Feyenoord verliest ook uit van Sjachtar Donetsk, blijft puntloos in Champions League

Feyenoord heeft woensdagvanavond met 3-1 verloren van het Oekraïense Sjachtar Donetsk. Door de nederlaag kan het vizier volledig op de competitie worden gericht.

Teleurgestelde Feyenoord-spelers. Foto anp

'Aan ons is de glorie, het dal is voorbij' vertelde een immens spandoek op 16 april jongstleden in De Kuip. Het is een strofe uit een populair clublied en werd getoond, omdat de eerste landstitel in achttien jaar letterlijk gloorde. Maar een halfjaar later heeft Feyenoord zich alweer in een tamelijk uitzichtloze krater gemanouvreerd.

Overwinningsroes

Feyenoord is het kwijt, de overwinningsroes. Al weken, maanden inmiddels. Overal en tegen iedereen worden punten verloren. Het enige goede nieuws van de 3-1 nederlaag bij Sjachtar Donetsk gisteravond is dat het nu definitief alle kaarten op de competitie kan zetten. Europese overwintering is na vier nederlagen in de Champions League op rij een totaal onrealistisch streven gebleken, al is er nog een onwaarschijnlijke ontsnappingsroute doordat Napoli pas drie punten heeft.

Weinig hoop was er op een ommekeer tegen het Oekraïense Sjachtar, dat twee weken geleden al eenvoudig naar de winst (2-1) counterde in De Kuip. 'We gaan eraan,' twitterde een supporter onder een fotootje van zijn richting Oekraïne vertrekkende vliegtuig.

Aldus geschiedde. Feyenoord was als de bedrijvige muis en Sjachtar de verveelde kat die aan een paar achteloze uithalen genoeg had. Feyenoord kwam nota bene vlot op 0-1 via spits Jørgensen, die een zelf opgezette aanval knap afrondde. Achterin is de formatie van de Portugese coach Fonseca kwetsbaar, daar huizen de minder begaafde Sjachtar-voetballers met Oekraïens bloed. Maar het stutten van de eigen gammele defensie ging kennelijk ten koste van de accuratesse van de Feyenoordaanvallers. En met het zelfvertrouwen was het natuurlijk ook broos gesteld.

Vrieskou

Hoeveel soepeler ging het aan de andere kant. Als het erop aankwam, schudden de Sjachtar-Brazilianen Fred, Taison, Bernard en Ismaily even flink met de heupen en schoten de Italiaanse Argentijn Ferreyra en Oekraïense Braziliaan Marlos met scherp. Tegen zoveel samba kon Feyenoord niet op, ondanks de kozakkendans achterin.

Het duel werd gespeeld in de vrieskou van Charkov, 245 kilometer verwijderd van Donetsk waar het nog steeds onrustig is. Ook in het Metaliststadion klonken trouwens verontrustend harde knallen. Feyenoord reisde af met nul punten in de Champions League en tien punten achterstand in de competitie op koploper PSV. Maar Feyenoordspelers als Kramer, Boëtius en Vilhena lachten een uur voor de aftrap hun tanden bloot. Oud-coach Huub Stevens zei gisteren in deze krant dat plezier de sleutel is voor hernieuwd succes. Feyenoordfan Martin van Waardenburg nam er in de studio van zendgemachtigde Veronica aanstoot aan. 'Ik zou me een beetje gaan concentreren, het gaat er nu echt om. Het was de laatste acht weken alsof je naar een pot augurken zat te kijken.'

Maar goed, de start was dus goed. Dat Sjachtar binnen vijf minuten de 0-1 van Jørgensen omzette in een 2-1 voorsprong was zuur te noemen, maar niet onverdiend. Met vlammende demarrages door het centrum en over de rechterkant werd de defensie ontrafeld waarna de Sjachtar-Brazilianen Taison, Ismaily en Bernard de boel aan gort tikten. Aan het kanon stonden Ferreyra (1-1) en Marlos (2-1).

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. Foto anp

Hulp

Ze kregen overigens de nodige hulp van Feyenoord-doelman Jones, die de laatste weken al beroerd keept en die lijn doortrok door bij de eerste treffer weg te glijden en bij de tweede te laat het schot van Marlos te lezen. Ook Amrabat toonde zich hardleers door bij de tweede treffer de fatale breedtepass die hij tegen Ajax gaf te kopiëren. Feyenoord was aangeschoten wild, Marlos dwong Jones snel tot een volgende moeizame redding, een kopbal van Ferreyra landde bovenop de lat.

Feyenoord joeg na rust op de gelijkmaker, vooral via Berghuis en Boëtius, maar de zaterdag ervoor tegen Roda bleek al hoe matig de kampioen omspringt met kansen. Toen waren die trouwens veel groter dan gisteravond. Sjachtar was meedogenlozer. Als een zaalvoetballer sleepte de grijzende Marlos in de 68e minuut de bal nogmaals door de Feyenoord-defensie om via een chip over Jones de 3-1 aan te tekenen. Hoewel er dus nog een minieme kans op Europa League-voetbal is, zou Feyenoord er goed aan doen zich volledig op de eredivisie te richten, het enige podium waar nog iets van glorie te halen valt. Maar niet in deze vorm, trouwens.

Shakhtar-speler Marlos Romero Bonfirm maakt de 2-1 Foto anp
Meer over