FC Twente put zijn kracht uit blunder arbiter

Behoedzaam en gelijkertijd gedecideerd deed FC Twente dinsdag pogingen zich te bevrijden uit de greep van een Noorse opponent, maar uiteindelijk bleek opportunisme de beste remedie....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het venijn zat in Oslo in de staart, de laatste vier minuten om precies te zijn, en zorgde voor een onverwachte climax van een duel dat de paar duizend toeschouwers in het Ullevaal-stadion gedurende de eerste 86 minuten weinig vertier bood. De hoofdrol in de hectische slotfase werd opgeëist door scheidsrechter Saules, die twee strafschoppen toekende, waarvan de eerste FC Twente knock out leek te slaan en de tweede de ploeg de gelegenheid bood de eerste ronde van de UEFA Cup te overleven.

Middenvelder Van Halst hield de zenuwen onder controle en schoot vanaf elf meter raak. 'We hebben een tijdje terug afgesproken dat ik de strafschoppen zou nemen. Dan maakt het niet uit op welk moment de bal op de stip gaat; ik hoor mijn verantwoordelijkheid te nemen', zei de matchwinner. Van Halst zette de Noorse doelman Kihlstedt op het 'verkeerde' been en mikte beheerst in de bovenhoek.

Door de overwinning brak Twente met een traumatisch verleden. De vorige vier keren dat in Europees verband werd opgetreden vormde de eerste ronde tevens het eindstation, respectievelijk tegen Bayern München, Bayer Leverkusen, Club Brugge en Honved. De vooruitzichten waarmee Twente naar Oslo reisde waren niet veel beter, nadat veertien dagen geleden de thuiswedstrijd met 1-0 was verloren.

Twente moest het in Oslo bovendien stellen zonder de geblesseerde John Bosman, de enige die twee weken geleden in staat was gebleken incidenteel een gaatje te slaan in de Noorse defensie. Trainer Meyer wees Jan Vennegoor of Hesselink als zijn vervanger aan en zag die gewaagde keuze beloond worden. Tien minuten na rust reageerde het achttienjarige talent alert op een voorzet van Ten Caat en kopte FC Twente naar een 1-0 voorsprong.

Het was de eerste serieuze kans voor FC Twente in de wedstrijd, ondanks het grote overwicht dat de ploeg vanaf het beginsignaal genoot. Geruggesteund door de zege in Enschede nam Lillestrm op eigen grondgebied een afwachtende houding aan en trok een muur van negen spelers op voor het eigen strafschopgebied. Omdat Twente niet bij machte bleek de bal in hoog tempo rond te spelen en voorts weinig creatieve spelers in de gelederen heeft, bleek het creëren van kansen een welhaast onmogelijke opgaaf.

Op gezag van coach Meyer liet Twente zich geen moment verleiden tot haastwerk. Drie verdedigers hielden consequent de Noorse aanvaller Diallo in het oog en aanvallend speurde Twente behoedzaam en gedecideerd naar scheurtjes in het Noorse bastion. Voor rust kreeg de ploeg geen kans, na rust twee en beide keren was het raak.

Evenals veertien dagen geleden vertrouwden de Noren in aanvallend opzicht op geniale ingevingen van de Senegalese spits Diallo. Zo onnavolgbaar en sierlijk als veertien dagen terug acteerde de Afrikaan in Oslo niet, maar dat liet onverlet dat hij opnieuw Twente de das leek om te doen. Vier minuten voor tijd scoorde Diallo uit een strafschop, nadat aanvoerder Solbakken door Ten Hag in het strafschopgebied ten val was gebracht.

Twente reageerde furieus op de beslissing van arbiter Saules en niet ten onrechte. De Fransman liet zich van de wijs brengen door toneelspel van Solbakken. Ten Hag zette de 17-voudige Noorse international met een correcte sliding van de bal, maar merkte dat Saules meer oog had voor de theatrale buiteling van de Noor. Dat Twente uit die tegenvaller vervolgens de energie putte voor een bevrijdend slotoffensief vertelde veel over de mentale veerkracht van de ploeg.

Met Sumiala, Ajoepov en Ter Avest voorzag Meyer zijn elftal in de slotfase van vers bloed en het succes liet niet lang op zich wachten. Een voorzet van de rechterflank zorgde voor paniek in de Noorse defensie, waar doelman Kihlstedt tweemaal een Twentse inzet op de lijn keerde maar bij het derde schot letterlijk de helpende hand van verdediger Werni nodig had. Dat verplichtte Saules de rode kaart te trekken en de bal nogmaals, zij het ditmaal in het voordeel van Twente, op de stip te leggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden