de maat van DJ Paul's culthit Luv u more, die uit een gepimpte Opel Corsa schalt. Ze nemen nog een selfie met de Kuip op de achtergrond, waarvan de voorzijde geheel bedekt is met een enorm scherm waarop in koeienletters staat: KAMPIOEN 2016-2017.

Zojuist hebben ze drie kwartier naar een veredelde warming-up gekeken en dan ontbrak ook nog driekwart van de basisploeg. Drie zullen er zeker niet terugkeren door verkoop: Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Eljero Elia. Huurling Steven Berghuis traint weer mee met broodheer Watford. Dirk Kuijt stuurt plagerige appjes vanaf Aruba naar zijn oud-ploeggenoten waaruit blijkt hoezeer hij van zijn pensioen geniet. El Ahmadi, Jörgensen, Toornstra en Vilhena kregen langer vrij na hun interlandverplichtingen.

De speaker doet daarom vooral kond van onbekende jeugdspelers en reserves. Ze worden losjes begeleid door trainers van wie bij de meesten het nieuwe oranje trainingsshirt vanwege hun neiging tot corpulentie weinig flatteus staat. Maar na 45 minuten klinkt een dankbaar applaus, gevolgd door een collectief Hand in Hand.

'Ik heb dit gemist', zegt de 43-jarige Peggy ('achternaam niet boeiend'), zwart shirt met Feyenoordembleem erop, twee zilveren kettingen erover, op weg naar de uitgang. Aan de andere kant: sinds 14 mei, de dag dat Feyenoord kampioen werd, is elke dag een feestje voor haar. 'In de kroeg proost ik bijna dagelijks op de titel.'

Ze gaat niet op vakantie, wil 'de kampioensvibe blijven voelen.' Het is nog een maand tot de competitiestart. 'Tot die tijd zijn we sowieso de beste. Het hele seizoen stonden we bovenaan, dat gaan we niet meer meemaken, denk ik.'

Voor de directie liep het sportieve topjaar naadloos over in tropenmaanden op transfervlak. Er werd flink gecasht voor de backs Rick Karsdorp, wiens overstap naar AS Roma maximaal 17 miljoen euro zal opbrengen, en Terence Kongolo waarvoor AS Monaco 15 miljoen betaalde.

Bij de twee fanshops naast De Kuip is er daardoor wel keuzestress welke naam achterop het nieuwe Feyenoordshirt moet worden gedrukt. Blijft topscorer Jørgensen wel? En wordt er geen flater geslagen met de naam van een nieuwkomer op de rug? Buitenspeler Jean-Paul Boëtius keerde na twee vruchteloze jaren op hangende pootjes terug. Back Kevin Diks werd gehuurd van Fiorentina, dat hem vorig seizoen al uitleende aan Vitesse. En ook middenvelder Sofyan Amrabat zal moeten doorgroeien.

In de onderhandelingen over Amrabat met FC Utrecht merkte Feyenoord al iets van de nieuwe status van behoorlijk vermogende club, óók door de lucratieve deelname aan de Champions League.

Algemeen directeur Eric Gudde beaamt het, turend naar de training. Hij vindt het 'wel mooi', de drukke transferzomer. Natuurlijk, sommige onderhandelingen zijn van een niveau waarvan hij denkt: dat is niet mijn stijl. 'Maar goed, dan moet je óók een oplossing vinden. Met de Karsdorpdeal waren we lang bezig om het maximale eruit te krijgen.' Nu is hij samen met technisch directeur Martin van Geel druk om de selectie kundig aan te vullen. 'We willen die zelfs een stap verder brengen.'

Dat moment lijkt nog ver weg. Gudde countert: 'Tja, is de selectie van Chelsea al compleet? Nee, en die hebben geld als water. Als je nu heel geforceerd spelers gaat halen, dan weet je dat je meer betaalt. Aan de andere kant snap ik ook dat het prettig is om met een complete groep de voorbereiding in te gaan. Dat zal altijd een beetje wringen.'

Gevuld met vooral jong en afgeschreven grut komt Feyenoord in de eerste oefenwedstrijd bij FC Lisse pas laat op stoom: 0-1 in de rust, 0-5-eindstand. Coach Giovanni van Bronckhorst hoopt na afloop hardop op een nieuwe linksback, centrumverdediger en opvolger van Berghuis.

Veel fans smachten naar de rentree van de bijna 34-jarige spits Robin van Persie, maar die staat nog een seizoen onder contract bij Fenerbahçe tegenover gepeperde arbeidsvoorwaarden. 'Dat is er ook een voor de afdeling geduld', zegt Gudde.

Net als de openstaande vacature van algemeen directeur. Gudde zwaait eind november na 9,5 jaar af om plaats te maken voor 'een frisse wind'. Kuijt wordt genoemd als opvolger. Bij Feyenoord mikken ze op een meer ervaren bestuurder, ook gezien het stadiondossier.

Zorgen voor morgen. Op de parkeerplaats kuieren na de training twee Brazilianen naar hun rode autootje. Ze heupwiegen op de maat van Feyenoordliedjes, maken een selfie met de Kuip, doen de kofferbak open, zetten er een jongetje met een Feyenoordshirt in en voeren hem chips.

Het zijn de neef, zoon en vrouw van Feyenoordverdediger Eric Botteghin. Diens toekomst staat in beton gegoten, ondanks de belangstelling van de Braziliaanse grootmachten Corinthians en São Paolo: de Botteghins blijven liever in Nederland. Vooral vanwege de infrastructuur. São Paolo per auto doorkruisen, dat red je niet in 24 uur. Nederland is fijner. Om deze file moeten ze letterlijk lachen. En kijk, iedereen is vrolijk bij Feyenoord. 'Schitterend, toch?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden