Feyenoord vestigt hoop op Adriaanse

Voor de tweede keer krijgt Co Adriaanse de gelegenheid een topclub in verval uit het moeras te trekken. Na Ajax, waar hij in het begin van de eeuw anderhalf jaar trainer was en zijn restauratie niet mocht voltooien, dingt nu Feyenoord naar zijn diensten....

De clubleiding, technisch directeur Bosz, financieel directeur Jacobs en adviseur Jansen, sprak deze week in Oekraïne met Adriaanse, die donderdag zijn ontslag indiende bij Metallurg Donetsk. Volgens Willem Zeijlmans, woordvoerder van de trainer, staat een en ander los van elkaar. ‘Dit is een toevallige samenloop van omstandigheden. Adriaanse overweegt de komende tijd de opties voor de toekomst.’ Volgens Bosz nemen de partijen binnenkort weer contact met elkaar op.

Bij Feyenoord stapte onlangs Erwin Koeman op, nadat de ploeg op de zevende plaats eindigde in de reguliere competitie. De leiding trok daarop voor eventjes Leo Beenhakker aan, in een poging via de play-offs plaatsing voor de UEFA Cup af te dwingen. Dat mislukte.

Na Koemans vertrek drong een aantal insiders, onder wie Beenhakker, aanvoerder Lucius en de afzwaaiende spits Van Hooijdonk, aan op de komst van Adriaanse, die streng is en een naam heeft als opbouwtrainer. Hij plaatste zich in 1999 met Willem II voor de Champions League en bracht AZ een paar jaar geleden naar de top.

In De Kuip zijn tal van problemen gesignaleerd, onder meer de gebrekkige relatie tussen oudere en jongere spelers. De jongeren zouden volgens sommige routiniers niet volledig leven voor het voetbal.

Adriaanse sneefde in 2001 tijdens zijn restauratie bij Ajax. De clubleiding zegde hem ruim een jaar eerder toe dat hij de kans kreeg een selectie van meer dan zestig profs grondig te saneren, maar toen andere bazen waren aangetreden, nam het krediet snel af. Adriaanse werkte zijn val verder zelf in de hand doordat hij intern met menigeen ruziede en van achterdocht zijn tweede natuur maakte.

De situatie bij Feyenoord is anders. Feyenoord heeft in één seizoen bijna 40 spelers laten afvloeien, maar de sanering is niet afgerond. Het is bovendien zaak de selectie te versterken, om in het seizoen van het eeuwfeest een aardig figuur te slaan in de eredivisie.

De vraag in Rotterdam-Zuid is telkens wanneer lieden opstaan die investeren in spelers. De verwachting was dat dat zou gebeuren na het mede door supportersoproer afgedwongen vertrek van voorzitter Van den Herik, maar sindsdien is niets vernomen.

Toch zijn de veelvuldig gehoorde geluiden over de dramatische kwaliteit van de selectie overdreven. Feyenoord heeft best een aardige groep spelers, maar mede door blessures is van enkele dragende spelers weinig vernomen dit seizoen: doelman Timmer en rechtsbuiten Castelen zijn international.

Slory komt over van Excelsior en is opgenomen in de voorlopige groep van bondscoach Van Basten voor een oefentrip naar Azië. De Guzman geldt als een van de grootste talenten van Nederland. Aanvoerder Lucius was international. Tiendalli, die te veel onder de indruk leek van De Kuip en de grootsheid van Feyenoord, alsmede Vlaar, Vincken, Hofs, Drenthe, Greene en nieuweling Bruins zijn talentvol. Ze zijn of waren jeugdinternational.

Charisteas is een aardige spits, Wijnaldum een jongeling die succesvol debuteerde op zijn zestiende. Feyenoord heeft wel behoefte aan ervaring en zou met één versterking in elke linie al een eind zijn geholpen.

Adriaanse en de rest van zijn staf, de assistenten Olde Riekerink en Kronshorst, besloten donderdag op te stappen bij Metallurg. Eerder had de 59-jarige Adriaanse geweigerd in te gaan op een aanbod zijn contract te verlengen. Het clubbestuur vroeg hem daarop de weg vrij te maken voor een nieuwe trainer. De competitie in Oekraïne duurt tot half juni. Een maand later begint het nieuwe seizoen.

Het avontuur van Adriaanse bij Metallurg, dat halverwege het seizoen begon, mag als mislukt worden beschouwd. De club van de puissant rijke staalmagnaat Taruta wil aansluiting bij de top, maar staat slechts een paar punten boven de degradatiestreep.

Adriaanse kan na Gullit de tweede Amsterdamse trainer in de De Kuip worden binnen een paar jaar. De supporters, van wie een aantal bij voorbaat ageerde tegen de komst van een Amsterdammer, lijken nu vrede te hebben met diens komst, in het besef dat Adriaanse mogelijk degene is die Feyenoord weer op het niveau kan brengen dat hoort bij de status van de club.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden