FC Utrecht bezorgt Blind déjà vu

Zullen de gedachten van Danny Blind gisteren nog even zijn teruggegaan naar 20 maart 2005, toen hij voor het eerst als hoofdcoach van Ajax op de bank zat?...

Van onze verslaggever Charles Bromet

Nu, tien maanden later, kijken droevige ogen op naar het scorebord als FC Utrecht de Arena met een 4-1 zege verlaat. Hoewel Ajax deze keer niet is weggespeeld, zal het gemoed van Blind er niet minder zwaar om zijn geweest. ‘We hebben continu achter de feiten aangehold’, zei hij.

De zevende nederlaag van het seizoen – koploper PSV heeft inmiddels een voorsprong van zeventien punten opgebouwd – heeft geleid tot een val naar de zevende plaats op de ranglijst. En zonnige vooruitzichten zijn er ook al niet, met uitwedstrijden tegen Heerenveen (donderdag, in de beker) en Feyenoord (zondag, in de competitie) in het verschiet.

Over de aanstaande confrontaties in Heerenveen en Rotterdam zei Blind: ‘Tja, de KNVB heeft ze nu eenmaal op het programma gezet, dus ze zullen toch echt moeten worden gespeeld.’ Hij zegt het met een kwinkslag, maar de beproevingen zullen hem zorgelijk stemmen.

Waarschijnlijk om zichzelf gerust te stellen, kondigt hij alvast de rentree aan van de geblesseerde Sneijder. Al is het de vraag of het wel zo verstandig is de 21-jarige middenvelder in het basiselftal te laten terugkeren, net nadat hij aan beide hamstrings geblesseerd is geweest. Kou en harde speelvelden lijken niet bevorderlijk voor een geslaagde rentree.

Maar Blind is een coach in nood. Hoewel het publiek zich nog nimmer tegen hem heeft gekeerd en de Ajax-leiding het vertrouwen in hem blijft uitspreken, is hij in het nauw gebracht. Ajax moet bij de eerste vijf ploegen eindigen om via de play-offs nog kansrijk te zijn voor de Champions League. Maar zelfs dat lijkt een lastige opgave voor zijn wankelmoedige selectie.

Miljoenenaankoop Huntelaar wacht na drie wedstrijden nog op zijn eerste doelpunt, en hoopt donderdag in Heerenveen weer gewoon spits te zijn. Als ‘schaduwspits’, de positie die Blind hem tegen Utrecht had toebedacht, heeft hij geen waarde voor het elftal. Buiten zijn schuld is hij daardoor nog steeds een vreemdeling in het Ajax-shirt.

De strafschop – na negen minuten toegekend, als Utrecht dankzij een snelle treffer van Ramzi al met 1-0 voorstaat – gaat aan zijn neus voorbij. Galasek schiet de bal hoog over, een misser die het elftal van Blind niet meer te boven komt.

Ramzi, die drie keer zal scoren, en Nelisse (strafschop) laten Ajax hevig bloeden. De treffer van Rosenberg kort na rust, zijn achtste van het seizoen, is zonder betekenis. Een minuut na het doelpunt van de Zweed maakt Utrecht namelijk alweer 2-1. Dat is een herhaling van het scenario tegen Twente van vorige week, al wist Ajax toen nog te ontsnappen.

In de Arena is er op deze zondag geen ontsnapping mogelijk. Utrecht voetbalt slim en gegroepeerd, is tactisch uitstekend georganiseerd en wint, na de 1-0 van 27 november in stadion Nieuw Galgenwaard, opnieuw van zijn meest gehate opponent. Coach Booy glundert na afloop en zegt dat heel veel mensen in de regio vast blij zullen zijn. Zes punten in een seizoen tegen Ajax – en er valt helemaal niets op af te dingen.

Booy verdient dan ook alle lof voor de wijze waarop hij Utrecht na een valse seizoenstart – na vier wedstrijden had Utrecht slechts één punt behaald – naar de vierde plaats op de ranglijst heeft geleid.

Moeiteloos zijn de nieuwelingen Caluwé (Willem II) en Ramzi (AZ) in de winterstop ingepast. Bovendien is het bewonderenswaardig dat het team zich zo goed heeft ontwikkeld, nadat het plotselinge overlijden van centrale verdediger David di Tommaso, eind november, de selectie als een mokerslag raakte.

Utrecht is dan ook een hecht gezelschap, waarin spelers niet alleen weten wat er van hen wordt verlangd, maar ook klaar staan om elkaar in netelige situaties te hulp te schieten. Ajax heeft in dat opzicht nog een lange weg te gaan.

En het team lijkt zich dat ook te realiseren, getuige de realistische conclusies van neo-international Maduro. Van hem wordt leiderschap verwacht. ‘Maar ik heb juist iemand naast mij nodig die míj stuurt. Want ik ken de oplossing ook lang niet altijd.’ Er klinkt geen wanhoop in zijn stem. Maduro is slechts eerlijk en brengt een probleem onder woorden waarvoor de club nog immer de oplossing moet vinden.

Het is voor Ajax te hopen dat Danny Blind die oplossing weet te verzinnen. Want de wedstrijden tegen Heerenveen en Feyenoord zullen het uiterste van zijn tactische capaciteiten vragen. En waarschijnlijk nog wel meer dan dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden