FC Twente van schlemiel tot winnaar na trainingskamp in 'bedevaartsoord' De Lutte

Is De Lutte het Lourdes van Nederland? FC Twente verbleef een nachtje in het naburige dorp, van donderdag op vrijdag, en boekte zondag een nooit verwachte 4-0-zege op FC Utrecht.

Thomas Lam scoorde de 2-0 voor FC Twente.Beeld Proshots

De schlemiel verpulverde zo de sensatie van de eerste competitieweken. FC Twente startte het treffen in eigen huis met nul punten uit de eerste vier duels en een bijbehorende emmer hoon, FC Utrecht swingde naar negen punten en kende sterke optredens in Europees verband. FC Utrecht had binnen vijf minuten drie keer kunnen scoren, maar de bal weigerde het net te kussen. Aan de andere kant gebeurde dat daarna wel vier keer, via al praktisch afgeserveerde Twentespelers Boere, Lam, Slagveer en Assaidi. Dan ga je aan wonderen denken.

Van kampioen naar bedelaar

De nek van Twentecoach René Hake hing al in de strop, commercieel en technisch directeur Jan van Halst stond direct achter hem in de rij. Een zielloos, kwaliteitsarm FC Twente doolde de voorbije maand door de competitie, in niets herinnerend aan de ploeg die in 2010 kampioen werd en in de jaren daarop enthousiast meestreed om de prijzen. FC Twente was de hemelbestormer, maar had daarbij onder voorzitter Joop Munsterman zo veel rare financiële trucs uitgehaald dat ze transformeerde tot bedelaar.

Vorig seizoen, toen de laatste duurbetaalde spelers waren uitgezwaaid, presteerde FC Twente zelf sensationeel met een zevende plaats. De beste spelers van die ploeg spelen nu elders. Desondanks groeiden de verwachtingen.

Van Halst: 'Als speler werd ik een keer derde met FC Twente onder de Duitse coach Hans Meyer. Die zei: 'Wir siegen uns selbst Tod, oftewel we winnen onszelf dood. Zo voelt die zevende plek ook een beetje. Tegelijkertijd wil je ambitieus zijn.'

Beeld Proshots

Trainingskamp

Er kwamen nieuwe spelers. 'En die hebben echt wel kwaliteit. Maar je zit in de categorie dat ze een kras hebben. De een wat dieper dan de ander. Daar moet eerst wat weefsel omheen voordat ze echt van waarde zijn.'

Er volgde vorige week beraad. Staf en directie opteerden onder meer voor een uitstapje naar het rustieke landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte, zo'n 25 kilometer verderop, waar Ajax in de zomer steevast een week resideert en, veelal aan de hand van Nederlandse coaches, ook Everton, Southampton, Bayern, Porto en Schalke bivakkeerden. Het is een fraai hotel, er zijn wat aardige voetbalvelden, maar in De Lutte is verder weinig te beleven. In die luwte is het prettig aanscherpen, ondervond ook FC Utrecht anderhalf jaar geleden.

Gerept werd over een heus trainingskamp als noodgreep om de Twentse crisis te bezweren. Spelers zouden klaar zijn met Hake. Van Halst glimlachend: 'Alles is nu even nieuws rond ons. Ik denk niet dat zo'n uitstapje de hoofdoorzaak is van onze overwinning. Maar het is goed om soms even weg te gaan, om ook 's avonds bij elkaar te zitten.'

'Het slechtste Twente ooit'

Van Halst stelde zelf ook een daad. Hij schuift niet meer aan bij Ziggo Sport als analyticus, zijn vaste job voordat hij in juni 2016 bij Twente aantrad. 'Dat heeft niemand van de club me om gevraagd. Ik vind dat nu alle aandacht naar Twente moet.' Spijt van zijn terugkeer naar de bekraste club heeft hij niet. 'Analyseren is makkelijker en het is de vraag of je zomaar kunt terugkeren. Maar ik had eeuwig spijt gehad als ik niet weer bij Twente was ingestapt.'

Clubwatchers omschreven de huidige ploeg als 'het slechtste Twente ooit'. Wie zondag de eerste minuten aanschouwde, ging daarin mee. FC Utrecht kreeg twee enorme kansen, vriendelijk aangeboden door Twentespelers Van der Lely en Liendl. Maar Utrechtspelers Kerk en Labyad sprongen er nogal makkelijk mee om.

FC Utrecht is nu de uitdager, het voetbalde vaak makkelijker dan de topdrie, maar zondag speelde het wat al te relaxed. De veelgeprezen coach Ten Hag nam dat zichzelf kwalijk.

Bedevaartsoord

De eerste de beste ontsnapping van Twentespits Boere, leidend tot een doeltreffend tikje over Utrechtdoelman Jensen gaf Twente vleugels.

Vooral de linkerkant fladderde enthousiast, aangestuurd door de ongrijpbare flankspeler Assaidi. Scharend, versnellend, slim passend bij onder meer de 3-0 en zelf de 4-0 scorend. De veertienvoudig Marokkaans international deed denken aan de speler die zeven jaar geleden bij sc Heerenveen doorbrak. Na mislukte avonturen bij Liverpool en Stoke City en talloze blessures voelde zijn flonkerende optreden bijna als een wedergeboorte, vertelde hij na afloop.

Na zijn doelpunt rende hij naar de bank, oproepend tot een groepsknuffel. 'Dit is voor de trainer', zei hij wel tien keer in drie minuten interview.

Oussama Assaidi viert zijn goal voor FC Twente.Beeld Proshots

Wat was de rol geweest van bedevaartsoord De Lutte, volgens hem? 'Er zijn keiharde woorden gevallen. In positieve zin. Je komt tot elkaar, maar dat proces is al langer aan de gang.'

De zege brengt de lach terug in Enschede. Stemmen gaan op om de komende week ondanks een midweekse bekerwedstrijd toch even De Lutte aan te doen. Van Halst, gekscherend: 'Never change a winning trainingskamp.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden