Feyenoord dient fans van repliek

Spits Pierre van Hooijdonk ergerde zich gisteren 'kapot' toen hij het veld betrad vóór Feyenoord - AZ. In gezang eiste het volk bloed, zweet en tranen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Achteraf had slechts de verliezende trainer iets te klagen over de instelling van de manschappen. 'Ik kan kort zijn: het was een schandalige wanprestatie van AZ, in verdedigende, opbouwende en aanvallende zin', zei trainer Adriaanse, die alweer zijn derde nederlaag op rij leed.

De innige band tussen het legioen en Feyenoord erodeerde de laatste weken. De vaste bezoekers van De Kuip, die volgens het cliché door de week hard werken en in het weekeinde op het voetbalveld opgestroopte mouwen willen zien, waren weer massaal opgekomen, , hoewel ze dreigden af te knappen op hun favorieten.

Op de prestaties viel geen peil te trekken en over de inzet hadden ze ernstige twijfels. Dat is een niet helemaal onbegrijpelijk gevoel. In de reeks verloren duels van de laatste twee maanden waren er minimaal twee waarin Feyenoord zich te gemakkelijk opzij liet zetten: Dinamo Kiev-uit en RKC-uit.

Anderzijds is dat deels een gevolg van het scoutings- en transferbeleid in Rotterdam. Het is aan veel huidige Feyenoorders, Ono, Pardo, Kalou, Leonardo, Lurling en Van Persie bijvoorbeeld, niet altijd te zien of iets veel of weinig inspanning kost. Ze zijn geen voetballers die zich bikkelend over het veld bewegen. Hun spel is vooral gebaseerd op individuele kwaliteiten. Als ze daarmee niet uitblinken, blijft er weinig over om op terug te vallen.

Uiteindelijk is Rzasa misschien de hardste werker van allemaal, op het oog in elk geval, maar hij is uit beeld verdwenen omdat hij te slecht is als linksachter.

'We praten daarover in de kleedkamer', zei Van Hooijdonk na afloop over de vijandige bejegening van een deel van de fans. 'Sommigen bij ons gaan daar niet beter van voetballen.'

Het legioen floot ook van afkeuring na de wissel van Buffel door de momenteel impopulaire Lurling en, in iets mindere mate, Loovens (had blijkbaar Paauwe moeten zijn) door nieuweling De Nooijer.

Schandalig, noemt Van Hooijdonk de benadering door de eigen fans. 'Het is zo vernederend voor sommigen, zo denigrerend.' Maar helemaal onbegrijpelijk is het dus niet. Van Hooijdonk gaf vorige week in Heerenveen immers zelf ook al een signaal af, wat dat ook precies mocht inhouden, dat er iets moest gebeuren bij Feyenoord.

Allereerst was daar de transfer van de 33-jarige verdediger Gérard de Nooijer van Heerenveen. Een linksbenige verdediger was geen overbodige luxe, gezien de problemen met linksachters en de blessure van centrale verdediger Paauwe.

Vervolgens was de opstelling op vijf posities anders dan in Friesland. Doelman Lodewijks, die sinds een botsing met Vennegoor of Hesselink tobt met gekneusde ribben, was opgelapt omdat Feyenoord niet met de 17-jarige Hogedoorn wilde beginnen. Kalou en Pardo, wekenlang bankzitters, bezetten de vleugels. Paauwe was linksachter, de plek die al is ingenomen door Van Haaren (geblesseerd), Rzasa (gepasseerd) en Song (ook gekwetst). Emerton, een tijdje minder succesvol als middenvelder, was weer rechtsachter, ten koste van Gyan.

Opvallend was het goede spel van Pardo en Kalou tot de rust. Toch waren ze volgens trainer Van Marwijk de afgelopen weken nog niet toe aan een rentree. AZ, dat slap speelde als in de tijd van Van Stee, leverde geen tegenstand van betekenis. Bij het eerste (schot Ono) en derde doelpunt (schot Pardo) had doelman Moens nog pech omdat de bal van richting veranderde, maar de tweede treffer was symptomatisch voor het verweer: zelden zal een spits zo vrij hebben gestaan als Van Hooijdonk na de voorzet van Emerton.

Misschien was de uitslag uiteindelijk geflatteerd. Ono scoorde nog met het hoofd, net als Perez van AZ, Van Hooijdonk benutte een vrije trap na paniekachtig gedrag op en rond de doellijn, en invaller Bombarda profiteerde in de slotminuut na een snelle vrije trap van Lurling.

Feyenoord moet volgende week, in de moeilijke uitwedstrijd tegen NAC in Breda, trachten bij te blijven in de kampioensstrijd. Tijdens de winterstop volgen de praatsessies en beslissingen omtrent de selectie. Zo moet de clubleiding nadenken over opties in de aflopende contracten van Van Wonderen en Van Hooijdonk.

Dan gaat het nog niet eens over de mogelijke transfer van de topschutter, die volgens geruchten aanstaande is. Daarover kan/wil de spits nog niets zeggen. Ja, dat hij zich gevleid voelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden