Felle kritiek op repetitie voor Spelen

‘Een schandalige vertoning. Veel toeschouwers voelden zich bedrogen.’ De Chinese staatspers was maandag ongekend kritisch bij de slotakte van de nationale kampioenschappen, die de afgelopen twee weken in de oude keizersstad Nanjing aan de oostkust bij Shanghai werden gehouden....

De kampioenschappen werden in China beschouwd als een generale repetitie voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De felle kritiek betreft niet de organisatie – die was dankzij investeringen van ruim een half miljard euro in nieuwe sportstadions van wereldklasse. Sportieve mentaliteit, daar schort het aan, aldus de critici.

Een aantal Chinese sporters, vooral bij het boksen en het teakwondo, gooide er met de pet naar, omdat tevoren was afgesproken wie zou winnen, aldus de toonaangevende Engelstalige China Daily in een hoofdredactioneel commentaar. Ook met de discipline langs de lijn was het soms niet best gesteld. Trainers achtervolgden juryleden die onwelgevallige beslissingen namen, en scholden journalisten uit.

Volgens de China Daily dient de nationale sportwereld zichzelf dringend kritisch onder de loep te nemen. ‘Terwijl de Chinese samenleving bezig is afscheid te nemen van de oude staatsplanning, wordt deze sector nog steeds op een achterhaalde manier bestuurd, met veel bemoeienis van lokale bestuurders, rigide planning van de medaille-oogst en directe verbanden tussen sportieve prestaties en de beloning en promotie van trainers en officials.’

Aan de Chinese kampioenschappen deden bijna tienduizend atleten mee, verdeeld over 46 ploegen. Zij vertegenwoordigden de ruim dertig provincies van het land plus een reeks van staatsinstellingen, zoals het volksbevrijdingsleger, de spoorwegen en de post.

De nationale kampioenschappen worden elke vier jaar gehouden. Op deze tiende aflevering, de laatste voor Peking 2008, waren voor het eerst alle 28 olympische sporten present. Er werden zes wereldrecords verbeterd.

China mikt over drie jaar op een plaats in de topdrie van het medailleklassement. Om die positie te bereiken, wordt de training in de meest kansrijke takken van sport elk jaar verbeterd en geïntensiveerd, onder meer door het aantrekken van buitenlandse trainers. Vooral bij de atletieknummers willen de Chinese staatssportbestuurders de prestaties verhogen.

‘We hebben nog twee jaar en tien maanden tot de Olympische Spelen in Peking’, zei Feng Shuyong, de onderdirecteur van de atletiekbond. ‘In die tijd zullen we meer atleten laten meedoen aan de grote internationale wedstrijden, zodat ze ervaring kunnen opdoen en zich mentaal kunnen wapenen.’ Volgend jaar al wordt de eerste stap gezet: het aantal atleten dat aan buitenlandse wedstrijden mag deelnemen zal worden verdubbeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden