Feyenoord kan weer sterrenploeg worden

Het cliché luidt dat Feyenoord werkvoetbal speelt. Het kan onderhand de prullenbak in. Zeker, de spelers doen hun uiterste best om het legioen te plezieren, maar met Kalou, Kornejev en Leonardo stonden zaterdag tijdens de seizoensouverture tegen AZ (2-0) drie spelers op het veld die tot de kleine kaste van...

De dribbelaar Kalou had weliswaar een moeilijke avond tegen Lindenbergh, maar helemaal af te stoppen is hij vrijwel nooit. Met een betere eindpass dringt de Ivoriaan door tot de categorie absolute topspelers.

Op links debuteerde de Braziliaan Leonardo in de competitie. Leonardo de Vitor Santiago heeft in de media een beetje hoog opgegeven van zichzelf, door zich te presenteren als de nieuwe Romario. Maar de 17-jarige, als kind ontdekt door scout Piet de Visser in de sloppenwijken van Rio en al een jaar of zes bij Feyenoord, is een 'pingelmannetje' dat zich kan ontwikkelen tot een publiekslieveling van het zuiverste water.

Met handige, op pure snelheid uitgevoerde bewegingen ontdeed hij zich een paar keer van Lee. Natuurlijk is hij nog ver van waar hij zijn moet. Leonardo miste na een paar minuten een vrij gemakkelijke kans. Hij gleed een aantal keren uit, terwijl trainer Van Marwijk voor de aftrap nog had gecontroleerd of Leonardo het juiste schoeisel droeg.

Hij kan ook nog geen hele wedstrijd spelen. In de rust klaagde hij al over opkomende kramp, maar Van Marwijk liet hem nog twintig minuten staan om de weerstand te verhogen.

En Leonardo kreeg de gele kaart toen hij zijn goede wil toonde door mee te verdedigen en een typische aanvallersovertreding beging.

En dan is daar Igor Kornejev. In voorgaande jaren was de Rus vaak bankzitter, maar onder Van Marwijk heeft hij zijn kans gegrepen, profiterend van de afwezigheid van Cruz. Tegen AZ was hij bij vrijwel elk aanvallend gevaar betrokken. Alleen al zijn traptechniek en inzicht maken een voetbalwedstrijd tot een aangename verpozing.

Nog een cliché luidt dat Feyenoord een club is van 'geen woorden, maar daden'. Dat klopt wel weer een beetje. De trainer met het soms gezwollen taalgebruik (Beenhakker), de man ook van de oneliners, is vervangen door de doener Van Marwijk. Wat hem bij Fortuna is gelukt, moet hem bij Feyenoord ook kunnen lukken, is zijn credo.

Ook Van Marwijk houdt niet van clichés. Een cliché in trainerstaal is de stelling dat het altijd moeilijk is om tegen tien man te voetballen. De verliezende trainer (Van der Lem) zei na afloop bijvoorbeeld dat hij zich kon voorstellen dat het voor Feyenoord moeilijk was om tegen een minderheid Alkmaarders (eerst tien man, daarna negen na de rode kaarten van Buskermolen en Van Galen) te spelen.

Van Marwijk echter: 'Het is helemaal niet moeilijker om tegen tien of negen man te spelen.' Feyenoord verzuimde volgens hem alleen de doelman meteen onder druk te zetten.

Van Marwijk besefte dat AZ een Angstgegner was voor Feyenoord. Vorig seizoen in de Kuip verwijderden de Alkmaarders Feyenoord uit het bekertoernooi en het jaar daarvoor behaalde trainer Van Hanegem een mooie zege bij zijn oude club.

Zover kwam het nu niet, hoewel het voor rust gelijkwaardige AZ best een voorsprong had kunnen nemen. Van Galen, later op de avond veelbesproken, was het dichtst bij een doelpunt met een kopbal tegen de lat. Bosvelt opende de score vijf minuten voor rust, toen hij een vrije trap van Kornejev vallend inkopte. Uiteindelijk viel de beslissing pas in de slotfase, toen invaller Somalia doelman Timmer handig passeerde.

Problematisch voor Feyenoord kan zijn (hetgeen zaterdag ook enigszins bleek), dat het een echte topschutter mist, een kerel die twintig keer of vaker per seizoen scoort. Cruz, Tomasson, Kornejev, Kalou, en straks de nieuweling Elmander, nog niemand van hen heeft dat in zijn voetballeven gepresteerd. Volgens Van Marwijk moeten meer spelers scoren, opdat de som der delen alsnog genoeg is voor succes.

Zijn blok voorin kan vrij onbevangen aanvallen omdat op het middenveld Bosvelt en Paauwe staan, die tactisch geschoold zijn, sterk en agressief. Achterin gaf Feyenoord weinig weg. Ook toen AZ met twee man minder voetbalde, schoof aanvoerder Van Wonderen nauwelijks in. Van Marwijk wil eerst dat het allemaal goed gaat in defensief opzicht.

In de eerste helft waren de ploegen ongeveer gelijkwaardig en bewees AZ, een van de aanvallendst ingestelde ploegen in de eredvisie, dat het een fraaie rol kan spelen in de competitie. Henk Timmer toonde zich bovendien een uitstekende doelman die de opstandige Moens spoedig zal doen vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden