Feyenoord mist de macht en telt zijn zegeningen

Zelfverzekerd en vastberaden maakt Feyenoord zich op voor een gedenkwaardige apotheose van het seizoen. Zonder zelf te schitteren wonnen de Rotterdammers met 3-0 van Roda JC en verkleinden de kloof met het als tweede geklasseerde PSV, die eerder elf punten heeft bedragen, tot nog één punt....

Tekenend voor het gevoel van de actuele verhoudingen in Rotterdam-Zuid was de geluidsgolf die opsteeg toen de tussenstanden uit Tilburg (bij Willem II-PSV) doorkwamen in De Kuip. Vreugde was er in de voetbaltempel uiteraard ook bij de treffers van Feyenoord, maar voor het gejuich dat toen ontstond zal niet één toevallig passerende postduif zijn koers, uit schrik, hebben verlegd.

Dat het PSV weer in het vizier heeft op weg naar de slagbomen (van de voorronden) van de Champions League maakt bij Feyenoords aanhang meer los dan bij de spelers, die in deze jaargang al eerder hebben ondervonden hoe broos de bodem is waarop speculaties over onvermoede en relatieve glorie ontkiemen.

De Rotterdamse doelpunten kwamen deze keer gemakkelijker tot stand dan vorige week tegen RKC, maar aan het totaalbeeld over beide wedstrijden veranderde dat weinig. Ook nu dreef de ploeg op de kracht van een sobere afweer en verzuimde de aanval efficiënt om te gaan met de kansen die zij zichzelf verschafte.

Trainer Vloet van Roda JC verweet zijn elftal een veel te tamme houding. Van de strijdbaarheid waarmee het vorige week (6-1 winst) Willem II kleineerde was weinig over en Vloets ergernis bundelde zich tien minuten na rust in een tirade aan het adres van scheidsrechter Van Hulten, die hij 'een lafaard' noemde. Dat kwam hem op een verwijzing naar de tribunes te staan.

Aanleiding voor Vloets woede-uitval waren twee gebeurtenissen die in elkaars verlengde lagen. Eerst bestrafte Van Hulten een handsbal van Brouwers terecht met een penalty en vervolgens gaf hij Feyenoord-verdediger Mtiliga een gele kaart voor een overtreding op Sergio. Vloet beschouwde dat als 'een goedmakertje' voor de volgens hem te snel gegeven en door Kuijt verzilverde strafschop (2-0). De trainer van Roda JC meende dat Brouwers' handsbal het gevolg was van een duw van Lurling.

Overigens was de wedstrijd in die fase al lang gespeeld. Feyenoord dicteerde het spel door een gedegen taakopvatting en met veel dreiging uit zijn aanvallend concept. Met Smolarek, Buffel, Kuijt en Lurling aan het front en Ono en Ghaly als aanjagers op de aanvoerlijnen ontwikkelde Feyenoord veel druk op het doel van de tegenstander, maar toonde het weinig raffinement.

Opvallend was gisteren opnieuw de rol van de Egyptenaar Hossam Ghaly, die zich - naast Ono - met stijl heeft ontwikkeld tot een vaste vormgever. Hij speelt met veel rust en intellect en trekt met zijn postuur en kwaliteit het spel bekwaam naar zich toe.

Ghaly laat zich niet snel uit cadans brengen. Na een moeilijke aanloopperiode, waarin Feyenoord zich na zijn talrijke uitstapjes naar Egypte afvroeg of hij ooit in Rotterdam zou kunnen aarden, is hij nu een sleutelfiguur in de zone waar heel lang Paul Bosvelt met zijn hartstocht onvervangbaar leek.

Ghaly is niet te vergelijken met Bosvelt, hij is naast flegmatieker (Van Marwijk: 'Dat is ook zijn zwakte') ook een totaal ander type speler, maar vervult wel een belangrijke rol in de gedaanteverwisseling die Feyenoord na zijn opvallende transferpolitiek van deze zomer heeft ondergaan.

Thomas Buffel scoorde tegen Roda JC al na zestien minuten uit een door hemzelf ingeleide aanval. Nadat Kuijt na rust voor 2-0 had getekend en Feyenoord via Smolarek op 3-0 was gekomen, hield het Rotterdamse overwicht aan. Roda JC was weerloos en kansloos tegen een ploeg die de macht ontbrak, maar die plotseling wel weer in zijn kansen gelooft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden