Felbegeerd goud voor 'onverslaanbare' Van Rhijn

Para-atlete Marlou van Rhijn heeft haar begeerde paralympische titel op de 100 meter binnen. Het is overigens niet het grootste pronkstuk in haar prijzenkast. 'Nee, dat blijft de 200 meter van Londen voor mij. Dat was de eerste en de mooiste', sprak de Purmerendse met de merknaam Blade Babe na haar zege in het Olympisch Stadion van Rio.

Marlou van Rhijn. Beeld afp

Van Rhijn versloeg in de race van zaterdagavond, het voorlaatste nummer van het overladen atletiekprogramma in de Braziliaanse metropool, de concurrentie met minimaal verschil. De gevreesde Duitse Irmgard Bensusan, een vrouw zonder amputatie, moest op de streep tweehonderdste van een seconde toegeven: 13,02 om 13,04 seconden. In onderlinge afstand ging het om een stuk of vijftien centimeters.

'Ik wilde hier niet het Duitse volkslied horen, ik wilde het Nederlandse volkslied', zo uitte Van Rhijn (24) zich over haar motivatie om toe te slaan in de finale. In Londen werd ze vier jaar geleden nog verslagen door de Francaise Le Fur. Nu ging de strijd tussen wereldrecordhoudster Van Rhijn en de door haar min of meer gehate Duitse van Zuid-Afrikaanse afkomst, Irmgard Bensusan.

De Duitse atlete, die in haar valide atletiekjaren 11,6 liep over de 100, was de vrouw op wie gejaagd werd. Zij is, met een gehinderde voet, onder luid protest van andere loopsters, toegelaten tot de geamputeerdencategorie, De Britse Sophie Kamlish die eerder op de dag de series had gedomineerd en een wereldrecord voor enkel geamputeerden (T44) had gelopen, bleek deze avond nog niet de geboren winnares. Ze eindigde zelfs buiten de medailles.

Marlou van Rhijn nadat ze de 100meter won. Beeld photo_news

Rekenwerk

Van Rhijn, vierde in de heats, was wel wat geschrokken van haar eigen verrichting in de eerste ronde, maar ze bleef haar grote zelfvertrouwen houden. 'Het komt goed, Purcy. Het komt goed', sprak ze tegen haar coach Purcy Marte. Die had zelf ook geen moment getwijfeld.

In de race rukte Van Rhijn van de zevende plaats na veertig meter op naar de eerste positie na 98 meter. Ze timede voortreffelijk. Als altijd speelde ze met de blades die als zij de springveren in zekere ontspanning onder zich laat roffelen het meeste resultaat bieden.

Na de finish durfde de Nederlandse niet direct te juichen. Ze wachtte het scorebord af en was toen blijer dan bij het 200-goud van twee dagen eerder. Dat was een gecalculeerde overwinning. De zege op de 100 meter leek pas bij de laatste passen iets van rekenwerk in zich te hebben.

De schrik van een grote achterstand, op blades is starten uit de blokken een moeizaam karwei, is vooral voor buitenstaanders. Bladerunners als Van Rhijn weten dat in het tweede deel van de race hun voordeel zich gaat aandienen. Dan gaan ze aan snelheid winnen, waar anderen lichtjes verzwakken.

Concurrentie

Over de concurrentie maakt Van Rhijn zich niet druk, zei ze nadat ze de 100 meter won tegen verslaggever John Volkers. 'Ik heb grip op wat ik doe. Wat zij doen, moeten zij weten. Zolang ik maar als eerste over de finish kom.'

Start

Met de start valt of staat een race als die van Van Rhijn. 'Ik moet met mijn lichaam snel in de goede hoeken komen, om daarna volle push te kunnen gaan geven. Dat lukte. Nu ga ik hem winnen ook, dacht ik.'

Ze meende na zeventig meter al naast Bensusan gekomen te zijn. Dat was vele meters later. Het tekent haar vertrouwen. Denken liet ze deze keer achterwege tijdens de race, waarin ze eigenlijk dacht haar eigen wereldrecord (12,79) te moeten verbeteren. 'Ik was tevoren zoveel agressie aan het oproepen dat ik dacht gaan, gaan, gaan. Het was niet meer nadenken over hoe ik zou liggen.'

Het pakte uit zoals ze het zich had voorgesteld. In het gecombineerde veld van T44 en T43 is zij de snelste van de wereld. Dat had haar zodanig gerustgesteld dat de nipte overwinning in de grote finale van de Paralympische Spelen een volkomen logische uitkomst was. Marlou van Rhijn, de wereldkampioen op de 100 van 2013 en 2015, bewees nog eens haar onverslaanbaarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden