FC Utrecht telt zegeningen van Europees voetbal

FC Utrecht treft vanavond de Zweedse kampioen Djurgardens IF in de eerste ronde van de UEFA Cup, maar Stadion Galgenwaard zal niet uitverkocht zijn....

Van onze verslaggever Poul Annema

Na zijn bezoek aan FC Utrechts competitie-optreden tegen NEC stapelde Jonevret, zondag, de complimenten zo snel op elkaar, dat er uiteindelijk maar één conclusie mogelijk was: de Nederlandse bekerhouder is vanavond de onbetwiste favoriet.

Jonevret mag zich omzichtig in de rol van underdog manoeuvreren, zijn collega Foeke Booy van FC Utrecht heeft geen moeite met de hem toegeschoven rol. Zoals zo vaak in zijn nog prille carrière toonde hij zich aan de vooravond van een nieuw Europees avontuur een realist met gevoel voor zuivere verhoudingen.

Djurgardens IF mag geen internationale hoogvlieger zijn, Booy is zich zeer bewust van de pijn die deze stugge tegenstander hem kan doen. Maar los daarvan kijkt hij ook over de dubbel met de Zweden heen en telt hij de zegeningen van voetbal op dit niveau.

'Als we favoriet worden genoemd, moeten we daarmee ook maar leren omgaan. Dat is goed voor het team, goed voor de ontwikkeling van de spelers. De charme van Europees voetbal is de korte confrontatie met een volslagen onbekende tegenstander. Alles is anders op zo'n moment: de tegenstander, de scheidsrechter, de ambiance en ook de Europese normen zijn onvergelijkbaar. Want, hoe wrang dat ook klinkt, je moet ook een beetje maling hebben aan het publiek, we willen immers een ronde verder komen. Daar draait alles om', zegt Booy.

Let op: Jonevret heeft FC Utrecht de favoriet voor de tweekamp genoemd, Booy zelf is aanmerkelijk behoedzamer in zijn bespiegelingen. Hij heeft de Blue Saints, zoals de club in eigen land wordt genoemd, afgelopen zaterdag bekeken in de competitiewedstrijd tegen Hammerby IF (1-0 winst) en heeft de videorecorder de afgelopen aan het gezinsgebruik onttrokken om de talloze beelden van de komende tegenstander te kunnen zien. Daarbij was ook de registratie van het opzienbarende gelijkspel van Djurgardens tegen Juventus, waar de Zweden lang een 2-0 voorsprong koesterden.

Booy zegt genoeg van zijn tegenstander te weten. 'Het is een ploeg als NEC', zegt hij, de tegenstander die zondag met 1-0 werd verslagen. 'We zullen snel het initiatief moeten nemen en tegelijkertijd moeten uitkijken dat we niet in het mes lopen, want kwaliteiten hebben ze wel. Een beer van een vent in het doel, een Stijn Vreven-achtige verdediger achterin en een hele goede spits in Tobias Hysén, wiens vader (Glen) jarenlang bij PSV heeft gespeeld.

In een vergelijking met de tegenstanders die FC Utrecht de afgelopen jaren op Europees niveau tegenkwam zegt Booy: 'Ik schat Djurgardens IF hoger in dat het Sloveense MSK Zilina dat we vorig jaar hebben uitgeschakeld, maar lager dan Legia Warschau.'

De kwaliteiten van de tegenstander mogen hem deze weken vermoeien ('Waar ik denk dat we deze slag kunnen winnen vertel ik niet', zei hij gisteren), hij is ervan overtuigd dat hij met zijn eigen ploeg op het goede spoor is. FC Utrecht moest voor het tweede achtereenvolgende jaar kwaliteit inleveren, de trainer schat het niveau van zijn huidige selectie niettemin hoger in dan die van vorig jaar.

'We zijn volwassener geworden', zegt Booy 'Ook door de Europese ervaring. De meeste van onze spelers weten nu wel wat er voor komt kijken als je in de UEFA Cup speelt. Dat geldt uiteraard niet voor de jongsten, van wie ook nu een aantal in de ontwikkeling stagneert. We willen met Van den Bergh en Douglas juist op de vleugels veel snelheid ontwikkelen, maar als deze spelers hun dag niet hebben zit er weinig achter om dat te compenseren.'

Wanhoop is een woord dat Foeke Booy niet lijkt te kennen, hij heeft met zijn no-nonsense opvattingen in Utrecht een sfeer gecreëerd, waarin voetballers lijken te gedijen. Met de vierde plaats op de eredivisieranglijst onderstreept hij ook nu weer het hoge nievau van zijn spelersmateriaal.

Zijn ambities reiken dit jaar tot over de landsgrens. De nieuwe opzet van de UEFA Cup garandeert hem in de volgende ronde in elk geval van nog twee thuiswedstrijden. 'Daarom moeten we Djurgardens IF thuis in elk geval met één of twee doelpunten verschil verslaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden