Feyenoord geeft in eigen theater regie uit handen

In het theater waar doelpunten en oogstrelend voetbal schaars zijn trakteerde Feyenoord zijn publiek zaterdagavond op een spraakmakende voorstelling, maar na afloop moest Arie Haan vaststellen dat zijn club in de race om het kampioenschap niet langer de regie in eigen handen heeft....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

ROTTERDAM

Pas na ruim vijftig minuten presenteerde Feyenoord zich als een elftal dat gretig jacht maakt op de landstitel, waarbij het optreden van Koeman exemplarisch was voor de metamorfose van de ploeg. De aanvoerder bewoog zich aanvankelijk plichtmatig over het veld en raakte pas geïnspireerd toen hij acht minuten na rust een te zacht ingeschoten strafschop gestopt zag door doelman Van Zwan.

In de resterende minuten, waarin Feyenoord met een 3-2 achterstand begon, meldde Koeman zich veelvuldig in de frontlinie en sommeerde voorts zijn teamgenoten een hoger tempo te hanteren. De entree van Iwan, die een kwartier na de hervatting in het veld kwam voor Henk Vos, kwam de aanvallende intenties van de Rotterdammers evenzeer ten goede. Met zijn tweede actie verdiende de Pool een vrije trap, die de inleiding vormde voor Feyenoords tweede strafschop. De herkansing joeg Koeman wel onberispelijk in de hoek, 3-3.

Fortuna Sittard bevrijdde zich een week geleden door een overwinning op AZ van degradatiezorgen en zonder enige schroom trokken de Limburgers daarom in de Rotterdamse Kuip ten strijde. Door een stringente bewaking van Koeman, die steevast twee spelers in zijn directe nabijheid wist, zorgde Fortuna voor onrust in de Feyenoord-defensie.

De vleugelverdedigers Schuiteman en Boateng, gewend om in geval van nood hun geroutineerde libero de bal in de voeten te schuiven, dienden zaterdag een 'andere' oplossing te vinden en dat bleek veelal een te lastige opgaaf. Met Schuiteman als linksback oogde de Rotterdamse op voorhand al kwetsbaar. Omdat Graf geblesseerd is en Claeys in de ogen van Haan niet in al te beste doen steekt, werd de centrale verdediger gedwongen aan de zijkant te spelen.

Kwetsbaar was de verdediging echter vooral door de afwezigheid van de geschorste Henk Fräser, wiens snelheid een onmisbare factor is binnen een elftal waarvan de vrije verdediger (Koeman) zich graag voor zijn adjudanten beweegt. Al in de eerste minuut legde Fortuna de achilleshiel van de thuisploeg bloot, toen Vos de bal op het middenveld verspeelde en Jeffrey het gemis aan rugdekking én snelheid in het Rotterdamse verdedigingscentrum afstrafte. Het was de eerste keer in zeven wedstrijden dat De Goey weer een bal uit het net moest halen.

In de pauze trachtte Haan zijn verdediging te repareren door Boateng en Schuiteman van positie te laten wisselen, maar die omzetting bood weinig soelaas. Al na vier minuten bleek de rechtsbenige Boateng zich allerminst thuis te voelen op de linkerflank. Zijn breedtepass werd onderschept door Jeffrey, die vervolgens Picun en De Goey het nakijken gaf en Fortuna eenzelfde voortvarende start gaf als in de eerste helft, 2-3.

De schlemiel in de Kuip was echter onmiskenbaar Henk Vos, die niet zozeer tegen de Limburgse verdedigers als wel tegen de hoon van het Rotterdamse legioen opbokste. En dat was, zeker na zijn blunder in de eerste minuut, een kansloos gevecht. Bij elk volgend balcontact werd Vos onthaald op striemende fluitconcerten en kwellende spreekkoren. Zelfs zijn doelpunt, een bekeken schot waarmee Feyenoord kort voor rust op 2-2 kwam, leverde hem geen krediet op.

Na zestig minuten haalde Haan zijn centrumspits naar de kant, ten faveure van Iwan, een wissel die door het legioen met een welhaast ovationeel applaus werd begroet. Zonder een blik naar de tribunes of de dug-out te werpen, vluchtte Vos onmiddellijk naar de kleedkamer om daar na afloop uit te voorschijn te komen met de opmerking dat hij liever geen verslaggevers in zijn nabijheid wilde.

Vos werd vorig seizoen aangetrokken op voorspraak van Haan en zaterdagavond liet de coach tussen de regels weten dat een vertrek uit Rotterdam onderhand de enig overgebleven optie is om de 28-jarige aanvaller uit zijn lijden te verlossen. De behandeling die Vos wekelijks van de eigen aanhang krijgt, noemde Haan 'onmenselijk' en Vak S laat zich, zo vermoedt de coach, vrijwel zeker niet bekeren. 'Ik denk niet dat deze situatie ooit nog verandert. Heel triest.'

Vos' secondanten in de aanval, Taument en Larsson, staken evenmin in blakende vorm. Beide vleugelspelers lieten zich eenmaal nadrukkelijk gelden. Taument was na tien minuten zijn directe tegenstander Kool te slim af, om vervolgens Sanchez de gelijkmaker aan te reiken, en Larsson verdiende acht minuten na rust met een solo een strafschop, die echter door Koeman om zeep geholpen werd.

Tien minuten later trad de aanvoerder niettemin opnieuw naar voren, toen invaller Tati bij een poging een rebound te verzilveren tegen het gras werd gedrukt. In de dug-out fronste Haan een moment de wenkbrauwen, maar het resolute gebaar waarmee Koeman voor de tweede maal de bal op de stip legde nam de twijfel bij de trainer weg. 'Koeman is onze eerste man voor deze klussen en die verantwoordelijkheid gaat-ie duidelijk niet uit de weg.'

Het was de aanzet voor dertig stormachtige minuten, waarin Feyenoord op de valreep met de schrik vrij leek te komen.

Een vrije trap van Van Gastel werd tien minuten voor het einde beheerst door Tati voor de voeten van Sanchez gekopt, waarna de Argentijn met zijn tweede treffer de Rotterdammers in het spoor van PSV leek te houden.

Nog geen vier minuten later kreeg Fortuna Sittard echter de beloning die toekomt aan een ploeg die naar de Kuip was gekomen met de bedoeling frank en vrij tegenspel te bieden aan een potentieel kampioen. Met zijn trefzekere kopbal (4-4) zorgde middenvelder Ricksen dat Haan na afloop sprak van 'een aardig spektakel waar wij als Feyenoorders alleen niet zoveel aan hebben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden