Ferguson ligt zwaar onder vuur bij Manchester

Voor het eerst in 19 jaar roepen de fans van Manchester United openlijk om het ontslag van manager Alex Ferguson....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer, die de club in de zomerovernam voor 1,1 miljard euro, wilde na de sof in de Champions League enna de magere 1-1 van gisteren tegen Everton de paniek niet verder vergrotenmet nieuwe onheilstijdingen.

Maar de Amerikaan, die beide zonen in het bestuur van de voetbalclubzette, zal de financiële klap die gepaard gaat met de uitschakeling in deChampions League, moeilijk kunnen accepteren. Hij kocht de club immers nietals een dure hobby - zoals Abramovitsj deed met Chelsea - maar als een metleningen gefinancierde belegging die moet renderen.

Het missen van de volgende ronde door de nederlaag tegen Benfica kostde club direct 7,5 miljoen euro, maar de indirecte kosten kunnen oplopentot 150 miljoen.

Manchester lijkt in een neerwaartse spiraal te zijn beland. Sinds 1995had het altijd de poule overleefd. Ferguson sprak daarom al over hetopbouwen van een nieuw team. De media denken echter dat iemand anders danFerguson dat beter kan doen.

De ondergang in de Champions League staat dit jaar niet op zichzelf.Het rommelt al geruime tijd binnen de club. Eerder liep sterspeler RoyKeane weg na kritiek op zijn ploeggenoten. Ook is Manchester United nietlanger de rijkste club ter wereld. Die 'titel' behoort nu Real Madrid toe.Ferguson is een ontsnappingskunstenaar, maar deze keer lijkt hij alleen nogte kunnen overleven met een inhaalrace in de competitie.

Maar daar lijkt het vooralsnog niet van te komen. De recordkampioenspeelde gisteren op Old Trafford moeizaam gelijk tegen Everton en liepdaardoor een plaats verlies op de ranglijst op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden