Fatale seconde van onoplettendheid

In de catacomben van sportpaleis Ahoy hing Cor van der Geest om de nek bij Ruben Houkes. De judoka moest vooral geen somber verhaal van zijn uitschakeling maken bij de WK, vond de technisch directeur van de judobond.

Van onze verslaggever Mark Misérus

Maar Houkes kon zijn nederlaag in de eerste ronde juist prima verklaren. Dat hij bij zijn gevecht tegen de Canadees Sergio Pessoa in een moment van onoplettendheid op zijn rug was beland, kon volgens hem iedereen overkomen. Ook de wereldkampioen die zich had voorgenomen zijn misschien wel laatste titeltoernooi met een succes te besluiten.

Houkes (30) heeft altijd geprobeerd de sport tot de essentie terug te brengen. In Rotterdam hadden een atleet in een wit pak en een in een blauw pak tegenover elkaar gestaan. Allebei waren ze op nul begonnen, zei hij.

Dat hijzelf zijn wereldtitel verdedigde, maakte volgens Houkes geen verschil. Zo bleven voor alle leden van het olympische erepodium van Peking in de klasse tot 60 kilogram, met de Koreaanse kampioen Choi voorop, de medailles ver buiten bereik.

‘Misschien stond hij daardoor juist onbevangener tegenover mij’, zei Houkes over zijn talentvolle rivaal. De tot Canadees genaturaliseerde Braziliaan (20) verleidde de Nederlander tot een straf voor passiviteit, waarna Houkes zichzelf ‘over de kop’ ging judoën. De beenveeg die Pessoa inzette, bleek meteen goed voor ippon.

Vijf minuten trok hij zich terug in de voorbereidingskamer van de Nederlandse ploeg. Daarna werd de deur alweer opengezwaaid door een judoka, die zei niet van plan te zijn de komende tijd ‘onder een steen te kruipen’, mochten er mensen zijn die dat van hem zouden verwachten.

Het deed niets af aan de teleurstelling die hij had gevoeld. Die was er wel degelijk, bekende Houkes. En toch voelde het niet alsof hij zichzelf in Rotterdam moest bewijzen.

Hij had er jaren voor nodig gehad. Maar eindelijk kan hij judoën zonder zich druk te maken over de verwachtingen waaraan hij moet voldoen, vertelde hij in de aanloop naar de WK. Hij dankt er nog steeds de wereldtitel aan die hij, ook tot zijn eigen verbazing, twee jaar geleden behaalde.

Het goud van Rio de Janeiro was bovenal een beloning van hard werken voor hem geweest. Houkes weet dat hij het niet van zijn talent moet hebben. Daarom verzet hij in de trainingshal misschien wel meer werk dan al zijn landgenoten.

Door de titel leerde de Noord-Hollander eindelijk inzien dat judo ook bevrijdend kan zijn, in plaats van soms beklemmend. Het had hem in staat gesteld te genieten van zijn successen. Voorheen was hij vooral bezig met wat er allemaal fout kon gaan op een toernooi.

Toen hij terugkeerde uit Brazilië, pakte hij alles aan wat op zijn pad kwam – of hij nu een lintje bij een supermarkt moest doorknippen of gevraagd werd een clinic voor het bedrijfsleven te geven. ‘Ik heb de aandacht met volle teugen opgezogen’, keek hij woensdag terug op het grootste succes van zijn carrière.

Hij had het zichzelf wel eerst moeten aanleren. Met de dit jaar gestopte Dennis van der Geest sprak hij er uitvoerig over. Die wist zijn wereldtitel handig om te zetten in een carrière achter de draaitafel en voor de tv-camera’s.

Volgens Houkes vergeten topsporters, de judoka’s met hun overvolle wedstrijdkalender voorop, vaak te genieten van de successen die ze met veel pijn en moeite bereiken. ‘We kunnen heel goed en lang treuren over de dingen die misgaan. Maar als we eenmaal iets winnen, kijken we gelijk weer vooruit naar het volgende. Het is nooit genoeg.’

Of Houkes zichzelf een herkansing gunt voor een volgend succes bij een internationaal toernooi, weet de judoka zelf ook nog niet.

Hij neemt zeker tot het einde van dit jaar deel aan de NK en World Cups, en hij zal Kenamju vertegenwoordigen tijdens de Europa Cup voor clubteams.

Pas daarna beslist Houkes over zijn toekomst. ‘Maar als dit het was, denk ik wel dat ik het maximale uit mijn mogelijkheden heb gehaald.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden