ReportageFC Twente

FC Twente terug in de eredivisie, en dat zorgt voor optimisme tijdens de open dag in Enschede

Een jaar na het dieptepunt in de clubhistorie (degradatie en een dreigend faillissement) is FC Twente terug in de eredivisie. Handhaving is komend seizoen het doel. ‘Twente is een heel belangrijke factor in deze regio’.

Spelers van FC Twente worden voorgesteld aan het eigen publiek in de Grolsch Veste.Beeld Jiri Büller

Voor de ingang van de fanshop staat een lange sliert supporters. Op het plein bij het stadion krioelt het van de kinderen in FC Twente-tenue. Spelers delen onophoudelijk handtekeningen uit. En medewerkers lopen trots met de tekst ‘Twente komt eraan’ op hun borst.

De landskampioen van 2010 is na een jaar in de eerste divisie terug op het hoogste niveau. Dat zorgt zondag voor optimisme tijdens de open dag. Al is de harde werkelijkheid nooit ver weg. Twente mag met een begroting van 23 miljoen euro en meer dan 20 duizend reeds verkochte seizoenskaarten nog altijd tot de grootste clubs van Nederland behoren, de realiteit is weerbarstiger.

‘De club zit in een strak keurslijf’, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. Financiële luchtfietserij in de jaren na de behaalde landstitel in 2010 bracht Twente aan de rand van de afgrond, met degradatie in 2018 als absoluut dieptepunt. Een faillissement leek onafwendbaar. Tot de regio zich als een man achter de club zette.

Sponsoren, fans en investeerders zamelden geld in om de club overeind te houden. En ook de gemeente stak voor de zoveelste keer de helpende hand uit. ‘Twente is een heel belangrijke factor in deze regio’, aldus Van der Kraan.

Met de steun van het achterland lukte het Twente in april om binnen een jaar terug te keren naar de eredivisie. Het moest de eerste aanzet vormen voor de wederopstanding van de gevallen grootmacht. ‘Al heeft de club nog wel even nodig om er weer helemaal bovenop te komen’, zegt de 32-jarige aanvoerder Wout Brama nadat de selectie aan de supporters is voorgesteld.

Nog altijd is Twente aan het puinruimen, terwijl het tegelijk iets nieuws moet opbouwen. Daarbij doet de club opnieuw een beroep op de honds-trouwe sponsoren –  die amper een jaar geleden nog een gat van 14 miljoen euro wegwerkten. Clubman Brama: ‘Het is nooit prettig om als club je hand te moeten ophouden, maar het is nodig om de rampjaren definitief achter ons te laten.’

In de zoektocht naar versterkingen, kwam technisch directeur Ted van Leeuwen er de afgelopen weken achter dat het lastig zakendoen is met een lege portemonnee. De club wil nog minimaal vijf versterkingen halen. Maar met het overgebleven spelersbudget van een half miljoen euro (de overige 4,3 miljoen is al opgeslokt door de huidige selectie) is dat een illusie.

Handtekening voor de jeugdige fans tijdens de open dag van FC Twente. Beeld Jiri Buller

Spelersfonds

Dus besloot Twente een spelersfonds op te richten, in de hoop 1,5 miljoen bij elkaar te sprokkelen om de salarissen van transfervrije of gehuurde spelers te kunnen betalen. De club heeft investeerders gevraagd om twee jaar op rij 50 duizend euro in het fonds te stoppen, daarvoor in de plaats krijgen ze rente. De spelersgroep geldt als onderpand.

Meteen werd duidelijk dat de regio de club nog altijd een warm hart toedraagt. Binnen twee weken werd er meer dan een miljoen euro op de bankrekening gestort. Plots is het mogelijk om de selectie van de broodnodige kwaliteitsimpuls te voorzien.

Tot opluchting van Brama. ‘We willen allemaal een team dat straks kan concurreren met de andere ploegen in de eredivisie.’Na een korte pauze: ‘Zover zijn we op dit moment nog niet.’ Het is de nieuwe realiteit, beseft de aanvoerder, die er ook bij was toen Twente zich negen jaar geleden tot landskampioen kroonde. ‘Maar dit Twente is niet meer het Twente van 2010. Daar is iedereen binnen de club zich inmiddels van bewust.’

Volgens Van der Kraan was er geen andere optie dan de sponsoren andermaal om hulp te vragen – hoe moeilijk hij het ook vond. Bij Twente beseffen ze als geen ander dat de huidige selectie kwaliteit ontbeert voor de eredivisie. Bij degradatie zou de club terug bij af zijn. Van der Kraan: ‘Uiteindelijk komen de mensen toch voor het spelletje en gaat het erom wat er op het veld gebeurt.’

Lijfsbehoud

Zo moet de club die ooit de aanval opende op de traditionele top-3, nu vechten voor lijfsbehoud. Meer mag er op dit moment niet van Twente worden verwacht, meent Brama. In Enschede zijn ze al blij dat uitwedstrijden naar Jong AZ en Jong FC Utrecht tot het verleden behoren. In plaats daarvan viert Twente haar rentree in de eredivisie in de eigen Grolsch Veste tegen PSV.

Met 26 duizend supporters tijdens thuiswedstrijden viel de club het afgelopen seizoen uit de toon in de Keuken Kampioen Divisie, waar gemiddeld niet meer dan 4 duizend toeschouwers komen. In dat opzicht is de club terug op het niveau waar het hoort. Op andere vlakken zal het die status dit seizoen nog dubbel en dwars moeten waarmaken.

Daar is ook Brama zich van bewust. ‘Iedereen is ervan doordrongen dat het geen makkelijk jaar zal worden. We hebben de club vorig seizoen met zijn allen weggehaald bij de rand van de afgrond. Maar wil Twente weer een stabiele club worden, dan moeten er nog wel wat stappen genomen worden. Met de selectie die we nu hebben kunnen we geen hogere doelen stellen dan handhaving.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden