Feyenoord verworden tot een bouwval

Jorien van den Herik was eens de almachtige leider van de Rotterdamse voetbalclub, met de nadruk op was...

Terwijl de spelers en de dagelijkse leiding van Feyenoord in de nacht van Nancy de inktzwarte toekomst van hun club beschouwden, wist voorzitter Jorien van den Herik via officiële zijde van niets. Zelfs toen de vrijdag al ruim voor de helft was verstreken, hield hij de macabere gebeurtenissen rond de gestaakte en weer hervatte wedstrijd in de UEFA Cup tegen Nancy via internet bij. Niemand van de club die hem belde. Niemand die hem mailde.

Is dit de volgens menigeen allesbepalende voorzitter van Feyenoord, die overigens al maanden in het buitenland vertoeft en geen wedstrijd van zijn club bezoekt, mede om bedreigingen en beledigende spandoeken te mijden? Nee dus. Het lijkt alsof de club al afscheid van hem heeft genomen en wacht op het moment dat hij uit eigen beweging opstapt.

Als voorman van de raad van commissarissen heeft Van den Herik officieel allang afstand genomen van de dagelijkse leiding, maar het is bizar dat hij niet op de hoogte wordt gehouden als een uitslaande brand de club dreigt te verteren.

Dat de protesten van supporters zich dit seizoen telkens tegen de voorzitter richten, heeft een potsierlijk karakter. Van den Herik was eens de almachtige van Feyenoord, met de nadruk op wás. Hij is een symbool van Feyenoord geworden. Nu het verval de club tot in het diepste van de ziel aanvreet, krijgt hij iets te veel ellende op zijn boterham gesmeerd.

Misschien dat volgende week meer duidelijkheid wordt verschaft over zijn status. Dan verschijnt het rapport van de door de directie aangestelde Commissie van Advies onder leiding van oud-voorzitter Kerkum, waarin de structuur voor de toekomst wordt geschetst. Het is vrijwel ondenkbaar dat daarin nog plaats is voor Van den Herik.

De huidige situatie omtrent de Grote Kale Leider annex Grote Kale Lijder staat model voor de stuurloosheid van de club. Minder dan vijf jaar nadat Feyenoord de UEFA Cup torste na een overwinning op Borussia Dortmund in de finale, is de club in bestuurlijk, sportief, financieel én moreel opzicht vervallen tot een ruïne.

Totale renovatie is een noodzakelijk doch tijdrovend karwei. Velen die in de bouwval ronddolen en de muren betasten, zullen de ineenstorting vrezen. Daarbij komen de desastreuze aanvallen op de buitenkant van het bouwsel, zoals die van donderdag in Nancy. Het onvermogen van de clubleiding om kwaadwillenden, al dan niet supporters van de club, onder controle te houden, heeft Feyenoord ook in moreel opzicht in het verderf gestort.

Feyenoord is onderhand de recidivist van het Europese hooliganisme en hoeft niet meer op clementie van de UEFA te rekenen. Daarmee is een verdere uitholling van het eens zo trotse bolwerk onvermijdelijk. Bij Feyenoord is de voortdurende absentie uit de geldmachine die Champions League heet, reeds aangemerkt als een van de oorzaken van de financiële teloorgang. Door de rellen zullen de inkomsten verder afnemen. Hetzelfde geldt mogelijk voor de aantrekkingskracht van Feyenoord op topspelers.

Want de ongeregeldheden van donderdag leiden de aandacht af van het weer erbarmelijke, kansloze voetbal tegen de Franse subtopper Nancy. Veelbetekenend is dat de ploeg van Erwin Koeman niet veel beter kan dan donderdag was te zien. Technisch manager Peter Bosz benadrukte deze week dat het legioen geen titels mag verwachten. Het zou goed zijn naar de buitenwacht te communiceren dat het herstel een zaak van lange adem is. Dat is een vervelende boodschap aan een legioen dat al zo lang smacht naar succes.

Door de ingrijpende sanering van de spelersgroep, een erfenis van een paar seizoenen wanbeleid, en door voor velen onbegrepen aankopen te doen als Kolkka, Huysegems en Charisteas, heeft Bosz bij de armlastige club zo veel mogelijk het evenwicht in de smalle selectie hersteld.

Dat is een veelomvattend proces dat gepaard gaat met onvrede en onbegrip onder brede lagen van de fans. De verkochte Evander Sno haalde als defensieve middenvelder van Celtic zelfs de selectie van Oranje. Spits Lazovic maakt meer doelpunten voor Vitesse dan Charisteas en Van Hooijdonk samen voor Feyenoord. PSV en Ajax dingen naar de hand van het voormalige wonderkind Leonardo.

Van Feyenoord op zijn beurt is niet veel meer over dan een elftal dat alleen met hard werken sporadisch een wedstrijd wint, maar dat niet meedoet om welke prijs dan ook. De Rotterdamse droom over de landstitel in 2008, het jaar van het eeuwfeest, is een illusie geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden