Feyenoord snakt naar 'n breekijzer

Eredivisie..

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Hoewel Feyenoord in de titelrace met koploper PSV en AZ twee kostbarepunten verloor, kwam het gelijkspel tegen Roda JC (0-0) in een opzicht alsgeroepen voor coach Erwin Koeman. Een beter pleidooi voor een pinchhitterhad hij niet kunnen verzinnen en de belangrijkste kandidaat voor diepositie volgde zijn club NAC gisteren slechts vanaf de tribunes.

De lobby voor de terugkeer van Pierre van Hooijdonk naar De Kuip is involle gang, al zal Feyenoord-voorzitter Van den Herik niet zijn vergetendat 'Big Pete' ook uit Rotterdam met slaande deuren is vertrokken. Zonderde naam van Van Hooijdonk te noemen, maakte trainer Koeman na de schameleremise met Roda JC reclame voor 'een type speler dat wij missen in onzeselectie'.

Koeman zoekt een breekijzer, een fysiek sterke én lange spits waarmeeFeyenoord opportunistisch kan voetballen, als doelpunten met verantwoordpositiespel uitblijven. Een type-Van Hooijdonk dus, ook al had Koemanaanvankelijk een andere routinier op het oog. De 35-jarige Erik Meijerverkoos echter een langer verblijf bij Alemannia Aachen.

Pas in het tweede bedrijf tegen het knap georganiseerde Roda JC hadFeyenoord zijn ware gezicht laten zien, meende Koeman. Maar juist devergeefse stormloop op het doel van de dit keer foutloos keepende Kujovicversterkte zijn verlangen naar een 'Appie Happie-spits', zoals Co Adriaansehet ooit omschreef.

Misschien zou Feyenoord nog meer hebben aan een verfijnde schaduwspitsals Sergio. Maar de nummer tien van Roda JC heeft nog een doorlopendcontract en is dus veel te duur voor Feyenoord, sprak Roda-trainer HuubStevens fijntjes. En verwacht van Van Hooijdonk nou geen wonderen, zeiStevens. 'Pierre scoorde vorige week ook niet tegen ons.'

Er kleven voor Feyenoord meer risico's aan het aantrekken van hetboegbeeld, dat bij NAC transfervrij mag vertrekken. Natuurlijk is Bredate klein voor Van Hooijdonk. Maar zijn mythe in Rotterdam lijkt te grootom daar ooit nog aan te kunnen beantwoorden.

Heimwee naar Van Hooijdonk is vooral heimwee naar zijn fabuleuze vrijetrappen, waarmee hij Feyenoord vier jaar geleden de UEFA Cup bezorgde. Hetis tevens de heimwee naar een heuse patron, een leider die Feyenoord weereen hoofdprijs kan bezorgen.

Maar bij NAC ondervond de 36-jarige Van Hooijdonk dat zijn reputatiezich ook snel tegen hem kan keren. De potentiële verlosser werd in Bredazelfs afgeserveerd als de lastpost, die de selectie met zijn grote ego ingijzeling hield.

Of zoals de nieuwe NAC-trainer Cees Lok het dilemma diplomatiekverwoordde: de dominante aanwezigheid van Van Hooijdonk leidde totspanningen bij zijn teamgenoten. Maar is dat niet bij elke club van 'PiAir' gebeurd?

Het ego van Van Hooijdonk vulde ook in zijn eerste periode dekleedkamer van Feyenoord. Niet iedereen was gecharmeerd van de passie enhet arbeidsethos van de topscorer, die niet schroomde om jonge ploeggenotenals Van Persie hardhandig tot de orde te roepen.

Juist nu een nieuwe lichting bij Feyenoord tot wasdom komt, zit Koemanniet te wachten op een routinier die als een olifant door de porseleinkastdendert. Maar Van Hooijdonk belichaamt de illusie, je kijkt naar hem en jedroomt van doelpunten, ook al levert hij ze niet meer op bestelling.

Toch zou niemand bij Feyenoord het gisteren over Van Hooijdonk hebbengehad, als Kuijt en Kalou normaal hun werk hadden gedaan. Kaloudemonstreerde enkele keren zijn magische danspasjes zonder werkelijk gevaarte stichten en Kuijt was een schim van zichzelf.

De topscorer tobt al enige tijd met een pijnlijke kuit en moet na elkewedstrijd worden opgelapt voor zijn volgende optreden. Zo komt deoverbelaste Kuijt te weinig aan trainen toe, oordeelt Koeman. En van rustwil de onvermoeibare spits ook niets weten.

Het concept met slechts drie verdedigers (Greene, Vlaar en Bahia) leekFeyenoord in de kleurloze eerste helft slecht te passen. Maar hetwerkelijke probleem lag op het middenveld, waar Paauwe, Pardo en Bosschaartcreativiteit misten en De Guzman onzichtbaar bleef.

Na een lange revalidatie gaf invaller Hofs Feyenoord nieuw elan, deeveneens herstelde Castelen zocht nog naar zijn ritme. Het morrende legioenverlangde echter naar een andere verloren zoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden