Feyenoord doet aangifte van vervalsing

Feyenoord heeft gisteravond bij de politie aangifte gedaan van valsheid in geschrifte, na ophefmakende publicaties over de verkoop van Salomon Kalou en Dirk Kuijt aan een investeringsmaatschappij....

De Rotterdamse voetbalclub overlegde gisteren urenlang met juristen over mogelijke stappen. Feyenoord eist tevens dat het AD de berichtgeving rectificeert.

Het Algemeen Dagblad beroept zich op een document dat is ondertekend door een gevolmachtigd lid van de Raad van Commissarissen van Feyenoord en dat vandaag, na twee dagen van forse publicaties, deels in de krant is afgedrukt.

Opvallend daarbij is dat, volgens een van de betrokken AD-redacteuren, onder het ‘bewijsstuk’ alleen de vermelding ‘Feyenoord’ staat, plus een krabbel die zou kunnen doorgaan voor een handtekening van een van de leden van de Raad van Commissarissen.

De krant achtte het stuk en de aanvullende informatie dermate geloofwaardig dat werd besloten tot publicatie over te gaan, zonder wederhoor.

Feyenoord bezweert dat geen van de commissarissen (voorzitter Jorien van den Herik alsmede de leden Paul Smits en Willem Scholten), iets met de zaak van doen heeft. Het is een eenzijdig opgesteld document dat door de krant aan hun ter inzage is gegeven en dat niemand bij Feyenoord kent. De club laat de politie onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de eventuele valsheid in geschrifte.

Het AD schreef in de krant van zaterdag dat Salomon Kalou, zonder medeweten van de aanvaller zelf, voor negen miljoen euro is verkocht aan de investeringsmaatschappij Soccer Investments and Representations. Hij zou worden gestald bij Benfica, met de bedoeling hem na een of twee seizoenen door te verkopen. Dan zou Feyenoord weer meedelen in de winst.

Maandag volgde het bericht dat de helft van de transferrechten van topschutter Dirk Kuijt is verkocht aan dezelfde maatschappij. Alleen daarvoor zou Feyenoord al vijf miljoen euro ontvangen. De club was met stomheid geslagen en ontkende elke overeenkomst.

In het welles-nietesspel was een rol weggelegd voor de Portugees Nelio Lucas. De 26-jarige Lucas werkte voor de Stellar Group, een managementbureau met vertakkingen in vele landen, dat ongeveer 500 topsporters onder contract heeft staan. Lucas zou onlangs zijn overgestapt naar de vooralsnog volstrekt onbekende investeringsgroep Soccer Investments and Representations.

Wat in elk geval klopt: Lucas sprak met Rodger Linse, de zaakwaarnemer van Kalou. De Ivoriaan wil vertrekken bij Feyenoord en flirtte reeds met PSV. Volgens Feyenoord-voorzitter Van den Herik praatte Lucas eveneens met technisch-directeur Mark Wotte van Feyenoord.

Van den Herik hoorde pas van dat laatste onderhoud toen de commotie reeds was ontstaan: ‘Ik hoef ook niet van alle gesprekken van de directie op de hoogte te zijn, want dan kan ik beter weer kantoor gaan houden bij Feyenoord.’

Rob Jansen, zaakwaarnemer van Kuijt, had met helemaal niemand contact en bestempelde het verhaal vanaf het begin als ‘onzin’.

Feyenoord gaf zowel zaterdag als maandag een summiere verklaring. Die van maandag luidde: ‘Feyenoord wil nogmaals met klem herhalen dat er van een verkoop van Salomon Kalou en Dirk Kuijt aan een investeringsmaatschappij geen enkele sprake is. Feyenoord houdt – zoals al eerder duidelijk is afgesproken en gecommuniceerd – beide spelers aan hun contract.’

Daaraan voegde technisch directeur Wotte al in de middag toe dat ‘het wat ons betreft één groot misverstand moet zijn. Want de stelligheid waarmee het bericht wordt gebracht, komt niet overeen met wat wij de laatste dagen hebben gedaan. We gaan ervan uit dat beide spelers zondag tegen NAC beginnen en de rest van het seizoen bij ons blijven.’

De overeenkomst zou volgens het AD alleen geldig zijn als ook de spelers instemden. Beiden waren, ook in geval van echtheid van het document, niet van plan te tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden