FC Twente degradeert uit eredivisie na nederlaag van 5-0 tegen Vitesse

Als een verrassing kwam de degradatie van FC Twente bepaald niet. Maar nu die na een futloze wedstrijd tegen Vitesse een feit is, trillen toch de lippen. ‘Het is verschrikkelijk, echt verschrikkelijk.’

Spelers van FC Twente verlaten het veld na de nederlaag tegen Vitesse. Beeld ANP
Spelers van FC Twente verlaten het veld na de nederlaag tegen Vitesse.Beeld ANP

Het is heus niet dat algemeen directeur Erik Velderman de degradatie van FC Twente niet heeft zien aankomen. Maar nu, in de catacomben van de Gelredome, begint dan toch zijn lip te trillen op de vraag of hij zijn gevoel onder woorden kan brengen. ‘Het moment dat je degradeert… dat is…’ Een jaar lang werken onder hoogspanning wreekt zich, Velderman breekt. ‘Het is verschrikkelijk, echt verschrikkelijk.’

De sfeer bij Vitesse-FC Twente (5-0) laat zich het beste vergelijken met een begrafenis. Voorafgaand aan de wedstrijd zegt Willy Berends, de man die na jarenlang dienstverband bij de club is uitgegroeid tot cultuurbewaker: ‘Het is alsof je bij een terminale patiënt op bezoekt gaat, maar hij leeft nog wel.' Anderhalf uur later kan ook hij geen woord uitbrengen. Het vonnis is geveld: eerste divisie.

In 2010, onder aanvoering van de ambitieuze voorzitter Joop Munsterman, kroonde FC Twente zich nog tot kampioen van Nederland. Niets was te gek in die dagen in Enschede. Na Nederland moest FC Twente ook Europa gaan veroveren, zo was het plan. In een stadion dat paste bij de groei van de club.

Op de snelweg A1, de verbinding tussen het oosten en westen van Nederland, kalkte een supporter in die periode op een viaduct nabij Markelo (inclusief taalfout) ‘Wy zijn Twente’. Alsof de regio zich in 2010 dankzij FC Twente in één keer verloste van een minderwaardigheidscomplex.

Achteraf bleek meedoen in Europa een veel te grote ambitie om waar te maken voor een provincieclub. Misschien was het anders gelopen als FC Twente in 2011 wederom kampioen was geworden. Maar in een haast intimiderende sfeer in de Arena werd die middag met 3-1 van Ajax verloren, waardoor de club Champions League-inkomsten misliep en voorzitter Munsterman kunstgrepen moest gaan uithalen om de ambities bij te benen. Met alle gevolgen van dien.

Tim Matavz van Vitesse schiet de 2-0 binnen tegen Enschede.  Beeld ANP Pro Shots
Tim Matavz van Vitesse schiet de 2-0 binnen tegen Enschede.Beeld ANP Pro Shots

Leedvermaak

In 2011, bij de uitbreiding van de Grolsch Veste, stortte een deel van de dakconstructie in. Twee bouwvakkers kwamen om het leven, zestien man raakten gewond. Het was, achteraf gezien, een breekpunt. Niet alleen het dak, ook de club stortte in.

In het Gelredome is er zondag veel leedvermaak over de aanstaande degradatie van FC Twente. Vitesse-fans leven zich uit met verschillende spandoeken: ‘Vak P, afscheidstournee’, ‘FC Fraude’ en ‘Jongens, het is maar een spelletje’. In andere stadions wordt massaal gejuicht bij de tussenstand in Arnhem.

Het leedvermaak over de neergang van FC Twente is voor een groot deel terug te voeren op 2016, toen de licentiecommissie van de KNVB FC Twente wilde terugzetten naar de eerste divisie. Maar die beslissing werd teruggedraaid door de beroepscommissie. Niet FC Twente, maar De Graafschap degradeerde daardoor naar de eerste divisie. De frustratie bij de fans van De Graafschap zit nog zo diep dat ze zondag het plan opvatten om langs de A1 te gaan staan om de bussen met Twente-fans uit te zwaaien naar de eerste divisie. Ze schrokken er uiteindelijk voor terug.

Oussama Assaidi staat er verslagen bij na de 4-0 van Vitesse. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Oussama Assaidi staat er verslagen bij na de 4-0 van Vitesse.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Laatste kans

De spelers van FC Twente wekken geen moment de indruk dat ze voor hun laatste kans vechten. Als Vitesse vijf minuten voor rust op 1-0 komt, knakt het elftal. Ze zijn leeg na een lang en slopend seizoen, dat werd gedomineerd door een opeenstapeling van blunders en foute inschattingen.

Liefst twee trainers versleet FC Twente. René Hake was te saai, diens opvolger Gertjan Verbeek te rigoureus. Geen van tweeën konden de onevenwichtig samengestelde selectie nog aan het voetballen krijgen. De cijfers van Verbeek, die in oktober aantrad, zijn ontluisterend: één zege in achttien duels.

Twee keer moest Marino Pusic, een Bosnische Kroaat, als interim-trainer invliegen. De gewaardeerde clubman vluchtte in de jaren negentig naar Nederland vanwege oorlogsgeweld, werkte met moeilijk opvoedbare kinderen en spreekt zeven talen. Maar Twente voor de eredivisie behouden bleek ook voor hem een te grote uitdaging. Op de persconferentie zegt hij, met rood aangelopen ogen: ‘Ik huil mee met de regio. Dit is het verschrikkelijkste seizoen uit mijn loopbaan.'

Klap verwerken

Boze fans. Bedreigingen aan het adres van commercieel directeur Jan van Halst. Wankele verdedigers, een onzekere keeper. Een verwaarloosde scouting. Ja, veel ging er fout bij FC Twente dit seizoen. De degradatie zal arbeidsplaatsen kosten, zoveel is zeker. Maar algemeen directeur Erik Velderman wil er na afloop nog niet bij stilstaan. ‘Eerst gaan we de klap verwerken, morgen presenteren we onze plannen.’

Het uitvak met de bijna 1000 Twente-fans is dan al leeg. In bussen gaan ze terug naar Enschede. Over de A1, langs het viaduct bij Markelo, met die ene zin: ‘Wy zijn Twente’. Een mooi aandenken aan vervlogen tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden