Feller, standvastiger Atlético overklast Barcelona in Champions League
Messi, Neymar en Suárez waren schimmen in een vijandig pakhuis, Saúl Niguez, Griezmann, Koke, Gabi en al die anderen van Atlético Madrid ontpopten zich tot luid bejubelde helden in stadion Vicente Calderon, dat verdronk in geluk.
Atlético was woensdag in de kwartfinales van de Champions League beter dan Barcelona, standvastiger, feller en, vooral, meer een team, dat door trainer Diego Simeone zo perfect is gevormd naar zijn eigen gestalte. 'Samen naar de overwinning', beeldden de mensen in het stadion uit, voor de uittrap, en zo was het. Net als twee seizoenen geleden, toen Atlético uiteindelijk de finale verloor van stadgenoot Real, schakelde de ploeg Barcelona uit, na de zege met 2-0, door twee treffers van Griezmann. Barcelona beklaagde zich dat het in de slotminuut geen penalty kreeg na hands van Gabi.
Atlético is de blauwdruk van de teamgedachte, de overtreffende trap van winnaarsmentaliteit, studiemateriaal voor elke cursus. Atlético moest en wilde winnen en dat lukte, voor het eerst in vier pogingen tegen Barcelona dit seizoen. Wat Barcelona wilde, bleef tot in het laatste half uur onduidelijk. Het elftal doet dappere pogingen een tot vorige maand opnieuw uitstekend seizoen in korte tijd te verpesten, al is de ploeg dan nog koploper in de competitie ondanks twee opeenvolgende nederlagen en is de bekerfinale bereikt.
Beton
Atlético - Barcelona, opgevoerd in een stadion dat zong als tijdens de finale van de korendag, zat 36 minuten gegoten in het korset van beton. Atlético moest met 1-0 winnen, maar nam de tijd voor die ene benodigde treffer. Barcelona had genoeg aan 0-0 en wachtte op de storm. Het hield de ruiten alvast gesloten en de deur dicht. Zo ontstond een intense, doch aanvankelijk redelijk vlakke wedstrijd, met twee kansjes van de thuisclub in de beginfase, na een schot van Gabi en een kopballetje van Griezmann.
Maar toen, in de 36ste minuut, toen kwam die dus die geweldige voorzet van Saúl Niguez, vanaf rechts, met de buitenkant van de linkervoet, nadat hij de bal even controleerde met het dijbeen. Een voorzet, bijna als een eerbetoon aan Johan Cruijff, de koning van de buitenkant wreef. Daarop volgde de prachtige kopbal van de volledige vrije Antoine Griezmann, de geweldige Fransman, de belangrijkste aanvaller van het gastland van het EK, nu Benzema gedwongen thuisblijft; 1-0.
Ja, en toen moest Barcelona komen en scoren, toen moest Barcelona de apathie van zich afschudden, het middenveld in bezit nemen, de aanvallers proberen te bereiken. Probeer dat maar eens in Vicente Calderon, dat bij de laatste veertien thuisduels twee treffers incasseerde. Misschien was het relatief eenvoudig geweest als de topaanval in topvorm was geweest, maar het lijkt alsof ze bij hun WK-kwalificatieduels in Zuid-Amerika iets van hun krachten op het verre continent hebben achtergelaten.
Moeilijke fase
Barcelona is het even kwijt, en dat is lastig en vervelend in de beslissende fase van het seizoen, nadat in 2015 van de zes prijzen die er te winnen vielen vijf werden gewonnen. Messi wacht al weken op zijn 500ste doelpunt voor Barcelona. Suárez scoorde vorige week weliswaar twee keer in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd, maar hij is hij niet de man in supervorm van een paar maanden geleden, net als Neymar. Ze gleden ook veel te vaak uit. Hoe kon dat toch, dat die van Barcelona telkens uitgleden en die van Atlético bleven staan, als onversaagde soldaten aan het front?
Na rust ging de thuisploeg aanvankelijk feller op jacht naar de 2-0 dan Barcelona naar de 1-1. Koke legde de bal net niet goed terug op Carrasco, Saúl Niguez kopte op de lat. Pas daarna kwam Barcelona, maar Gabi haalde de inzet van Alba van de lijn. Suarez kreeg weer eens slechts geel, na een elleboogstoot op het oog van landgenoot Godin. Neymar mocht blij zijn met geel, na een soort natrapbeweging op Juanfran. Barcelona viel aan het zijn allen, Atlético verdedigde met elven. Slechts één man, doelman Oblak, droeg keepershandschoenen. De andere spelers van het elftal waren zijn secondanten, de hulpdoelmannen in feite.
Atlético hield in de opgefokte slotfase stand en scoorde uit een strafschop zelfs 2-0, toen Iniesta hands maakte na een counter en opnieuw Griezmann het vonnis voltrok. De ongeschreven wet van de Champions League blijft derhalve staan: nooit sinds de naamgeving Champions League in 1992 won een elftal twee seizoenen op rij. Barcelona doet afstand van de beker, maar opnieuw dingen twee Spaanse clubs mee naar de titel van 2016: Real Madrid en Atlético, in gezelschap van Bayern München en Manchester City.