Federer danst, De Bakker sjokt - Nederland verliest

Thiemo de Bakker was veel minder fit dan de soeverein spelende  Roger Federer. De Nederlander verloor met 6-3 6-2 6-4. Nederland verliest de ontmoeting met 3-1 en blijft in de eerste divisie van de Davis Cup.

Robert Misset
Thiemo de Bakker verloor in drie sets van Roger Federer Beeld ap
Thiemo de Bakker verloor in drie sets van Roger FedererBeeld ap

Roger Federer hoopte het Davis Cupduel met Nederland al te beslissen in het dubbelspel, maar de 34-jarige Zwitser werd zondag tot overwerk gedwongen. In het beslissende enkelspel tegen Thiemo de Bakker hield hij de Nederlandse gelegenheidskopman ook fysiek een spiegel voor. Halverwege de tweede set ging het licht uit bij De Bakker, waarna Federer zijn team soepel (6-3, 6-2, 6-4) voor de wereldgroep behield.

Roger Federer juicht na zijn overwinning tegen Thiemo de Bakker. Beeld reuters
Roger Federer juicht na zijn overwinning tegen Thiemo de Bakker.Beeld reuters

Haase

Het was al een wonder dat de ontmantelde, Nederlandse ploeg zonder Haase, Sijsling en Rojer pas op zondag definitief boog voor het Zwitserse Dream Team met Federer en Wawrinka. Door de voorspelbare 3-1 nederlaag speelt Nederland ook volgend seizoen in een Europees/Afrikaanse zone van de Davis Cup.

Op dat podium hoort het team van captain Jan Siemerink ook thuis, met slechts een speler (Haase) in de tophonderd. Federer moest zowaar drie keer opdraven in de Palexpo in Genève om Zwitserland te behoeden voor een blamage. Vorig seizoen bezorgden Federer en Wawrinka hun land de eerste Davis Cup in de historie, waarna ze in maart afzegden voor de eerste ronde tegen België. Prompt bleek hoe broos het fundament is onder het Zwitserse mannentennis. Ondanks twee zeges voor reserve Laaksonen werd Zwitserland veroordeeld tot een promotie/degradatieduel met Nederland.

Thiemo de Bakker serveert. Beeld epa
Thiemo de Bakker serveert.Beeld epa
Stanislaw Wawrinka en Roger Federer blijven met Zwitserland in de wereldgroep van de Davis Cup. Beeld afp
Stanislaw Wawrinka en Roger Federer blijven met Zwitserland in de wereldgroep van de Davis Cup.Beeld afp

Energie doseren

Voor een thuiswedstrijd bleken Federer en Wawrinka wel te porren. Ze moesten hun land ook nog een keer dienen om te mogen deelnemen aan de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Federer had zich ongetwijfeld willen beperken tot een single en een dubbel, maar evenals in 2012 in Amsterdam was hij tegen Nederland superieur in zijn twee enkelspelen.

De Bakker had twee vijfsetters in de benen en een dag na zijn 27ste verjaardag kon hij Federer slechts een halve set bijhouden. De Zwitser moest het chagrijn van zijn verloren dubbelspel met boezemvriend Marco Chiudinelli verbijten.

Op routine leek Federer de combinatie De Bakker en Matwé Middelkoop in vier sets weg te tikken, waarna ook hij de vermoeidheid na een intense US Open voelde. Als geen ander weet Federer echter zijn energie te doseren. Het duurde even voor hij zijn ritme vond. Nadat Federer op 3-3 in de eerste set met twee schitterende punten de servicebeurt van De Bakker afsnoepte, was het eenrichtingverkeer. Federer danste over de baan, De Bakker sjokte. Opnieuw bleek dat het eeuwige talent teveel leunt op zijn gouden handje en een fijne service. De tank was te snel leeg in de tweede set.

Roger Federer kwam in de Davis Cup ontmoeting opdagen, in tegenstelling tot een eerdere wedstrijd tegen België. Beeld reuters
Roger Federer kwam in de Davis Cup ontmoeting opdagen, in tegenstelling tot een eerdere wedstrijd tegen België.Beeld reuters

Krachthonk

In die fase illustreerde De Bakker waarom hij alweer twee jaar buiten de tophonderd staat. De nummer 2 van Nederland vertelde in Gèneve tevreden te zijn met zijn seizoen, omdat hij progressie ziet. In teamverband stijgt De Bakker altijd boven zichzelf uit, omdat hij gedijt in een strakke structuur.

Toch liet hij Wawrinka vrijdag in vijf sets ontsnappen, waarna Federer hem indirect de weg naar het krachthonk wees. Federer deed precies genoeg voor een zakelijke 3-0, De Bakker mocht op zijn tandvlees nog wat leuke punten maken. Captain Siemerink liet met Tallon Griekspoor en de 18-jarige junior Tim van Rijthoven de jeugd al ruiken aan de Davis Cup. Hij weet na de nederlaag tegen Zwitserland dat het Nederlandse team de komende jaren in de anonimiteit dreigt te verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden