Fenner overtuigde turners ervan dat ze over water konden lopen

Twijfel was een begrip voor sukkels. Voor turncoach Mitch Fenner was er een rechte lijn naar succes. Als je er maar in geloofde.

Mitch Fenner kon vaderlijk zijn. De Nederlandse turnmannen geloofden in zijn aanpak. Beeld anp
Mitch Fenner kon vaderlijk zijn. De Nederlandse turnmannen geloofden in zijn aanpak.Beeld anp

Als een Nederlandse turner over een maand in Rio een olympische medaille verovert, dan zal die worden opgedragen aan de zondag overleden Mitch Fenner. Zelden inspireerde een coach een team zozeer als de Welshman deed met een groep jonge Nederlandse gymnasten. Hun en zijn beloning: plaatsing voor de Spelen van Rio.

Fenner, 70 jaar geworden, bracht met zijn peptalks en motivatiespeeches, beperkt van duur overigens, dat geloof over op zijn turners. Rio, ze zouden er staan. Niet één turner, zoals Epke Zonderland in Peking en Londen, maar vijf. Fenner had er in Rio bij willen zijn, maar overleed aan de gevolgen van darmkanker.

Fenner coachte soms op afstand, zoals bij de WK van 2014, de EK van 2015 en het beslissende olympische kwalificatietoernooi (OKT) van 2016, afgelopen april in Rio. Hij zei dat zijn werk erop zat en dat de zaalcoaches Daniël Knibbeler en Bram van Bokhoven het werk prima aan konden.

Skypecoaching

De goedlachse Brit, behalve trainer ook commentator bij de BBC, introduceerde een nieuw begrip in coachland: skypecoaching. Een assistent-coach of technisch medewerker liep met een laptop door de zaal, waardoor Fenner thuis in Cardiff kon meekijken naar de training of de wedstrijdoefening.

Fenner was de superpositivo die in 2010 het Nederlandse turnen binnen kwam. Technisch directeur Hans Gootjes zocht na het ontslag van Gerard Speerstra, de vaste coach van Epke Zonderland, een man met visie, overtuiging en ervaring. Gootjes twijfelde geen moment na hun eerste gesprek. Hij had zijn man gevonden.

De kleine kolonel

Fenner kon vaderlijk en meesterlijk zijn. Hij was soms de kleine kolonel, dan weer de dominee. Twijfel was een begrip voor sukkels. Wie hem hoorde, dacht dat er een manier was om over water te lopen. In Fenners opvatting was er een haast rechte lijn naar succes. Als je er maar in geloofde. De Nederlandse turnmannen geloofden in de aanpak van Fenner.

Hij zei dat Rio door de 'voordeur' haalbaar was. Dat lukte niet bij de WK van Glasgow, eind vorig jaar, het laatste toernooi waar de coach wegens een pauze in zijn ziektebehandeling aanwezig kon zijn. Het werd de zijdeur, het OKT van april. De Spelen zou Fenner op afstand volgen, thuis via skype voor raad en instructie. Die apotheose was hem niet gegund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden