Feyenoord verjaagt vloek in Brabant

Soms dreigt Feyenoord te bezwijken onder zijn eigen klunzigheid, dan weer druipt het spel van ontluikende klasse en doelmatigheid. Omdat NAC combineerde tot in het oneindige en weigerde op doel te schieten, sloeg Feyenoord onverbiddelijk toe nadat het Bredase stormpje was geluwd: 0-3....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Feyenoord is bezig aan een opmerkelijke reeks. Na de winterstop haalde alleen Ajax meer punten. In dat licht bezien komt de klassieker van zondag in Rotterdam op het juiste moment.

Opvallend is bovendien dat de Rotterdammers de vloek hebben verjaagd die de laatste jaren rustte op wedstrijden in Brabant: een gelijkspel bij RKC, winst bij PSV, Willem II én NAC. Het was voor trainer Van Marwijk zelfs de eerste zege in Breda in vier jaar. Het duel met RBC volgt nog.

De overwegend jonge Feyenoorders staan nog fris in het voetballeven en kijken zo weinig mogelijk achterom, naar de periode waarin ze het vertrek van Van Hooijdonk, Kalou, Bosvelt en Emerton moesten compenseren.

Alleen de wisselvalligheid wil niet wijken, plus de fouten die soms lachwekkend overkomen. Attractief is anderzijds het bij vlagen wervelende aanvalsspel, waarbij de bedoelingen die Van Marwijk al voor de winterstop had, veel wisselingen van positie, nu daadwerkelijk tot uiting komen. Het voetbal krijgt daardoor een prettige vorm van drift en bedrijvigheid.

Twee doelpunten typeerden dat spel, dat is gebaseerd op beweging en snelheid. Alleerst de 0-2: Kuijt zoekt de ruimte op rechts, zet de bal uit de draai voor richting tweede paal, waar Buffel inkopt terwijl Smolarek bij de eerste paal de aandacht afleidt.

0-3: Kuijt passt door het midden op Smolarek, die in plaats van zelf te schieten oog heeft voor de meegerende Buffel.

'Aan deze doelpunten kun je zien hoe hecht onze ploeg is', aldus Kuijt. 'We gunnen elkaar de doelpunten.' Hoewel het nog enige tijd zal duren alvorens hij uit de schaduw van Van Hooijdonk is getreden, mede omdat hij niet over zoiets beschikt als het machtige wapen van de vrije trap, is zijn staat van dienst voortreffelijk: twaalf doelpunten, tien assists.

Gisteren speelde de Katwijker uitstekend, waarbij het meezat dat het verdedigingscentrum van NAC (Kerstens-Collen) geïmproviseerd was door het ontbreken van Schenning en Penders. Het is in offensief opzicht alleen jammer dat Van Marwijk de voorkeur blijft geven aan Lurling, die zijn soli te ver doordrijft, boven Van Persie, die zelfs wordt begeerd door PSV.

Middenvelder Ghaly, die de plek naast Ono in het hart van de ploeg heeft verworven, is een sierlijke, sterke voetballer met de borst vooruit, maar hij heeft nu en dan een broertje dood aan tactische discipline.

Het spel van Feyenoord was tot de pauze mede daardoor onrustig. NAC had een voorsprong verdiend, maar bij NAC willen al die frivole aanvallers de bal het liefst tot in het doel combineren. Diba, Boukhari en Engelaar vonden elkaar en Elmander hoefde na een blunder van Song en een voorzet van Boukhari slechts in te schieten, doch hij raakte de opstuitende bal verkeerd.

Qua kansenmissen maakte Lurling het nog bonter, volledig vrij als hij was gespeeld door Song. De Koreaan viel trouwens uit de toon. Dat kwam mede omdat hij aan de linkerkant was geposteerd en allerlei basisprincipes, zoals een verbod op naar het midden uitverdedigen, aan zijn zilveren schoen lapte. Ruim een kwartier voor tijd zag hij zijn tweede gele kaart (dus rood), waardoor hij de topper tegen Ajax mist. Mtiliga keert dan terug van een schorsing en Gyan blijft rechtsachter.

Hoe relatief het allemaal is in de opportunistische wereld van het voetbal, blijkt telkens weer. Lazovic en Dondé vooral hebben nog weinig laten zien, maar twee aankopen van de ontslagen en naar de Emiraten uitgeweken technisch directeur Rob Baan profileren zich steeds sterker. Ze waren reeds afgeschreven.

Peter van den Berg: oerdegelijke verdediger, gisteren maker van 0-1, een steenharde kopbal na een hoekschop van Ono. Hossam Ghaly: prachtige middenvelder. Maar volgende week komt aanstaand kampioen Ajax naar de Kuip. Dan is misschien alles weer anders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden