Feyenoord begint met angstig partijtje in De Kuip

In het circus waar de elite van voetballend Europa zich aan een geldkraan laaft, bewoog Feyenoord zich in zijn eerste optreden voorzichtig over het helverlichte podium....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Over de Champions League, want zo is de officiële naam van het circus, is zoveel te doen. De kluizen van de Zwitserse bank zitten tjokvol met prijzengeld, de clubs die meedoen zijn het neusje van de zalm, de wedstrijden zijn talrijk, de televisie zendt alles uit en de stadions zijn goedgevuld.

En wat krijg je dan op zo'n eerste speeldag van de poule? Een zwak, tempoloos, angstig partijtje voetbal tussen Nederlanders die niet durven en Duitsers die niet hoeven.

Feyenoord maakte een mooi doelpunt, dat gebiedt de eerlijkheid te vermelden. Van Wonderen zette de Nederlandse kampioen halverwege de tweede helft op voorsprong, maar drie minuten later beleefde de Kuip een deja vu toen Bobic gelijkmaakte voor de nummer vier uit de vorige Duitse competitie. Want de naam Champions League is nogal misleidend. Uit grote voetballanden doet ook de nummer vier mee.

Fredi Bobic, de Duitser met Joegoslavisch bloed, voetbalde vorig seizoen nog voor VfB Stuttgart, toen hij in de laatste minuut 0-3 scoorde in de Kuip en Feyenoord daarmee een van zijn meest dramatische uitschakelingen in de Europese geschiedenis bezorgde.

In dat seizoen heerste Feyenoord wel over het Nederlandse voetbal, maar de deceptie tegen Stuttgart in het Uefabekertoernooi wierp een smet over het succesjaar.

De hunkering om zich opnieuw te meten met buitenlandse topclubs was groot en de vraag wierp zich voor de aftrap op waar de Rotterdammers internationaal staan.

Het zij gezegd dat het moeilijk voetballen is tegen Borussia, dat de beker in 1997 won. Trainer Skibbe had het centrum dichtgetimmerd met Stevic, Reuter en Nijhuis. De Nederlander Nijhuis, 33 jaar, debuteerde op Europees niveau en mocht dat doen tegen Cruz, de soms bewierookte en dan weer verguisde aanvalsleider. Nijhuis kweet zich, tot het moment waarop hij uitviel met een blessure, uitstekend van zijn taak. Cruz viel, afgezien van zijn rol bij het doelpunt, vooral op door balverlies te lijden en overtredingen te maken.

Feyenoord acteerde in de eerste helft nerveus en durfde weinig aanvallend te spelen. Afgezien van Cruz waren Van Vossen, Bosvelt, Paauwe en Rzasa in zeer matige doen. Beenhakker ruilde linksachter Rzasa in de rust volkomen terecht in voor De Visser, die de positie van Paauwe innam op het middenveld. Paauwe verhuisde naar linksachter.

Borussia kan, zo bleek in de bijna uitverkochte Kuip, razendsnel overschakelen van defensie naar aanval en het was enigszins begrijpelijk dat Feyenoord angst koesterde voor die spelopvatting. Möller en Ricken waren de aanjagers van dat lepe spelletje dat voortdurend dreiging schiep. Bij balverlies van Feyenoord, en dat deed zich nogal eens voor, stichtten de Duitsers met één pass gevaar.

Alleen Feyenoords laatste kwartier voor rust was goed. Toen speelden de Rotterdammers wat gedurfder en zetten ze Borussia vast. Paauwe, Van Gastel en Bosvelt waren met schoten dichtbij een doelpunt.

Feyenoord probeerde na rust zijn overwicht vast te houden en uit te buiten. Een van de beste spelers was, net als in voorgaande duels tijdens de competitie, rechtsbuiten Bonaventure Kalou. De Ivoriaan passeerde zijn Braziliaanse opponent Dédé telkens, hoewel de voortzetting te wensen overliet. Dédé kreeg in de loop van de tweede helft de gele kaart en was een paar keer in de buurt van rood.

De treffer, na 67 minuten, leek Feyenoord te bevrijden. Van Wonderen waagde zich voor het eerst naar voren en ging de combinatie aan met Cruz. De Argentijn nam de bal ongelukkig aan, maar herstelde zich met een prachtig omhaaltje dat Van Wonderen volkomen onverwacht voor doelman Lehmann zette. De afronding door de reserve-international was uitstekend.

Trainer Beenhakker memoreerde na afloop de kans op 2-0 die zijn elftal vlak na de openingstreffer miste. Scheidsrechter Aranda kende de voordeelregel toe na een overtreding op Van Gastel, waarna Tomasson en Van Vossen met de van hun bekende snelheid richting Lehmann trokken. Paauwe was meegeslopen en schoot na het passje van Tomasson naast.

Vlak na die kans viel de Duitse gelijkmaker uit het niets. Bobic was Konterman te snel af na een voorzet van Reina. De treffer was voor beide ploegen weer aanleiding om de defensieve stellingen te betrekken.

Wat de 1-1 voor Feyenoord waard is, zal over een aantal weken blijken. De feiten wijzen uit dat de Rotterdammers de afgelopen jaren goede resultaten behaalden in Duitsland, onder meer tegen Werder Bremen en VfB Stuttgart. Maar eerst volgt nog een aantal andere duels, waaronder dat van volgende week tegen Rosenborg. Gezien de uitslag van de Noren tegen Boavista (3-0 winst) mag Feyenoord zich beschouwen als een gewaarschuwd man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden